Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom blizej niz 1,5m od granicy

Recommended Posts

Witam, jestem w posiadaniu waskiej dzialki (14m szerokosci). Czy wolno mi posadowic dom parterowy z uzytkowym poddaszem (sciana bez okien) w odleglosci mniejszej niz 1,5m od granicy? Dom sasiada stoi dokladnie 1m od granicy, moj bylby w jego "cieniu". Jakich formalnosci musialbym dokonac, aby uzyskac zgode np na odleglosc 1m od granicy? Bede wdzieczny za konkretna porade.

Wszystko zależy od dobrej woli urzędnika i od tego jak on interpretuje przepisy. Wiec szukaj odpowiedzi w urzędzie.

bzdura!

3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się:

1) sytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości mniejszej niż 16 m,

Co oznacza, że możesz wybudować dom przy granicy lub 1,5m od niej (jeśli oczywiście spełnisz również podane w tekście przepisy)

Jeśli chcesz wybudować dom niezgodnie z tymi warunkami (czyli np 1m), musisz wystąpić do UM, aby to UM wystąpił w twoim imieniu do ministerstwa o odstępstwo od warunków technicznych. Trzeba wtedy przygotować porządne uzasadnienie, może też przydać się zgoda sąsiada (nie jest obligatoryjna)

Dlaczego sądzisz że piszę bzdury masz doświadczenie w tej sprawie czy tylko tak sadzisz. Pięć lat temu sam to przechodziłem wiec wiem co piszę, dom mój stoi w odległości 1.2m od granicy i to z oknami, nie spełniam żadnych powyższych warunków. Wiec jak pisałem wcześniej takie informacje tylko w urzędzie, a nie na forum! Przepisy swoja drogą a wola urzędników swoją. W moim przypadku urząd nie wstąpił o żadne odstępstwa do ministerstwa tylko załatwił to na jakimś swoim zgromadzeniu. Wiec jak widać zależy to od dobrej woli urzędników zgoda sąsiada u mnie była wymagana i bez niej bym nic nie wskórał.

No i po co to boksowanie?

Budowę domu zacząłem. Ze względu na praktykę zawodową doświadczenie z uzyskiwaniem pozwoleń mam z pewnością większe niż Ty. Różne interpretowanie przepisów przez urzędników też znam. Istniejący przepis nie pozwala jednak na dowolną interpretację.

Usytuowanie Twojego domu jest niezgodne także z poprzednimi przepisami (jeśli masz ścianę z oknami w odl. 1,2m od działki budowlanej). Jeśli dostałeś takie pozwolenie mogło być ono spokojnie zaskarżone.