sonal 11.06.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Wziąłem się za odnawianie pokoju w którym lata temu ściany były malowane na brzoskwiniowy kolor, potem przykryto to tapetą. Po zerwaniu tapety zagruntowałem ścianę (fakt że może niezbyt dokładnie) i rozpocząłem malowanie na biało. Niestety pomimo 3 warstw farby (nie rozcieńczanej) efekt jest wciąż podobny - brzoskwinia prześwituje jak cholera! (w miejscach gdzie wypełniałem ubytki cekolem jest oczywiście bielutko). Zmieniłem farbę na khm... "bardziej markową" (przy 3 malowaniu) jednak nic to nie dało. W OBI powiedzieli mi ze aby zakryć kolor trzeba malować przynajmniej 3 razy, jednak obawiam się ze i 5-cio krotne malowanie nie pomoże gdyż po 3-krotnym malowaniu ściana wygląda mniej więcej tak samo jak po 2-krotnym (a nawet jak po 1-krotnym). Jedyna rzecz która przyszła mi do głowy to powtórzenie gruntowania (tym razem obficie) jednak nie jestem pewien czy to pomoże - proszę więc Was o rady. Aha, jeszcze spostrzeżenie: farba tuż po nałożeniu jest w miarę biała (tzn. kryje) jednak gdy przeschnie robi się przezroczysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 12.06.2010 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Szpachelka do ręki i do dzieła...Trzeba było na początku zeskrobać nie byłoby kosztów 3 warstw farby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.06.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 polecam farbę Perfekta lub bielszą Optimę firmy Kabe! Kolor "karmazynowy przypływ" (intensywny czerwony kolor!!!) kryje na dwa razy! Pierwsze malowanie to rozcieńczyć około 10-15% drugie malowanie około 5-10% wody. 10l tej farby to około 75-85zł. wydajność 80-100m2 z wiaderka 10l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.06.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 nawaliłes tych warstw i zaraz bedzie sama farba z powodu grubosci zlazic...Farba gruntujaca sniezki (na bialo) plus na to farba Śnieżki .... to jest wersja tansza i skutecznanieco drozsza:Capagrunt Universal - jako farba gruntujaca i na to juz dowolnie: Unilatex, Samtex 3/7/20/ Indeco Plus / Capasilan czy co tam jeszcze sobie wymyslisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.06.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 ja zareklamuję Bondexa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 12.06.2010 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 (edytowane) Jednak zagruntowałem najmniejszą ze ścian ponownie (obficie) profigruntem... efekt po 3 malowaniu - kiszka! Wydaje mi się ze najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby gruntowanie dedykowaną farbą gruntującą jak radzi fighter1983 (zresztą tak mi dziś rano zasugerował pracownik obi), najwyraźniej te tanie grunty "do wszystkiego" nie spełniają swoich funkcji przy zamalowywaniu koloru. Co do użycia szpachelki: zrobiłem inaczej - po prostu pomalowałem lateksowym duluxem (farba o konsystencji smaru - przed wymieszaniem) w kolorze łososiowym. Jeden raz wystarczył Edytowane 12 Czerwca 2010 przez sonal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts