pensjonat 11.06.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 (edytowane) Witam ! Jestem na etapie koncepcji motelu – 20 pokoi + restauracja = 1200 m2 okolice Jeleniej Góry Planuje zastosować następujące rozwiązania: 1. Dwa kotły gazowe w kaskadzie 2. Bufor ciepła 1500 l – zasilany kolektorem (lato) i i kominkiem z płaszczem wodnym (zima) 3. Wentylacja z rekuperacją 4. Do kotła będą podpięte 3 obiegi – CO tradycyjne, Podłogówka, Nagrzewnice W chwili obecnej otrzymałem od firmy Villant schemat, który przedstawiam poniżej. Poza buforem zaproponowano mi zasobnik wstępny przygotowania CWU, który jednorazowo zasili zasobnik wspomagany z kotła ilością 500 l ciepłej wody w przypadku dużych rozbiorów. Villant wskazał optymalnie 20 kolektorów. Moje pytania są następujące: 1. Czy gdzieś mogę kupić taniej bufor i wskazane zasobniki? 2. Czy rozwiązanie przedstawione przez Villant jest optymalne do powierzchni budynku (20 kolektorów + bufor 1500 + w kotły w kaskadzie po 65 kW)? 3. Czy mocy kotłów wystarczy na ogrzanie budynku i CWU (bez priorytetu) przy równoległym rozbiorze w 5 łazienkach? MOŻE KTOŚ MA DOŚWIADCZENIE W PROJEKTOWANIU TAKICH INSTALACJI I MOŻE COŚ WSKAZAĆ UŻYTECZNEGO? Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZELKIE RADY I UWAGI! Pozdrawiam jarek Edytowane 16 Grudnia 2013 przez pensjonat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 12.06.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 (edytowane) To jest skoplikowana instalacja - bez projektu to takie trochę wróżenie z fusów Vaillany jest jedną z najlepszych firm - można kupić taniej ale systemowe rozwiązanie jednej firmy daje sporo korzyści - jest sprawdzony przetestowany jeden serwis itp. warto całość podzielić na strefy gdy nie ma obłożenia to w części pokoi obniżyć temperaturę zastosować rozwiązania grzejników które pozwolą na szybkie ogrzanie pomieszczenia gdy pojawia się gość. Ja bym zlecił projekt branżowy - do pozwolenia na budowę i tak będzie potrzebny - kosztuje to trochę, ale korzyści mogą być duże Piotr Edytowane 12 Czerwca 2010 przez Piotr G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pensjonat 13.06.2010 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Wlasnie usiluje wydusisc to od architektow. Ale sa pozal sie ... Jaki jest koszt takiego projektu ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.06.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 (edytowane) od architektów tego nie wydusisz,musisz zlecić wykonanie projektu projektantowi z uprawnieniami do projektowania instalacji sanitarnychkoszt to minimum 4 tyś,De Dietrich nie dość, że będzie lepszy ale też i tańszyprzy tego rodzaju inwestycji powinieneś mieć to w projekcie budowlanym,jakie masz zapotrzebowanie na ciepło dla tego pensjonatu,na samo ogrzewanie pewnie nie dużo,moce tworzy przygotowanie cwu Edytowane 14 Czerwca 2010 przez 1950 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.06.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Co prawda fachowcem nie jestem ale proponowałbym zrobić bufor taki ze 2 tysiace litrów + w kaskadzie za buforem , blisko punktów poboru wody (w łazienkach?) zainstalować 50 - 70 l bojlery z dużymi grzałkami które sprawią że ciepłej wody nie zabraknie (rozumiem że w pokojach będą tylko prysznice) a i cyrkulacja stanie sie też zbędna. Oczywiscie gdy energii w buforze bedzie pod dostatkiem to do bojlerów bedzie dopływać gorąca woda i grzałka bedzie wyłączona. Grzałki włączą się tylko w przypadku chwilowego braku CWU. Sugerowałbym tez założenie za bojleremi lub za buforem zaworu termostaycznego żeby gosci nie poparzyło jak ktoś za mocno nachajcuje w kominku. A do bufora podpinamy kominek, (najlepiej przez zawór do ładowania buforów typu Laddomat) kotły gazowe (te sugerowałbym by zasilały tylko górę bufora) + Pod dolną wężownicę kolektory słoneczne. Tu na temat buforków: http://www.termsystem.com/akumulacja_zbiorniki.htm Buforki też produkuej firma Galmet, Biawar i wiele innych. Oczywiście bez projektu się nie obędzie. Obawiam się że cieżko Ci bedzie znaleźć kumatego projektanta które nie zafunduje Ci wypaśnej kotłowni za milion kruzejros lub innych boliwarów Pozdrawiam i powodzenia bo ja "karkonosze w sercu noszę" i schodziłem tamte okolice mocno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.06.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 jeszcze jedna uwaga, jak zauważył 1950 to CWU bedzie generowała moc układu. Na tym etapie masz wpływ na to ile wody bądą zużywali Twoi goście. Jak założysz pod prysznicem najprostszą, dwuuchwytową baterią z sitkiem to zużycie wody może bedzie kilkukrotnie większe niz gdy założysz baterie przyciskowe (samozamykajace) z porządnym perlatorem. Komfort gości na ty nie ucierpi, co wiecej taki "bajer" moze sie podobać Jestem dość częstym bywalcem hoteli i jak trafiam na taki z dwuuchwytową baterią to nigdy nie zamykam wody kiedy już sobie ustawiłem temperaturę. Zauważyłm że w takich przypadkach sposobem na uzyskanie pewnych oszczędnosci jest brak uchwytu na którym mozna taki prysznić powiesić. Żeby gość za długo nie siedział. Ale to chyba nie tędy droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts