Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wyborem okien dźwiękoszczelnych

Recommended Posts

Witam!

Mam mieszkanie przy skrzyżowaniu na Grochowie. Okna są nowe, plastikowe, ale niestety nie dźwiękoszczelne o Rw ok 32. Chciałabym wymienić je na dźwiękoszczelne bo przy zamkniętych oknach słychać ruch uliczny, a zwłaszcza ruszające ze świateł autobusy. Ulice niby nie są wielopasmowe i nie ma linii tramwajowej, a jednak hałas jest. Blok jest powojenny, z cegły. Mieszkanie jest na pierwszym piętrze. Jakie okna powinnam wybrać, żeby maksymalnie wygłuszyć hałasy z zewnątrz? Z góry bardzo dziękuję za pomoc

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesteś typowym przykładem inwestorki, która uważa, że w dziedzinie "walki z hałasem" można robić coś na oko. Niby można, tylko skutek robienia też będzie "na oko" . Jeśli nie wiesz z jakim poziomem hałasu zewnętrznego walczysz, to po prostu nie wiesz jakie okno zapewni Tobie w pomieszczeniach komfort akustyczny choćby zgodny z normą. Co oznacza Twoje "maksymalnie wygłuszyć" to wiesz jedynie Ty. Równie dobrze może to być poziom 0 dB jak i 40 dB, bowiem do hałasu można przyzwyczaić się równie łatwo jak do pytań na które nie ma odpowiedzi.

Oczywiście możesz pójść do paru firm wysłuchać, że tłumienie hałasu przez okno w głównej mierze zależy od szyby, a w tej materii to oni Tobie mogą nawet szybę o tłumieniu.... dostarczyć. Pewnie mogą, ale to tylko część rozwiązania i akurat ta łatwiejsza.

Na razie jedno co można Tobie doradzić, to nie pytaj o Rw okna, a o współczynnik izolacyjności akustycznej właściwej RA2. Im on będzie dla okna wyższy, tym mniej autobusu będziesz miała w mieszkaniu. Jeśli i Ty i Twój dostawca okien nie wiecie co to RA2, to może rozpocznijcie zakup tych okien choćby od przeczytania artykułu

Zabij hałas oknem. Potem jeszcze tylko małe co nieco o tym jak to zamontować i już.

Pozdrawiam

No Test, wyłszuszczyłeś sprawę jak trzeba. Zdaje się że na Forum specem od hałasu jest Miś Uszatek, ale na "oknach" go nigdzie nie widziałem.

Obstawiam, że 95% sprzedawców nie powie nic o RA2.

Ja nic o nim nie wiem, wiec.. wypada skorzystać mi z Twojego linku :) co zrobie.. jak ważną pracę domową.

Jesteś typowym przykładem inwestorki, która uważa, że w dziedzinie "walki z hałasem" można robić coś na oko. Niby można, tylko skutek robienia też będzie "na oko" . Jeśli nie wiesz z jakim poziomem hałasu zewnętrznego walczysz, to po prostu nie wiesz jakie okno zapewni Tobie w pomieszczeniach komfort akustyczny choćby zgodny z normą. Co oznacza Twoje "maksymalnie wygłuszyć" to wiesz jedynie Ty. Równie dobrze może to być poziom 0 dB jak i 40 dB, bowiem do hałasu można przyzwyczaić się równie łatwo jak do pytań na które nie ma odpowiedzi.

Oczywiście możesz pójść do paru firm wysłuchać, że tłumienie hałasu przez okno w głównej mierze zależy od szyby, a w tej materii to oni Tobie mogą nawet szybę o tłumieniu.... dostarczyć. Pewnie mogą, ale to tylko część rozwiązania i akurat ta łatwiejsza.

Na razie jedno co można Tobie doradzić, to nie pytaj o Rw okna, a o współczynnik izolacyjności akustycznej właściwej RA2. Im on będzie dla okna wyższy, tym mniej autobusu będziesz miała w mieszkaniu. Jeśli i Ty i Twój dostawca okien nie wiecie co to RA2, to może rozpocznijcie zakup tych okien choćby od przeczytania artykułu

Zabij hałas oknem. Potem jeszcze tylko małe co nieco o tym jak to zamontować i już.

Pozdrawiam

Witam,

Hmm nie rozumiem skąd wniosek, że nie wiem, z jakim poziomem hałasu walczę.. Chodzi o natężenie rzędu 74 dB, dlatego pytam o maksymalne wygłuszenie... protekcjonalny ton zupełnie bez potrzeby :) O RA2 przeczytam, dzięki, chodź nie o to pytałam ;)

A żeby uściślić moje pytanie dodam, że interesują mnie opinie na temat dostawców i modeli okien. Nie znam rynku i nie chciałabym wydawać pieniędzy na okna, które nie pomogą :(

pozdrawiam,

dalej szukająca odpowiedzi

Edytowane przez tinia

wymiana szyb na nowe, o podwyższonym tłumieniu hałasu tak naprawdę niewiele ci pomoże. Dlaczego? Mieszkasz przy arterii komunikacyjnej gdzie najbardziej dokuczliwe są niskie częstotliwości. Z autopsji i doświadczeń innych, którzy podjęli się podobnych działań wiem, że mimo wydanej kasy nastąpiło rozczarowanie jeśli chodzi o efekty. Proponuje rozwiązanie. W jednym z pomieszczeń wymienić szyby na np. -49dB i zobaczyć czy dało to jakikolwiek efekt.

niestety, ale najgorszymi do wytłumienia są niskie dźwięki - autobusy, ciężarówki.

Z mojego doświadczenia całe okno powinno mieć Rw >42dB i to bez szprosów. Mocno pomogą podziały skrzydeł o jak najmniejszej szerokości.

Rw dźwiga się w oknie PVC szybą. W przypadku Rw okna 42 dB należy użyć szyby o Rw minimum 44 dB ale czy ta wysokość będzie adekwatna do Twojego otoczenia ?

Rzeczywistą wysokość Rw pozwoli Ci określiś badanie sonometrem przez całą dobę - takie odpłatne badania serwuje Politechnika Warszawska ale Warszawa ma tzw mapę chałasu, na której pewnie Twoja okolica mieści się.

Niestety, ale trzeba pamiętać, że nośnikiem dźwięku jest atmosfera co powoduje, że okien nie należy otwierać aby skorzystać z dobrodziejstw jego konstrukcji dźwiękoszczelnej :)

... Hmm nie rozumiem skąd wniosek, że nie wiem, z jakim poziomem hałasu walczę.. Chodzi o natężenie rzędu 74 dB, dlatego pytam o maksymalne wygłuszenie... protekcjonalny ton zupełnie bez potrzeby :) O RA2 przeczytam, dzięki, chodź nie o to pytałam ;)

No cóż, wypada mi przeprosić. Przepraszam. Zwiodła mnie treść Pani postu :-) (te Rw 32 dB i maksymalne wygłuszenie). Na temat firm z zasady staram się nie wypowiadać, bo doświadczenie mnie nauczyło, że o tym co kupisz i tak przekonasz się jak już to otrzymasz. Reszta to rozważania teoretyczne zmierzające do obniżenia ryzyka zakupu. W dziedzinie konstrukcji okien o wysokiej izolacyjności akustycznej żadna z firm jakoś nie przedstawia wyników badań dla własnych wyrobów, więc mniemam, że opierają się wyłącznie na badaniach systemowych, wierząc, że im też się uda. Reszta jest gadaniem o szybach, a nie o oknach z całkowitym pominięciem sposobu montażu. Znanym mi wyjątkiem w oknach jest Stolbud Włoszczowa, bo ma własne "kwity" akustyczne, ale to okna drewniane, fuj!!! :-).

Choć nadal nie wiem co znaczy "maksymalne wygłuszenie", przy tym poziomie natężenia hałasu zewnętrznego szukałbym okien o współczynniku izolacyjności akustycznej właściwej RA2 na poziomie 35 do 40 dB.

I tu właśnie leży pies pogrzebany, że nie ma tak naprawdę żadnej gwarancji, że będzie ciszej :( Chyba rzeczywiście wymienię najpierw jedno okno. Czy możecie polecić jakąś firmę/model?

A swoją drogą to zastanawiające, że nie ma porzadnych badań i wskazówek dla mieszkańców jak walczyć z hałasem w mieszkaniu. W Warszawie jest masa budynków przy dużych arteriach z linią tramwajową, ścigaczami i innymi akustycznymi atrakcjami. Tam gdzie jest naprawdę źle stawia się ekrany, reszta musi się przyzwyczaić. A przecież nie od dziś wiadomo, że nadmierny hałas ma fatalny wpływ na nasze zdrowie i układ nerwowy. Ktoś powinien się tym na serio zainteresować, o! ;)

No cóż, wypada mi przeprosić. Przepraszam. Zwiodła mnie treść Pani postu :-) (te Rw 32 dB i maksymalne wygłuszenie). Na temat firm z zasady staram się nie wypowiadać, bo doświadczenie mnie nauczyło, że o tym co kupisz i tak przekonasz się jak już to otrzymasz. Reszta to rozważania teoretyczne zmierzające do obniżenia ryzyka zakupu. W dziedzinie konstrukcji okien o wysokiej izolacyjności akustycznej żadna z firm jakoś nie przedstawia wyników badań dla własnych wyrobów, więc mniemam, że opierają się wyłącznie na badaniach systemowych, wierząc, że im też się uda. Reszta jest gadaniem o szybach, a nie o oknach z całkowitym pominięciem sposobu montażu. Znanym mi wyjątkiem w oknach jest Stolbud Włoszczowa, bo ma własne "kwity" akustyczne, ale to okna drewniane, fuj!!! :-).

Choć nadal nie wiem co znaczy "maksymalne wygłuszenie", przy tym poziomie natężenia hałasu zewnętrznego szukałbym okien o współczynniku izolacyjności akustycznej właściwej RA2 na poziomie 35 do 40 dB.

Widzę, że myślimy podobnie :) Ja też zauważyłam, że jeśli chodzi o potwierdzenie skuteczności to skazani jesteśmy na opinie użytkowników i fora :) Same firmy wypowiadają się na ten temat bardzo ostrożnie. Drewnianych raczej nie mogę wstawić, bo wszyscy sąsiedzi mają plastikowe, ech. Myślałam o właśnie oknie o RA2 ok 40, jeśli takie są.. no nic, rozejrzę się jeszcze. Dziękuję za wskazówki!

Znanym mi wyjątkiem w oknach jest Stolbud Włoszczowa, bo ma własne "kwity" akustyczne, ale to okna drewniane, fuj!!! :-).

.

No właśnie. Teoria podana nawet przystępnie robi się kłopotem. Bo co z wiedzy której nie da się wykorzystać? Tzn. Klient wie co chce, ale sprzedawcy nie wiedzą o co są pytani. Ja się przyznaję - potrzebowałbym doszkolenia by właściwie obsłużyć takie oczekiwania. Ale nie pójdę na poważniejsze szkolenie, bo zapytanie są w tej materii są bardzo sporadyczne - większkość chce okna "ciche" ale zarazem najtańsze. Podobne podejście mają masowi producenci okien. Zaproponują szybę dźwiękochłonną, ale nie całe okno..

A nawet gdybym chciał podnieść swoje kwalifikacje.. no właśnie. Od kogo bym i te okna kupował? Też kojarzyłem tylko jeden ze Stolbudów, któy ma "papiery" na okna dzwiękoszczelne. I dlatego szanuję takie firmy

• 1 year później...

jak założy stoper - na pewno będzie

Ludzie w tym zapale zapominają o jednym, choćby nie wiem jakie "ciche" okna zastosowali to na piętrach niżej położonych hałas uliczny będzie dochodził poprzez drgania ziemi i ścian zaś na wyższych z kanałów wentylacyjnych

chcesz mieć ciszę ? Nie kupuj mieszkania w samym centrum lub się przyzwyczaj

Nie jeden klient z samego centrum się rozczarował srodze wydając 50-100% więcej kasy na szyby, montaż itp

jak założy stoper - na pewno będzie

Ludzie w tym zapale zapominają o jednym, choćby nie wiem jakie "ciche" okna zastosowali to na piętrach niżej położonych hałas uliczny będzie dochodził poprzez drgania ziemi i ścian zaś na wyższych z kanałów wentylacyjnych

chcesz mieć ciszę ? Nie kupuj mieszkania w samym centrum lub się przyzwyczaj

Nie jeden klient z samego centrum się rozczarował srodze wydając 50-100% więcej kasy na szyby, montaż itp

Masz rację, ale jeżeli ktoś już musi tam mieszkać to wymiana okien jest jak najbardziej na miejscu. Napisałem okien , bo z własnego doświadczenia zmian polegajacych na wymianie tylko szyb i uszczelek wiem ,że nie daje to wiele mimo,że szyba ma np.45 dB ale profil pozostał "stary " i całe okno " rozczarowuje". Jezeli ma być odczuwalna różnica to trzeba okno wymienić na nowe z grubszą ramą i dodatkową uszczelką.Oczywiście montaż musi być też "specjalny ". Mając już nowe okno mozna spodziewać sie poprawy. Niestety tylko poprawy / wyciszenia bo hałas ciągle bedzie odczuwalnyi tego sie nie zmeni nawet gdyby okna zamórować:). Wszystkie rozwazania maja sens przy całkowicie szczelnym oknie ( szczelina 1 mm na obwodzie zmniejsza dźwiękochłonność o 8 dB ). Więc warto skorzystać z rady i wymienić najpierw jedno okno np. w sypialni i zobaczyć czy jest to zmiana satyswakcjonująca.