Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wyborem okien dźwiękoszczelnych

Recommended Posts

3. Albo ktoś wskaże mi okna PCV posiadające odpowiednie atesty na okno i montaż (nie mam pojęcia gdzie takie kupić)

Konkretnych okien to Ci nie wskażę, bo nigdy tego nie robię, ale jeśli do mnie zadzwonisz, to wskażę Tobie drogę do w miarę pewnego sposobu jak nie stracić 2.500,- oraz wydębić odpowiednie okno PVC oraz papiery.

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

..3. Albo ktoś wskaże mi okna PCV posiadające odpowiednie atesty na okno i montaż (nie mam pojęcia gdzie takie kupić)

O właśnie.. niech ktoś wskaże jeśli zna. I może to być reklama. Śledzenie takich badań nie jest moim hobby, więc nie wiem(powiedzmy ze jedna europejska marka mi chodzi po głowie). , ale może ktoś ma lepszy obraz sytuacji.. ?

Swoją drogą - takie świadectwo będzie robił ktoś, kto ma nie co robić z pieniędzmi albo pod kątem konkretnej, dużej inwestycji. Bo chyba nikt nie wierzy, że za takie badanie zapłaci Unia (a nie klient). Tak czy owak - kłóci się to z bardzo istotnym aspektem okna, jakim jest akceptowalna cena.

Edit: Ubiegłeś mnie Teście :) Skąd wiesz, że o Tobie myślałem - że możesz wiedzieć (przynajmniej to, gdzie/w któym instytucie konkretnie szukać)

A ten swoje:-). Czy ten Pan kupuje same szyby? Jeśli już jakiś atest, to na okno. I na pewno nie będzie to atest:-), a zwykłe świadectwo badań okna o określonej konstrukcji, wyposażonego w określone przeszklenie. Osobiście zastosowałbym raczej izolację z wełny, korka albo odpowiednie taśmy rozprężne.

Wszystko da się określić metodą obliczeniową - dozwolona dla produktów w EAA ( kraje UE + Norwegia + Islandia + Liechtenstein).

Są tabele + "kalkulatory" izolacyjności akustycznej. Badane jest tzw. okno referencyjne ( duży gabaryt i w kwadracie ) - po stronie systemodawcy profili ( opowiedni profil + uszczelkowanie + rozszczelnienie ).

Osobną sprawą są nawiewniki - jest algorytm na liczenie tego elementu pod kątem izolacyjności akustycznej.

Dodatkowo każde miasto powinno posiadać tzw. mapę akustyczną dostępną w UM a Inwestor powinien mieć świadomość ile tych dB chce mieć w pomieszczeniu. Sypialnia, biblioteka dla pełnego komfortu powinna mieć nie więcej niż 25 dB.

Z tego co wiem to najwyższe Rw(C,Ctr) szyby dla jednokomorówki to 51 dB a dla dwukomorówki to 50 dB. Wyżej to konstrukcje specjalne.

Z drugiej strony to ciekawe, czy są w tej chwili instytucje w RP mające odpowiednie warunki do badań izolacyjności aku spełniających warunki w EN ISO 140-3.

P.S. wsp. U dla okien też wszyscy "jadą" metodą obliczeniową - via "kalkulator" czyli odpowiednia opcja w programie dla wycen.

O właśnie.. niech ktoś wskaże jeśli zna. I może to być reklama. Śledzenie takich badań nie jest moim hobby, więc nie wiem(powiedzmy ze jedna europejska marka mi chodzi po głowie). , ale może ktoś ma lepszy obraz sytuacji.. ?

Swoją drogą - takie świadectwo będzie robił ktoś, kto ma nie co robić z pieniędzmi albo pod kątem konkretnej, dużej inwestycji. Bo chyba nikt nie wierzy, że za takie badanie zapłaci Unia (a nie klient). Tak czy owak - kłóci się to z bardzo istotnym aspektem okna, jakim jest akceptowalna cena.

Edit: Ubiegłeś mnie Teście :) Skąd wiesz, że o Tobie myślałem - że możesz wiedzieć (przynajmniej to, gdzie/w któym instytucie konkretnie szukać)

Jeśli chodzi o profil Aluplasta to jest producent w W-wie, który ma sporo przebadanych w ITB okien ( balkony + okna ) na izolacyjność akustyczną. Robił to swego czasu pod kątem oczywiście obiektów. Dodatkowo 4 - 5 lata temu Okna Rąbień przebadało sobie Gealana 6K ( okno referencyjne ) pod kątem izolacyjności akustycznej.

Tego typu badania w ITB to koszta ok. 7 tysięcy PLN - kiedyś. Ile teraz - nie wiem.

Co do montażu w warstwie docieplenia + wymogi izolacyjności akustycznej to mam spore wątpliwości czy to ma w ogóle sens.

Standardowy montaż czyli w ścianie - można uszczelnić akustycznie.

Czy taśmami - nie wiem czy są takie o wyższej izolacyjności akustycznej.

Ale jeśli pianka to musi być wysokiej gęstości. Dodatkowo odległość między ościeżem a ościeżnicą jak najmniejsza - najlepiej 0,5 cm na stronę. Jeśli to montaż w stanie surowym to nie generuje większych problemów ale jak wymiana to zerwanie tynku z ościeża/wnęki okiennej obowiązkowe z dwóch stron ( jedna wysokość i górna szerokość - druga wysokość to tylko podkucie) bo się ościeżnica nie zmieści.

Edytowane przez Charlie

Witam

Konkretnych okien to Ci nie wskażę, bo nigdy tego nie robię, ale jeśli do mnie zadzwonisz, to wskażę Tobie drogę do w miarę pewnego sposobu jak nie stracić 2.500,- oraz wydębić odpowiednie okno PVC oraz papiery.

Po pierwsze dziękuję za kontakt i rady. Dzięki nim wiem czego powinienem szukać, ale niestety chyba jeszcze bardziej oddaliłem się od rozwiązania problemu. Udało mi się skontaktować z 3 znaczącymi producentami profili PCV. Niby każdy z nich ma do dyspozycji jakieś tam przebadane produkty, ale.... żaden z nich nie robi okien i jednocześnie nie jest w stanie wskazać końcowego producenta, który ich profile połączy z szybami i będzie miał certyfikat na całe okno o montażu z atestem nie wspominając.

Wnioski są dla mnie takie:

1. Nie ma firmy która jest w stanie jednoznacznie wskazać okna PCV i zagwarantować na piśmie ich jakość akustyczną po montażu.

2. Mimo tego jeszcze raz przejdę się po przedstawicielach markowych profili PCV w Kielcach i spytam czy dadzą na piśmie atesty na cały produkt z montażem.

2. W przypadku braku takich ofert (czego raczej jestem pewien bo jak znajdą atest na profil to z inną szybą itp.) wybrać najtańszego i w umowie dokładnie opisać sposób montażu, a jak nie to zamontować własnymi silami.

3. By zaoszczędzić mi czasu może ktoś jednak wskaże konkretny profil (najlepiej VEKA bo okazało się że trochę zmam lokalnego producenta okien na tych profilach lub Schuco bo są najbliżej mojego domu) z szybą. Oczekuję okna co ma atest RA2-42dB. Ja takie okno kupię i jeżeli producent będzie coś kręcił w sprawie montażu to zrobię to samemu (tzn. zrobi to mój fachowiec, który wiem, że najlepiej jak będzie potrafił zastosuje się do cennych rad uzyskanych od T12345T).

Pozdrawiam

Edytowane przez felis

Po pierwsze dziękuję za kontakt i rady. Dzięki nim wiem czego powinienem szukać, ale niestety chyba jeszcze bardziej oddaliłem się od rozwiązania problemu.

Eeee tam przesadzasz. Teraz po prostu wiesz więcej, więc i więcej wymagasz. Stan nieświadomej niekompetencji jest zdecydowanie lepszy:-). Jeśli nie wiesz, czego nie wiesz, to wszystko co Ci mówią uważasz za dobre.

Udało mi się skontaktować z 3 znaczącymi producentami profili PCV. Niby każdy z nich ma do dyspozycji jakieś tam przebadane produkty, ale.... żaden z nich nie robi okien i jednocześnie nie jest w stanie wskazać końcowego producenta, który ich profile połączy z szybami i będzie miał certyfikat na całe okno o montażu z atestem nie wspominając.

Powiem Ci, że za taką gadkę to bym ich obśmiał jak małych Kazików. Na co dzień pewnie im się gęby nie zamykają jak bredzą swoim producentom o badaniach kaskadowych i ich skutkach:-).

By zaoszczędzić mi czasu może ktoś jednak wskaże konkretny profil (najlepiej VEKA bo okazało się że trochę zmam lokalnego producenta okien na tych profilach lub Schuco bo są najbliżej mojego domu) z szybą. Oczekuję okna co ma atest RA2-42dB.

Ho, ho, ho. wysoko mierzysz. Nie wiem czy znajdziesz. Kaskadowego składaka, to pewnie dałoby się zrobić w zbliżonym standardzie. Ja osobiście oryginału o takich parametrach nie znam.

Życzę powodzenia i pozdrawiam

Ho, ho, ho. wysoko mierzysz. Nie wiem czy znajdziesz. Kaskadowego składaka, to pewnie dałoby się zrobić w zbliżonym standardzie. Ja osobiście oryginału o takich parametrach nie znam.

Oto moja nieświadomość i brak wiedzy. Myślałem, że jak bez problemu (w akceptowalnej dla mnie cenie) kupie szybę 47dB to okno 42dB nie będzie wyzwaniem.

Jak nie znajdę w Kielcach to VEKA poleciła mi formę Dorbud Opoczno, której udało się takie okna zamontować w warszawskim hotelu. Tyle że hotel miał kasę, zbadał montaż, musieli zmienić szyby na inne bo producent szkła coś poprał i dopiero spełnili normy. Teoretycznie gdyby mi zamontowali takie same i w ten sam sposób... tylko jak to sprawdzić. I nie wiem jaka cena.

Aluplast ma podobno certyfikat 42 dB na okno IDEAL 4000 z szybą 9 16 10, ale Pan stamtąd dziwił się że to okno wypadło lepiej od profilu IDEAL 8000 co ma 3 uszczelki i generalnie polecał ten drugi. Nikt tego jednak w Kielcach nie produkuje.

E szkoda gadać. Myślę, że jedyne co da się zrobić to wybrać firmowy 6 komorowy profil z 3 uszczelkami przypilnować certyfikatu na szybę i zdecydować kto i jak zrobi montaż.. Reszta to loteria, którą można wygrać jedynie jakbym tych okien montował 500 i koszt badania efektów doliczył do ogólnej ceny.

Pozdrawiam

....

E szkoda gadać. Myślę, że jedyne co da się zrobić to wybrać firmowy 6 komorowy profil z 3 uszczelkami przypilnować certyfikatu na szybę i zdecydować kto i jak zrobi montaż.. Reszta to loteria, którą można wygrać jedynie jakbym tych okien montował 500 i koszt badania efektów doliczył do ogólnej ceny.

Pozdrawiam

Przed zapłaceniem weź ofertę i zapodaj jej dane na forum ( rozmiar, rodzaj szyby - Rw(C;Ct,) + U , funkcje okuć, dokładna nazwa systemu profila ) - sprawdzimy .

Dowiedz się jak chcą to okno zamontować - jaka pianka, w którym miejscu we wnęce okiennej, jak na taśmy to jakiej firmy.

Pozdrawiam

Witam

Przed zapłaceniem weź ofertę i zapodaj jej dane na forum ( rozmiar, rodzaj szyby - Rw(C;Ct,) + U , funkcje okuć, dokładna nazwa systemu profila ) - sprawdzimy .

Dowiedz się jak chcą to okno zamontować - jaka pianka, w którym miejscu we wnęce okiennej, jak na taśmy to jakiej firmy.

OK, dzięki, tak zrobię po warunkiem, że jakakolwiek firma w Kielcach będzie mi wstanie taką ofertę przygotować, bo nie są zbyt pewni czegokolwiek, gdy rozmowa schodzi na temat certyfikatów dźwiękoszczelności.

Pozdrawiam

Wswoich rozważaniach i poszukiwaniach uwzglądnij :

1.połączenie okna z budynkiem powinno mieć izolacyjność akustyczna na poziomie izolacyjności okna powiększoną o 15 dB. a to jest problem np.42 +15 = 57 dB :) , a to oznacza ,że nie każda ściana temu sprosta. Więc najpierw sprawdź ścianę.

2. profile drewniane ,jeżeli porównujemy dźwiękochlonność mają lepsze parametry więc lepiej ( jeżeli masz na to środki ) wybrać stolarkę drewnianą.

3. montaż - szczególnie trzeba zwrucić uwagę na możliwość wykomania odpowiedniego węgarka.

Jeszcze raz

Ruszam z takim zapytaniem do producentów. Mam nadzieję, że ująłem w nim najważniejsze aspekty.

[ATTACH=CONFIG]169949[/ATTACH]

Pozdrawiam

Załacznik nie działa - ale jak ująłeś w nim to o czym pisaliśmy to śmigaj :)

Refleksyjni Sprzedawcy okien jeśli nie będą wiedzieć o co kaman to łączą się ze swoim dostawcą okien i uzyskują odpowiednie odpowiedzi.

Refleksyjni Producenci okien jak nie wiedzą o co kaman to łączą się ze swoimi poddostawcami i uzyskują odpowiednie odpowiedzi.

Wswoich rozważaniach i poszukiwaniach uwzglądnij :

1.połączenie okna z budynkiem powinno mieć izolacyjność akustyczna na poziomie izolacyjności okna powiększoną o 15 dB. a to jest problem np.42 +15 = 57 dB :) , a to oznacza ,że nie każda ściana temu sprosta. Więc najpierw sprawdź ścianę.

2. profile drewniane ,jeżeli porównujemy dźwiękochlonność mają lepsze parametry więc lepiej ( jeżeli masz na to środki ) wybrać stolarkę drewnianą.

3. montaż - szczególnie trzeba zwrucić uwagę na możliwość wykomania odpowiedniego węgarka.

Dzień Dobry Panie Andrzeju,

Z tym montażem dźwiękochronnym stolarki otworowej to za dużo info. nie ma.

Czy można uzyskać na szybko jakiś support techniczny w kontekście realnych rozwiązań ?

Ten Forumowy przypadek to swoisty rodzynek :)