Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wyborem okien dźwiękoszczelnych

Recommended Posts

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1.połączenie okna z budynkiem powinno mieć izolacyjność akustyczna na poziomie izolacyjności okna powiększoną o 15 dB. a to jest problem np.42 +15 = 57 dB :) , a to oznacza ,że nie każda ściana temu sprosta..

No moja pewnie nie sprosta, bo to komunistyczny blok. Od zewnątrz styropian, w środku jakaś płyta (może azbest + coś nie było to grube, ale nigdy nie widziałem pierwotnej wersji) ) od wewnątrz dodałem 5 cm siporex. Tak wygląda na wysokości okna, poniżej było grubiej ale z czego to nie wiem.

Liczę się z tym, że dźwięki mogą przechodzić zamiast przez okno to przez ścianę, ale póki co sprawdzając "organoleptycznie" to jak przystawię ucho do szyby słyszę większy hałas, a jak przystawię do ściany to nie słyszę nic.

większa wysokość od szerokości ) też pomaga w większej izolacyjności akustycznej.

No akurat szerokość jest większa.

Zostawiłem zamówienia u czterech sprzedawców, ale tak jak się spodziewałem, nie do końca mówiliśmy tym samym językiem, Na poziomie szyby jeszcze się udawało, na poziomie okna było gorzej, a na poziomie okna z montażem dyskusja zamierała.

Mają odesłać kiedyś oferty bo nic na poczekaniu nie byli w stanie zaoferować.

Resztę zapytań roześlę mailem bo szkoda czasu na chodzenie. I tak sprzedawcy wiedzą co najwyżej że takie okna są i nic więcej.

Pozdrawiam

No akurat szerokość jest większa.

....

Nie zrozumieliśmy się - gdyby to było okno jednokwaterowe/jednoskrzydłowe to zgoda ale masz dwa skrzydła czyli dwie szyby.

Tak samo jak w przypadku ciepłochronności, tak samo i dźwiękochronności to szyba jest wiodąca w wyznaczaniu U czy Rw dla całej konstrukcji.

....

Zostawiłem zamówienia u czterech sprzedawców, ale tak jak się spodziewałem, nie do końca mówiliśmy tym samym językiem, Na poziomie szyby jeszcze się udawało, na poziomie okna było gorzej, a na poziomie okna z montażem dyskusja zamierała.

.....

Resztę zapytań roześlę mailem bo szkoda czasu na chodzenie. I tak sprzedawcy wiedzą co najwyżej że takie okna są i nic więcej.

.....

:) sądzę, że to Ty wiesz więcej od nich na tym etapie.

Jest jak jest - kibicujemy Ci.

Szukałbym szczęścia w niedużych zakładach produkujących okna lub w przedstawicielstwach największych sieci. Ale jak to los - bywa ślepy. Ja w takiej sytuacji też bym utknął na poziomie montażu/ a może i okna... /

Już tu opisywałem wypadek klienta na 3maja i bliskości Mostu Poniatowskiego

Kasy wydana na wymianę okien 3 razy taka co gdzie indziej, szyby kosztowały tyle, że głowa pęka - efekt - nieoczekiwany - totalne nieporozumienie

Jeśli ci budzy to przyzwyczaj się tak jak przyzwyczaili się ci co mieszkają blisko linii kolejowych lub na linii pasa startowego Okęcia albo.... wyprowadź się

Nie chce podcinać ci skrzydeł ale żadne R2A na poziomie 45 - 47 dB ci nie pomoże

Witam

Jeśli ci budzy to przyzwyczaj się tak jak przyzwyczaili się ci co mieszkają blisko linii kolejowych lub na linii pasa startowego Okęcia albo.... wyprowadź się.

Nie chce podcinać ci skrzydeł ale żadne R2A na poziomie 45 - 47 dB ci nie pomoże

Pewne masz rację. Mimo tego spróbuję. Szkoda mi tych 2-3 tysięcy złotych, ale gdybym nic nie zrobił to też nie dałoby mi spokoju. Przeprowadzka nie wchodzi w grę, przynajmniej nie z tego powodu. Do buczenia przez 5 lat się nie przyzwyczaiłem, więc chyba tak już zostanie. Jak wymiana nie da efektu to będę musiał się z nim pogodzić, ale jednocześnie będę wiedział, że zrobiłem wszystko by sprawie zaradzić.

Wymienię więc to okno i okleję 2 ściany korkiem, bo dodatkowo nie pasuje mi też zbytnia akustyka pokoi.

O efektach napiszę, pewnie za 2-3 miesiące, bo poczekam na dobra ciepłą pogodę z wymianą.

Tu szukam pomocy dlatego by wydać jak najmniej pieniędzy jednocześnie wybierając najlepsze z możliwych okien.

Pozdrawiam

... na dobry montaż widzę spore szanse po tym zdaniu :)

Oby więcej tak rozsądnych inwestorów :)...

Niestety, większość za przykład podają piany do minus 20 stopni - i nie ma co dalej tego ciągnąć, a jak zima potrwa dłużej, dopiero będzie jatka na montażystach. Realnie zima kończy się gdy codziennie całodobowa jest powyżej 5 stopni, u nas niech zostanie na zerze - nie powinno dotyczyć montażu warstwowego gdzie wymóg 5 stopni powinien być rygorystycznie przestrzegany - ale nie u nas :(

Witam

Niestety, większość za przykład podają piany do minus 20 stopni - i nie ma co dalej tego ciągnąć, a jak zima potrwa dłużej, dopiero będzie jatka na montażystach. Realnie zima kończy się gdy codziennie całodobowa jest powyżej 5 stopni, u nas niech zostanie na zerze - nie powinno dotyczyć montażu warstwowego gdzie wymóg 5 stopni powinien być rygorystycznie przestrzegany - ale nie u nas :(

co do temperatur na pianach "zimowych" to nie będę się kolejny raz wypowiadał :)

ale co to znaczy, że "u nas niech zostanie na zerze ..." i tak do końca ? co to u nas inne prawa fizyki są czy jak ? :)

tak tak wiem, że realia są jakie są - co nie wpływa na moje zdanie w temacie montażu - dodatnie temperatury całodobowe muszą być i już.

Pozdrawiam

...ale co to znaczy, że "u nas niech zostanie na zerze ..." i tak do końca ? co to u nas inne prawa fizyki są czy jak ? :)

tak tak wiem, że realia są jakie są - co nie wpływa na moje zdanie w temacie montażu - dodatnie temperatury całodobowe muszą być i już....

zostawmy ten temat, u nas wszystko jest inne ;)

Ja widziałem już to co zostało z piany po demontażu okna - montaż był zimą w trzaskający mróz.

Nie wiem jak to nazwać ale ze sztuką budowlaną to nic wspólnego nie ma.

Ostatnio dostałem zdjęcia termowizyjne z montażu przy zerze - montaż sprzed trzech może i czterech lat, cóż, średnio tyle trwają u nas budowy - i szkoda dla inwestora, że wcześniej nie wykonał termowizji. Na 99% piana odstaje od muru lub ościeżnicy i powstała szczelina przez która dostaje się zimno. Przypomniała mi się Inwestycja gdzie jako podwykonawca wykonywałem montaż z początków XXI wieku, Warszawa ul. Bema, wiosną na dwu klatkach szczelina między pianą a murem miała od 1 do 5 mm !!! Całe szczęście, wziąłem wtedy polecenie montażu na piśmie - i poszła faktura za ponowne pianowanie, piana było zimowa, temperatura w okolicy zera tylko mur miał z minus 5 czy nawet więcej. Temat rzeka co się robi w developerce - tylko czasem nie rozumiem prywatnych inwestorów

A przy trzaskającym mrozie - realnie wystarczy już minus pięć - piana się krystalizuje, nawet zimowa, realnie zachowuje się później w otworze zupełnie inaczej niż letnia - ale co tam Charlie, my tylko obserwujemy czasem jakieś dziwne montaże ;)

:) sądzę, że to Ty wiesz więcej od nich na tym etapie.

Jest jak jest - kibicujemy Ci.

Ja nie kibicuję. :cool:

Nigdy nie popierałem partactwa, ale tutaj mam czerpać satysfakcję z czego? Że jeden drugiego wsadził na minę ?

Przecież każdy z odrobiną zdrowego rozsądku wie, że nikt nie wykona i zamontuje okna z takimi wymaganiami, papierami, w podobnej cenie?

Papierami na potwierdzenie czego?

Nie tylko ja zauważam, że "porady" przekraczają granice smaku i zabrnęły w jakiś ślepy zaułek.

Zaczął się jakiś absurdalny wyścig w doradztwie wszelkiego typu, pisanie "na wagę" byle czego aby klepać posty - proponowałbym wszystkim więcej umiaru w tego typu zachowaniach.

To było ogólnie, a do Charliego : jaka to warszawska firma ma tyle badań akustycznych?

Dlaczego nie zaproponujesz wykonania tego w polecanej nieraz firmie od drewna ? Przecież to bułka z masłem podobno i kibicować będzie komu.:D

...Przecież każdy z odrobiną zdrowego rozsądku wie, że nikt nie wykona i zamontuje okna z takimi wymaganiami, papierami, w podobnej cenie?

Papierami na potwierdzenie czego?...

Dobrego samopoczucia tego co kasę na wymianę okien wydał. Już w tym wątki pisałem nie raz - wyciszenie niskich tonów jest prawie nierealne gdyż roznoszą się nie tylko przez powietrze lecz przede wszystkim przez konstrukcję budynku.

Pisałem też o inwestorze z 3 maja - teoretycznie, obliczeniowo miał okna -49dB - wydał w sumie ok 7 razy tyle co za wymianę na normalne, standardowe okna i g... z tej wymiany ma, jak miał hałas tak ma, na dodatek zaczęło go wkurzać coś innego - o wiele silniejsze źródło hałasu ma z kratki wentylacyjnej niż z okien - ale tak miałby także przy standardowym wygłuszeniu -34 dB

Wspominałem o tym tylko po to by ostudzić zapał. Niby 2.500 to nie kasa - zalezy dla kogo - dla mnie to jednak dużo pieniędzy by wywalić w błoto - że napiszę wprost a tym dla mnie będzie inwestycja w takie okna - to buczenie dalej będzie obecne i wkurzające dla kogoś komu przeszkadza

Panowie bez napinki.

FELIS to mocno refleksyjny Inwestor.

Został poinformowany o zależnościach w izolacyjności akustycznej przegród zewnętrznych czyli, że OKNO jest TYLKO elementem w walce z hałasem - vide post ANDRZEJZMS

Tak samo jeśli chodzi o ciepłochronność to OKNO jest TEŻ tylko fragmentem całego ciągu zdarzeń inwestycyjnych związanych z walką ze stratami - ale tu nie macie żadnych skrupułów z odpowiedziami na posty forumowiczów.

Poskładał sobie te wszystkie informacje jakie pozyskał i jest świadom ryzyka.

Cytuję Jego jeden z ostatnich wpisów:

"........Mimo tego spróbuję. Szkoda mi tych 2-3 tysięcy złotych, ale gdybym nic nie zrobił to też nie dałoby mi spokoju. Przeprowadzka nie wchodzi w grę, przynajmniej nie z tego powodu. Do buczenia przez 5 lat się nie przyzwyczaiłem, więc chyba tak już zostanie. Jak wymiana nie da efektu to będę musiał się z nim pogodzić, ale jednocześnie będę wiedział, że zrobiłem wszystko by sprawie zaradzić.

Wymienię więc to okno i okleję 2 ściany korkiem, bo dodatkowo nie pasuje mi też zbytnia akustyka pokoi.

O efektach napiszę, pewnie za 2-3 miesiące, bo poczekam na dobra ciepłą pogodę z wymianą.

Tu szukam pomocy dlatego by wydać jak najmniej pieniędzy jednocześnie wybierając najlepsze z możliwych okien.

......."

Do STARY- nie polecam drewna bo w którymś z poprzednich postów FELIS napisał, że dostał ofertę na okno Rw = 45 dB z "kwitami" ze Stolbudu Włoszczowa ale problem cena i szuka tańszej alternatywy.

Pozdrawiam i życzę więcej empatii + czytania ze zrozumieniem.

Edytowane przez Charlie