jareko 17.05.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 ...Więc warto skorzystać z rady i wymienić najpierw jedno okno np. w sypialni i zobaczyć czy jest to zmiana satyswakcjonująca.i taka wymiana tylko jednego okna niewiele da, z hałasem naprawdę trudno walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 17.05.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 ja bym tak nie tragizował z tą ochroną przed hałasem. Okna drewniane z szybami dźwiękochłonnymi dają najlepsze efekty.Natomiast okienne profile PVC z powodu swojej struktury strunowej mają gorsze wyniki. P.S. ewentualne rozczarowanie Klienta efektywnością ochrony przed hałasem okien wynika przede wszystkim z początkowego etapu sprzedaży.Niewielu jest sprzedawców, którzy potrafią precyzyjnie wytłumaczyć Klientowi aspektów dźwiękochłonności okna w kontekście całej budowli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
felis 18.05.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 WitamPrzeczytałem cały wątek i zapewne mają rację Ci preferujący profesjonalne podejście do tematu, ale ja potrzebuję konkretnych odpowiedzi i mam nadzieję, że tu je znajdę.Rozumiem, że powinienem dokonać pomiarów, zagłębić się w te wszystkie matematyczne wzory, ale nie mam na to czasu, a na wynajęcie firmy badającej natężenie hałasu szkoda mi kasy. Pewnie taki pomiar będzie kosztował kilkaset złotych i wolę te pieniądze przeznaczyć na okna.Moja sytuacja jest taka. Mieszkam ok 60m od drogi, którą władze miasta radośnie przekształciły w trasę szybkiego ruchu zamiast zbudować planowaną niegdyś obwodnicę. Droga jest wygrodzona ekranami, ale z drugiej strony powstał wielki sklep zwany nie wiedzieć czemu "galerią". Jako że jest wyższy od ekranów stanowi ścianę od której odbija się hałas. Być może dochodzi też dźwięk działającej na dachu marketu klimatyzacji.Mam zwykłe okna PCV zamontowane zwyczajnie. To wszystko powoduje, że w moim mieszkaniu słychać nieustanne niezbyt głośne jednostajne niskotonowe buczenie, szczególnie dokuczliwe nocą. Typowych odgłosów drogi niemal nie słychać. Oczywiście wszystko to przy zamkniętych oknach. Mam też okna od drugiej strony bloku i w razie potrzeby one mogą służyć do głównego wietrzenia, bo tam jest wystarczająco cicho. Przyjąłem więc założenie, że zakupie okna o jak największej izolacyjności akustycznej RW 45dB. Zamontuje je początkowo tylko w sypialni bo koszt takiego okna to niestety w moim przypadku ok 3700zł (Stolbud Włoszczowa profil Capital).Teraz moje pytania:1. Czy mam szansę uzyskać znaczącą poprawę?2. Czy takie niskotonowe buczenie jest tak samo tłumione jak inne dźwięki?3. Jakich konkretnie producentów i profile polecacie. czy znajdę coś lepszego lub równie dobrego jak ten Stolbud. 4. Czy jakieś okna PCV mogą dorównać tym drewnianym?4. Co znaczy fachowy montaż, czego mam przypilnować i na co zwrócić uwagę.Z góry dziękuję, za rzeczowe odpowiedzi, jeśli przy podanych przeze mnie informacjach takowe są w ogóle możliwe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 18.05.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 [Teraz moje pytania:1. Czy mam szansę uzyskać znaczącą poprawę?2. Czy takie niskotonowe buczenie jest tak samo tłumione jak inne dźwięki?3. Jakich konkretnie producentów i profile polecacie. czy znajdę coś lepszego lub równie dobrego jak ten Stolbud. 4. Czy jakieś okna PCV mogą dorównać tym drewnianym?4. Co znaczy fachowy montaż, czego mam przypilnować i na co zwrócić uwagę.Z góry dziękuję, za rzeczowe odpowiedzi, jeśli przy podanych przeze mnie informacjach takowe są w ogóle możliwe.Pozdrawiam1.odpowiedź tak , ale tylko zmniejszysz ten hałas.2. jw.3 Bardziej zwróć uwagę na profil ten który wybrałeś można dodatkowu wyposażyć w uszczelką na przyldze. Lepsze też są uszczelki ceratowo pianowe np. Q- long4. odpowiednia piana + węgarek z zewnatrz zakrywający ramę ościeżnicy co najmniej w połowie jej szerokości i wykonany z wełny mineralnej ( nie ze styropianu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.05.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 i niestety dalej buczenie będzie słyszalne gdyż są to niskie dźwięki, i przenoszą się także przez konstrukcję budynku Może byś zaskoczeniem o wiele większym odseparowanie się od drgań np, poprzez zakopanie pionowo płyt styropianowych - szokujące doświadczenie i jakże skuteczne w pewnych sytuacjach, może być dodanie odpowiednich roślin do ogroduWalka z częstotliwościami poniżej 100 herców jest naprawdę wyzwaniem i bynajmniej nie na to Forum tylko dla specjalistów tylko tym się parających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
felis 18.05.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 i niestety dalej buczenie będzie słyszalne gdyż są to niskie dźwięki, i przenoszą się także przez konstrukcję budynku Dziękuję za odpowiedź, która spowodowała, że poważnie zastanawiam się nad sensem wymiany okna (a właściwie wydania prawie 4000 zł.) Buczenie jak pisałem nie jest zbyt głośne, ale uciążliwe przez jego nieustanność. Boję się, że jeżeli nie zniknie całkowicie, a stanie się jedynie cichsze to nadal będzie mi mocno przeszkadzać. Inne rozwiązania jak to z wkopanym styropianem nie wchodzą w rachubę bo to blok na spółdzielczym terenie. Ponadto problem raczej nie dotyczy drgań przenoszonych prze podłoże, bo na parterze budynku jest o wiele lepiej niż u mnie na pierwszym piętrze. Pewnie dlatego, że ekrany od ulicy mimo sporej wysokości z uwagi na położenie budynku kończą się właśnie gdzieś równo z moimi oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
felis 12.12.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 WitamPozwolę sobie odświeżyć temat gdyż chyba zdecyduje się na eksperymentalną zmianę jednego okna na akustyczne (spodziewany przypływ gotówki he, he.). Nasunęły mi się w związku z tym dodatkowe pytania do speców od hałasu, 1. Czy zastosowanie okna PCV zamiast drewnianego bardzo negatywnie wpłynie na jakość wyciszenia? Poczytałem o oknach drewnianych i nie mam do nich przekonania z uwagi na konieczność malowania co ok. 5 lat. U mnie może nawet częściej bo okna wychodzą prosto na południe. Czym się kierować przy wyborze okna PCV? Jaki profil kupić itd. Może jakiś uznany producent? 2. Czy oprócz okien mogę coś jeszcze zrobić w mieszkaniu by spowodować wyciszenie. Np. okleić ściany korkiem ozdobnym lub jakimiś grubymi tapetami by zmniejszyć akustykę pomieszczenia. Obecnie mam gładzie na ścianach (i to na dodatek "super gładkie" - fachowiec się spisał) i mimo umeblowania, zawieszenia jakiś tam obrazków, kwiatów, dywanu w pokoju panuje lekkie echo, pogłos. Nie przeszkadza to w mieszkaniu, ale może potęguje hałas pochodzący z zewnątrz?Dziękuję za wszelkie dodatkowe porady.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 12.12.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) http://www.fensa.plDealer firmy HeKaPlast - producent okien PVC na profilu Schuco.Poczytałem trochę o Twoim problemie i w mojej ocenie to pomóc Ci może szybka o wysokim Rw a to spore koszta, niestety. W mojej opinii to Rw=47 dB ale to tylko moja opinia + profil z tzw.trzecią uszczelką.W związku z tym, że pewnie nie zdecydujesz się na pomiary sonometrem i profesjonalną opinię w temacie dźwiękochłonności to musisz iść drogą prób i błędów.Najpierw wymień okno i sprawdź czy pomogło. Jakby co to będziemy radzić. P.S. okno dźwiękochronne działa do momentu jak jest szczelnie zamknięte. Edytowane 12 Grudnia 2012 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
felis 12.12.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) http://www.fensa.pl Dealer firmy HeKaPlast - producent okien PVC na profilu Schuco.. Sprawdzę czy da sie to kupić w Kielcach to pomóc Ci może szybka o wysokim Rw a to spore koszta, niestety. Wiem, bo Stolbud wyliczył mi koszt 1 okna z montażem na około 4500zł - w tym szyba RW 45. Może PCV będzie trochę tańsza Najpierw wymień okno i sprawdź czy pomogło. Jakby co to będziemy radzić. Okno będę wymieniał jak się trochę ociepli, ale chce to zrobić kompleksowo. Jak mi zrujnują lekko ścianę wokół okna to zamiast malować od razu mógłbym ją okleić tym korkiem, albo tapetą. Będzie to robił ten sam fachowiec więc jak już go ściągnę to niech dział do końca. Co do rozszczelnienia wiem, że niweluje ochronę hałasu, ale na szczęście mam też okna po drugiej stronie i ione będą głównym sposobem wietrzenia. Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam Edytowane 13 Grudnia 2012 przez felis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
felis 12.02.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Witam http://www.fensa.pl Dealer firmy HeKaPlast - producent okien PVC na profilu Schuco. Jeszcze raz wrócę do tematu. Byłem w firmie Fensa (na początku nie zorientowałem się, że jest z Kielc co oczywiście bardzo mnie ucieszyło). Już prawie zamówiłem okna HeKaPlast Schuco, gdy sprzedawca zawrócił mi głowę oknami Krispol model FEN 92. Wg niego maja lepiej rozwiązane miejsca gdzie są zamontowane uszczelki.. Tworzywo jest tam trochę dłuższe niż w Schuco i wystaje poniżej uszczelki, a nie jest równe z wysokością uszczelki. Więc nawet gdyby w wyniku regulacji kwatery w ramie poszły trochę w górę lub dół to teoretycznie przyleganie będzie na całej szerokości uszczelki. Nie umiem tego bardziej fachowo opisać. Czy ktoś miał do czynienia z tymi oknami. Które lepiej wybrać? Aha szyba ma pójść taka: 44.1 Si/12/4/12/44.1Si 47 dB i montaż illbrucki3 (drożej od zwykłego o 280 zł więc może warto dopłacić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 12.02.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Czy ktoś miał do czynienia z tymi oknami. Które lepiej wybrać? Nie miałem do czynienia z tymi oknami, ale już się boję o efekt Twojej wymiany. Co ci po ekstra szybie? Ty szybę kupujesz, czy okno? Jeśli jednak okno, a dokuczliwe są dźwięki o niskiej i średniej częstotliwości to pytaj po prostu w wartość wskaźnika izolacyjności akustycznej okna RA2. Które ma lepszą wartość wskaźnika to jest dla Ciebie bardziej wskazane, a to czy coś wystaje, czy nie wystaje poniżej, czy powyżej uszczelki, to włóż między bajki. Pamiętaj również, że problemem może nie być samo okno, a aktualny sposób jego montażu. Wystarczą szczeliny włosowate w obrębie dylatacji wokół okna i buczy. Przy wymianie nie patrz na jakieś i3 tylko na to jaką izolacyjność akustyczną szczeliny gwarantuje Tobie wykonawca. To powinno być tak +/- 15 dB powyżej wartości RA2 okna. Koniec kropka. Obie wartości, izolacyjności akustycznej koniecznie wpisz do umowy!!! I nie dawaj się zbywać pierdołami o jakichś ekstra szybach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.02.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 • montaż zestawu dwóch okien /jedno przed drugim/ o wymiarach 2,38 x 1,45 – wymagany minimalny wskaźnik izolacyjności akustycznej RA2 zestawu = 52 dB; I teraz podpowiedz mi kolego jak udowodnić klientowi iż taki zestaw okien - sztucznie stworzone okno skrzynkowe - osiągnie 52dB? Nic tylko wykonać, dać do przebadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 12.02.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 • montaż zestawu dwóch okien /jedno przed drugim/ o wymiarach 2,38 x 1,45 – wymagany minimalny wskaźnik izolacyjności akustycznej RA2 zestawu = 52 dB; I teraz podpowiedz mi kolego jak udowodnić klientowi iż taki zestaw okien - sztucznie stworzone okno skrzynkowe - osiągnie 52dB? Nic tylko wykonać, dać do przebadania Dobrze mówisz, co mam podpowiadać. Inna sprawa, że ten co wymyślił taki układ okien, to jakiś lepszy asior:-). Jak to się będzie otwierało? Fixy? Chora sprawa:-(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 12.02.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) FELIS - tego typu okno dźwiękochronne musi też być odpowiednio zamontowane. W celu zniwelowania mostka akustycznego trzeba użyć odpowiedniej piany do wypełnienia odległości między ościeżnicą a ościeżem.Sądzę, że to będzie dobry produkt:http://www.soudal.pl/images/stories/soudal/products/prof_poliuretanowe/tds_soudafoam_2k.pdf Co do profilu firmy KrisPol typ FEN 92 to się nie wypowiem. Nie słyszałem w ogóle o profilach FEN - co to za producent ?Od Schueco to są tu fachmani. Edytowane 12 Lutego 2013 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 12.02.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) Witam .....Aha szyba ma pójść taka: 44.1 Si/12/4/12/44.1Si 47 dB ........ ...ale wsp.U=0,7 też ma być ? Jak będziesz odbierał okna to na ramce dystansowej międzyszybami ma być opisane TEŻ Rw szyby = 47 dB + wsp. U = 0,7 W/m2xK !!! Jak nie będzie to nie przyjmuj okien do montażu. Acha - nie zapomnij o ateście na szkło dźwiękochłonne. Jaką cenę za m2 takiej szyby powiedział Ci dealer okien ? Pozdrawiam Edytowane 12 Lutego 2013 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 12.02.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Acha - nie zapomnij o ateście na szkło dźwiękochłonne. A ten swoje:-). Czy ten Pan kupuje same szyby? Jeśli już jakiś atest, to na okno. I na pewno nie będzie to atest:-), a zwykłe świadectwo badań okna o określonej konstrukcji, wyposażonego w określone przeszklenie. Osobiście zastosowałbym raczej izolację z wełny, korka albo odpowiednie taśmy rozprężne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 13.02.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Qrde, jak gdzieś widziałam dźwiękoszczelność 74%, ale na której stronie... Jeśli nie chcesz mojej zguby ,Bilobilu daj mi luby ps. Bilobil to wyciąg z badyla, leczy podobno chore nogi zmęczone wracaniem na to samo miejsce aby sobie przypomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.02.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Dobrze mówisz, co mam podpowiadać. Inna sprawa, że ten co wymyślił taki układ okien, to jakiś lepszy asior:-). Jak to się będzie otwierało? Fixy? Chora sprawa:-(.nie koniecznie, jedno okno, zewnętrzne, pomniejszone o dodane po całym obwodzie poszerzenia minimum 40mm, oba okna zewnętrzny wymiar mają identyczny ale zewnętrzne ma skrzydła mniejsze - tym samym otworzy się spokojnie w zmieści w ościeżnicy okna wewnętrznego. Normalna zasada okna skrzynkowego tylko zaadoptowana na dzisiejsze potrzeby. Mało tego, całość można wykonać wykorzystująć profile systemowe i zrobić w jednym kawałku, tylko to manufaktura Tylko widzisz kolego Test, wystarczy że klient zażąda papieru na tak zamontowane okna i co? I ten kto przyjął takie zamówienie jest ugotowany, jest podstawa by nie zapłacić za usługę bądź zleceniobiorca ponosi dodatkowe koszty związane z uzyskaniem odpowiedniego papieru Pamiętam jak kilka lat temu, chyba Veka, zaprezentowała okno skrzynkowe wykonane z PVC, nie wiem czy pomysł padł czy też gdzieś na świecie jednak ktoś podjął się produkcji. Powód jej powstania był inny - szukanie rozwiązania do domów pasywnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 13.02.2013 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Witam Pozwolę sobie odświeżyć temat gdyż chyba zdecyduje się na eksperymentalną zmianę jednego okna na akustyczne (spodziewany przypływ gotówki he, he.). Nasunęły mi się w związku z tym dodatkowe pytania do speców od hałasu, 1. Czy zastosowanie okna PCV zamiast drewnianego bardzo negatywnie wpłynie na jakość wyciszenia? Poczytałem o oknach drewnianych i nie mam do nich przekonania z uwagi na konieczność malowania co ok. 5 lat. U mnie może nawet częściej bo okna wychodzą prosto na południe. Czym się kierować przy wyborze okna PCV? Jaki profil kupić itd. Może jakiś uznany producent? 2. Czy oprócz okien mogę coś jeszcze zrobić w mieszkaniu by spowodować wyciszenie. Np. okleić ściany korkiem ozdobnym lub jakimiś grubymi tapetami by zmniejszyć akustykę pomieszczenia. Obecnie mam gładzie na ścianach (i to na dodatek "super gładkie" - fachowiec się spisał) i mimo umeblowania, zawieszenia jakiś tam obrazków, kwiatów, dywanu w pokoju panuje lekkie echo, pogłos. Nie przeszkadza to w mieszkaniu, ale może potęguje hałas pochodzący z zewnątrz? Dziękuję za wszelkie dodatkowe porady. Pozdrawiam Gdzieś czytałam o zwrotach kasy za inwestycje w wyciszenie hałasu, ale znowu nie pamiętam do kogo się zwracać w tej sprawie. Zainwestuj w nowe fleki i przejdź się po urzędach, może faktycznie ktoś zechce chronić ludzi a nie rybki przywiezione w beczkach tuż przed inspekcją wydziału ochrony środowiska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
felis 13.02.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 WItamDziękuje za wszelkie rady. O ile na szyby to mam szanse otrzymać jakiś atest, o tyle całe okna z atestem to zaproponował mi tylko Solbud. Były to jednak okna drewniane, a ja chcę PCV. Pozostaje taki wybór:1. Albo biorę standardowe okna PCV z trzema uszczelkami na profilu schuco lub krispol z montażem i3 i szybą 47db (dopłata do okna o wymiarach 177x140 około 1200 zł) 2. Albo kupuję same okna, a mój fachowiec stosując się do rad zawartych na forum (rama jak najbardziej ukryta w ścianie, dokładne wypełnienie pianą, i węgarek z wełny mineralnej) robi montaż (cenowo wyjdzie podobnie jak punkt 1) 3. Albo ktoś wskaże mi okna PCV posiadające odpowiednie atesty na okno i montaż (nie mam pojęcia gdzie takie kupić)Czy ta wymiana coś da, napisze na forum jak już nastąpi. Do tego obklejam w pokoju 2 ściany korkiem by zmniejszyć akustykę samego pomieszczenia. Ogólnie wątpię też bym mógł wyegzekwować jakiś certyfikat o skuteczności wyciszenia, bo realnie rzecz biorąc pewnie sprzedawca odbije piłeczkę pisząc dźwięk przechodzi przez ściany itp. Potem musiałbym się włóczyć się po sądach, a na to szkoda mi czasu i pieniędzy. Wiem, że ryzykuję około 2500zł, ale to chyba jedyny sposób by nie powiększając kosztów i przekonać się czy wymian miała jakiś sens. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts