Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chinski granit

gabriela

Recommended Posts

Dlaczego wlasciwie uwazacie, ze granit chinski jest gorszy od innych? Przeciez to nie ich tania produkcja, tylko natura, a w naturze mamy do czynienia z roznorodnymi czynnikami wplywajacymi na ich jakosc ( kamienia).Czym rozni sie od granitu indyjskiego? Ktos tu na forum pisal, ze chinski jest bardziej porowaty. Czy dlatego, ze w Chinach mamy inny klimat, inne warunki atmosferyczne? Czy moze dlatego, ze wszysstko co chinskie to be,,,? Slyszalam od wielu kamieniarzy, ze wiekszosc granitu w Polsce pochodzi z Chin, tylko nie wszyscy o tym glosno mowia. Czy moze ktos wie wiecej na temat i moze mi to wytlumaczyc.

Jestesmy na etapie wyboru kamienia na schody zewnetrzne. Czy warto kleic plytki granitowe 60x30,5x2, czy nie beda one z czasem sie odklejac jak wszystkie inne? Czy lepiej dac zrobic plyty pod wymiar, co oczywiscie jest o wiele drozsze. Moze macie zdjecia swoich schodow granitowych, pokazcie prosze!

Kamień jak kamień , jest bardziej porowaty (żółty i szary) reszta kolorów nie jest z chin tylko z całego świata ale chińczycy kupują dużo i dostają lepsze ceny , cały ten granit sprowadzają do siebie i sprzedają pod różnymi dziwnymi nazwami .

Wykończenie woła o pomstę do nieba (przy tych najtańszych wyrobach jakie można spotkać w marketach) , oni po prostu nie polerują kamienia tylko żywicują lub pastują jakimś paskudztwem , wiem bo miałem do zrobienia na usługę blaty do kuchni z powierzonego materiału i po zrobieniu poleru na boczkach powierzchnie tj. moja i chińska różniły się odcieniem .

Wiadomo dla laika to "wsio ryba" , kamień to kamień ważna jest cena . Importerzy chwalą się że mają przeprowadzone badania fizyko-mechaniczne ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć bo to drogi interes (tu można sprawdzić : http://www.ibdim.edu.pl/ )

A ceny to rzeczywiście mają dumpingowe , u nas w kraju wykorzystując polski granit nie da się niestety zejść do poziomu ich cen , koszty pracy mamy zbyt duże .

Płytki 60x30 jeśli będą porządnie przyklejone to raczej nie odpadną , tylko wizualnie mogą wyglądać nieciekawie bo mają tylko 2cm , na okładzinę schodów proponuję klientom 3cm minimum .

A jeśli szukasz natchnienia to zobacz to : http://picasaweb.google.pl/seba.j75/ZdjCiaPrzykAdyUkAdaniaKostkiIInne#

Edytowane przez k***a*z

Kamieniarz napisał, że nie jest to prawdą jakoby granit na całym świecie był taki sam. Granit na całej Ziemi powstawał w różnych warunkach. Jak dobrze rozumiem kolorystyka różnicuje jego skład, ciśnienie, temperaturę przy jakiej powstawał etc. Czyli granit z różnych złóż może być ciut twardszy i ciut bardziej miękki, Bardziej i mniej porowaty. Tylko tak właściwie dobry wyselekcjonowany granit z chin i tak może być lepszy od słabszego z innego rejonu świata i vice versa.

Granit to kamień stworzony przez naturę, więc nie będzie na całej Ziemi jednolity o identycznych parametrach, kolorach etc.