Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STAROSTA komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

działka ma 1062 m

bardzo prosta i na planie kwadrata

Na razie załatwiam papiery.

Mam projekt, mapkę do celów projektowych, warunki przyłącza wody i kanalizy. czekam na warunki z elektrowni ( chociaż skrzynka już stoi i tylko licznik trzeba założyć )

Ale wiadomo że Energa monopolista może sobie pozwolić na na olewanie klientów.

Planuje odłożyć kasę i jesienią wylać fundamenty.

Jutro, czyli w piątek idę złożyć wnioski do banków w Open Finance. Zgromadziłem już wszystkie potrzebne papierki, czy wszystkie to pewnie się okaże, bo już czytałem na forach jak to po złożeniu wniosku Banki co kilka dni wołają o doniesienie następnych :)

Liczę że za miesiąc już coś się z tego wykluje :)

A jak było u Was?

ja w styczniu tez bylem pełny optymizmu. chcieliśmy z zoną wziąć kredyt na działkę i dom za jednym razem. slyszelismy od znajomych sporo dobrego o millenium wiec tam się udaliśmy ( byłem oczywiście w innych bankach)

od razu mówię że ten bank to jeden wielki przekręt .

Wycenę zrobiłem na własny koszt bo pani z banku źle przekazała mojemu rzeczoznawcy jak to ma dla nich dokładnie wyglądać (operat)

na decyzje czekaliśmy 9 tygodni !

bez kitu!

naprawdę nie polecam tego banku. Decyzja pozytywna ale mieliśmy na dzień dobry wyłożyć 38tys na samą działkę.

Taka decyzja to mogli od razu powiedzieć że nie chcą dawać.

W międzyczasie mieliśmy decyzje z pkobp 1,5 tygodnia im starczyło na decyzje. Oczywiście pozytywna ale marża taka że dziękuję.

Ale ogólnie to bank ok.

następny był ING

Bank jak bank trochę długo czekaliśmy na decyzje ale warunki dobre marża niska i prowizja 0%

Po drodze był jeszcze wbk, ale oni mają jakieś dziwne wyceny. działkę wycenili na polowe tego co była warta. kazałem się zapytać faceta od operatu gdzie w mojej okolicy są takie tanie działki

mamy kredyt w ing na działkę 20% wkładu

zmieniłem pracę więc straciłem zdolność ogólnie to we wrześniu planuję wziąć kredyt gotówkowy resztę odłożyć i stan surowy zrobić w własnym zakresie. potem wykazać wkłąd własny w postaci stanu surowego i wziąć hipoteczny.

to tak w skrócie

• 8 months później...

Witam :)

Sama pamiętam jak się cieszyłam gdy przywieźliśmy materiały na działkę, to taka zapowiedź że zaraz coś zacznie się dziać :) tak samo ja Wy materiały zakupiliśmy w lutym a budowę rozpoczeliśmy w maju. Trzymam kciuki za szybkie nadejście wiosny i życzę powodzenia w budowaniu oraz zapowiadam że będę pogdlądać Wasze postępy.

Pozdrawiam

Dzięki BasH za wpis, śledzę Twój dziennik i wiem że nieźle Ci idzie. Nic tylko czekać na pogodę. Samorobni górą :) A propo ciesielki to mocno zastanawiam się czy też nie zrobić jej samemu ( w sensie mam w rodzinie szwagra co przy dachach robi i jednego kolegę co też w tej branży pracował) Zresztą do dachu jeszcze daleko ;)

A propo ciesielki to mocno zastanawiam się czy też nie zrobić jej samemu ( w sensie mam w rodzinie szwagra co przy dachach robi i jednego kolegę co też w tej branży pracował) Zresztą do dachu jeszcze daleko ;)
Jeżeli masz kogoś, kto zna trochę tzw. "knyfów", chwytów, czarów pomocnych przy składaniu konstrukcji to czemu nie robić jej samodzielnie. Ja się na to nie dałem, bo w czasie kiedy miałem etap więźby nie mogłem poświęcić budowie tyle czasu a nie chciałem zostawiać bez dachu na zimę. Po drugie - nie lubię drewna, nie lubię i nie umiem za bardzo z nim pracować. Po trzecie - warto mieć przy ustawianiu krokwi nieco więcej osób. Po czwarte - ekipa która robiła mi ciesielkę będzie kładła dachówkę i wiedzieli, że robią pod siebie.

• 3 weeks później...

... starzeję się... i refleks siada.... bo dopiero dziś wpadam z wizytą .... ale za to jak już wpadam to nie z pusta ręką:cool:

wiec łode mnie flacha .... po szklanie i na rusztowanie jak to gadają...i wytrwałości życzę!!!!

pozdro

NETbet