Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STAROSTA komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

http://magia-swiat.web21.pl/wp-content/uploads/2011/11/choinkas1.gif

Kiedy gwiazdka zabłyśnie na niebie

każdy złoży życzenia od siebie,

łamiąc się opłatkiem nawzajem

każdy wtedy ciepło podaje.

Tak prosto do serca słowami

ze świątecznymi życzeniami.

I siadamy do stołu wokoło

kolędy śpiewamy wesoło,

choinka migocze lampkami

przybrana kolorowymi bombkami.

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 months później...

Witajcie samoroby :) z całkiem bliskich Kaszub.

Gratulujemy postępów w budowie i powiększaniu rodzinki :)

Mam pytanie: jaką papę kładliście na dach? Pytałem też o to samo Bash-a więc nie osądzajcie mnie o trolowania hahah. Mam dylemat czy wydać 3,5-4 tys zł za modyfikowaną SBS termozgrzewalną na tkaninie szklanej typu G200 S3-4 czy wydać jakieś 1200-1400 zł za zwykłą W400/1200 czyli tą na tekturze do przybijania papiaków. Pierwszą radzi Wilhelmi a drugą ma np Netbet u siebie.

Czym impregnowaliście nadbitkę?? mieliście drewnochron (ten z rudą wiewiórą na puszce)?

Jesteśmy na etapie kładzenia więźby (końcówka) i następnie czeka nas deskowanie i papowanie. Odwazyliśmy się kłaść więźbę samodzielnie podobnie jak deskowanie. Na szczeście kierownik zaufał i odebrał więźbę ( śmiał się że na kościołach takie grube krokwie dają).

Pozdrawiamy.

Małgosia, Radek i dziecioki w liczbie 3 :)

Ja przybijałem zwykłą W400/1200. Papa jak papa na krótki czas może być, ale no właśnie ale. U mnie jest skucha bo deski były surowe jak się na wiosnę rozeschły to sie zrobiły miedzy nimi szczeliny około 7 mm. A bite były na ścisk. Wiadomo w takiej sytuacji papa się porozrywała przy papniakach. I teraz leci mi. na szczęście za tydzień zaczynam kłaść dachówkę. Zwykła papa minimum papniaków i zasmarować wszystko sbs-em. na łączeniach i w miejscach blaszek. powinno wytrzymać.

• 5 weeks później...

Muszę wyskoczyć do Ciebie na praktykę z kładzenia struktury - nowa sprawnośc przyda się na wiosnę lub lato, gdy będę elewację robił.

Co do elewacji - polecam to robić conajmniej w 4 osoby - jedna miesza w wiadrze i donosi wam, 2 osoby nakładają na ścianę i ostatnia zaciera na gotowo.

Pytałem conajmniej kilku osób które kładły strukturę i taki system jest powszechnie stosowany. Jak nie zrobisz całej ściany w sposób ciągły to potem będą ślady i nierówności. Ale jest Was conajmniej 4 osoby więc dacie radę :):)

Sami wstawialiście okna?? było taniej?? Czy okna się odlicza od Vatu jak masz kupione na 8% z montażem?? Nie orientowałem się w tym temacie.

Pozdrawiam

Radek

PS. żonę to Ty teraz podwójnie głaskać musisz :p :p :p

Edytowane przez rkowal79

Z ta strukturą to masz rację że 4 osoby potrzebne. Podpytałem fachowca co i jak.

Wiadomo że jak zawsze będzie problem z rusztowaniami :( Ale do wiosny jest czas więc może coś wymyślę.

Hej, jak sprawa z piecem? Zdecydowałeś już?

A no przerobiłem temat pieców i mam DEFRO DUO 15kW. Rurki połączone, został sterownik do podłączenia. Planuje go dziś odpalić. Ale czy się wyrobie to nie wiem. Chciałem się wybrać do Ciebie ale czas tak goni że nie ma się kiedy wyspać a co dopiero inne rzeczy. No i gratulacje córeczki :D ! My tez czekamy na córcie. :)

Hej chopy i kobity.

Mam dla was pytanie za 1000pkt

Jakie typy instalacji CO i H2O kładliście u siebie?

Musze zacząć mysleć nad tym tematem.

Interesuje mnie producent oraz rodzaj (na klej, na złączki skręcane, zgrzewane), i w związku z tym materiał (PEX/ALU/PEX, butylowe, PEX, miedź itp)

Proszę odp w moich komentach lub na PW co bym nie szukał za długo.

Z góry dzięki

Radek