Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STAROSTA komentarze

Recommended Posts

A no przerobiłem temat pieców i mam DEFRO DUO 15kW. Rurki połączone, został sterownik do podłączenia. Planuje go dziś odpalić. Ale czy się wyrobie to nie wiem. Chciałem się wybrać do Ciebie ale czas tak goni że nie ma się kiedy wyspać a co dopiero inne rzeczy. No i gratulacje córeczki :D ! My tez czekamy na córcie. :)

No córy są fajne - gratuluję :) Dziś 22 sierpień, więc teoretycznie jesteś po odpaleniu pieca. Jak wrażenia?

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz trochę o technice ocieplania.

Pozostałe kontr łaty poprzecinałem wzdłuż i przykręciłem do desek zaraz przy krokwi. Potem rozpiąłem membranę wysoko paro-przepuszczalną wywijając ją lekko na krokwie w ten sposób między deskami a membraną są 2 cm szczeliny wentylacyjnej. potem wełna 15, sznurowanie, wełna 15 , profile, folia aluminiowa ekranowa , płyta k-g.

Dobre rozwiązanie ze szczeliną wentylacyjną.

Nam też zostało sporo kontrłat i zdobię podobnie jak Ty ale dam jeszcze 1 listew po srodku między krokwiami i na wkręty do deskowania przykręcę. W naszym domku rozstaw między krokwiami to ponad 80cm więc wełna może przycisnąć siatkę (membranę) do deskowania od spodu czego nie chcę.

Robicie wloty wentylacyjne pod okapami dachu w izolacji elewacji dla tej szczeliny wentylacyjnej?

Mi A.Wilhelmi tak doradził i jeszcze do tego zaproponował w kalenicy usunąć po 5cm desek i papy, nabić na krokiew kontrłatę i na to membranę, aby powietrze ze szczeliny pod deskowaniem a nad wełną uchodziło do góry. Dodatkowo kazał zabezpieczyć wloty stalową siatką na owady.

co Ty na to?

Ja przykręcam te łaty do desek od spodu wkrętami. Też chciałem najpierw dawać jeszcze łatę na środku ale wtedy by mi materiału zabrakło. Plan jest taki że membranę wywijam aż za elewację. Potem podbitka ją zasłoni. A z tymi otworami w kalenicy to racja. lepsza cyrkulacja będzie. W tym roku stryszku nie ocieplam. Zobaczę jak będzie się drewno zachowywać przez ten sezon. potem się upcha 15 wełnę i jakieś płyty na krokwie przykręci.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam i gratulacje śledzimy Twój dziennik juz ponad rok ;) mój Bart nazywa Cię HARDKOREM :) za pierwsze zdjęcie to jest jak kopałes łopatą w szczerym polu.

Pozdro dla super Żony i Dzieciuffów :)

dziekuję za pozdrowienia na pewno przekaże. W prawdzie nie ma już jakiś hardcorowych prac na budowie :p nie mniej będę dalej dzielił się wrażeniami z budowania.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

:welcome:

Serdeczne pozdrowienia i podziękowania dla wszystkich forumowiczów, szczególnie dla tych którzy złożyli nam życzenia świąteczne. :)

Wspominamy dzisiaj mędrców ze Wschodu, którzy w Betlejem spotkali Króla wieków. Życzę wszystkim właśnie takiej wytrwałości w dążeniu do upragnionych celów.

Trzej_Krolowie_ich_znaczenie_i_tozsamosc_78_1.jpg

Przy okazji, w najbliższym czasie, obiecuję nadrobić zaległości w naszym dzienniku :rolleyes:

• 2 months później...
  • 4 weeks później...

Życzenia Radosnych Świąt Wielkanocnych

wypełnionych nadzieją budzącej się do życia

wiosny i wiarą w sens życia.

Pogody w sercu i radości płynącej z faktu

Zmartwychwstania Pańskiego

oraz smacznego Święconego w gronie

najbliższych osób szczerze życzą Kamila i Marcin z rodziną