andopo 12.06.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Witam,mam spore kłopoty z odwodnieniem mojej działki, na której jest praktycznie sama glina. Po ostatnich opadach jest bardzo grząsko, koparka wjechała, zakopała się próbując jakiekolwiek spadki porobić. Zrobiły się góry i doliny, spadł deszcz i woda sobie stoi. Co trochę podeschnie to zaraz spada deszcz i to samo - błędne koło normalnie. Muszę w jakiś magiczny sposób osuszyć swoją działkę tylko nie wiem jak. Można zrobić jakiś tymczasowy dren? Czy po prostu czekać aż woda wyparuje? Pozdrawiam,Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 12.06.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Do Kaszpirowskiego - leczył na odległość to może i działkę osuszy. Pozostali śmiertelnicy muszą mieć dużo danych aby nie wróżyć z fusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andopo 12.06.2010 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Już uzupełniam,- dom stoi na mało przepuszczalnym terenie, praktycznie wszędzie glina- postanowiłem trochę podnieść teren i nawiozłem trochę ziemi, różnej, ale przewaga gliny- woda gruntowa nie jest zbyt wysoko, ale chyba podniosła się przy ostatnich ulewach bo nawet gdzie teoretycznie powinien być jakiś piasek w miarę przepuszczalny to woda bardzo wolno wsiąka- nie mam nigdzie zrobionego drenażu- spadków po nawiezieniu ziemi praktycznie nie ma, woda stoi Jakie dane będą jeszcze potrzebne? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 13.06.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 spadków po nawiezieniu ziemi praktycznie nie ma - dlaczego? /źle wykonane/Zrobiły się góry i doliny - to samo jak wyżejnawiozłem trochę ziemi, różnej, ale przewaga gliny - tu też błąd To że jest grząsko to normalne /świeża glina / , odprowadzić "ręcznie wodę" /domyślam się że jest gdzie/ , podsypywać przepuszczalnym gruntem planując kierunek spadku i może obejdzie się bez kosztownego odwodnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andopo 14.06.2010 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 >> nawiozłem trochę ziemi, różnej, ale przewaga gliny - tu też błądhmm, dlaczego uważasz, że to błąd. Nawiezienie ziemi przepuszczalnej nie spowoduje efektu wanny skoro pod spodem będzie warstwa gliny? Chciałem nawieźć gliny i zrobić spore spadki, ale niestety nie zdążyłem (ciągle pada). >> może obejdzie się bez kosztownego odwodnieniaczy mówisz tutaj o jakimś tymczasowym rozwiązaniu? Jeżeli tak to jakim? Odprowadzić ręcznie da się, tylko co chwilę pada i kałuże są nonstop. Dlatego szukam jakiegoś tymczasowego rozwiązania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crab 14.06.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Przydałaby się miąższość tej gliny, czyli przekrój geologiczny wraz z określeniem poziomu wody gruntowej. Jeśli gliny nie jest dużo to pytanie czy poziom wody jest znacznie poniżej zalegania gliny (swobodny poziom) czy masz może napięty poziom wód gruntowych i wypływa ona ponad glinę. Jeśli ten pierwszy przypadek to można by się pokusić o zrobienie studni chłonnej. Wykopać kilka dołów i zasypać żwirem. Całość obkładając geowłókniną. W tym drugim przypadku to chyba najlepiej by było odprowadzić te wszystkie wody do jakiegoś rowu. Jeśli gdzieś taki masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 14.06.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 andopo: nie robi się obsybki z gliny z jednego powodu - glina pod wpływem wilgoci robi się plastyczna. Stąd kopareczka się zakopała Obsybkę robi się z pospółki najlepiej. Efekt wanny może wystąpić, ale to będzie mniejsze zło, gdyż wody tej nie będziesz praktycznie widział, o ile nie masz piwnicy i fundamentów nie zabezpieczonych izolacją przeciwwodną. Planując piwnicę IMO trzeba uwzględnić dobrą hydroizolację, żeby nie mieć później basenu w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts