Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

w związku z zamiarem zakupu okien przesuwnych w systemie HS , dużych wymiarów tj. 440 x 240 cm dzielonych na pół chciałem prosić forumowiczów o ewentualne opinie na temat systemu HS w okuciach Roto Patio Life.

Jest to jedyny system HS , który działa na zasadzie stałego przesuwu skrzydła na szynie jezdnej, funkcja zamknięcia /otwarcia/mikrowentylacji polega na wysunięciu uszczelki na gorze i dole drzwi.

na stronie 8 widać zasadę działania okuć:

http://www.rduch-borek.pl/photo/zdjecia/nowosci/hebe-schiebe.pdf

Pozostałe systemy tj. GU,Siegenia ,Winkhaus działąja na zasadzie podnoszono -przesuwnej- czyli najpierw podnosimy drzwi ( właściwie opuszczamy rolki wózka jezdnego na szynę ) potem przesuwamy- zakładam,że uszczelka jest na dolnej powierzchni okn ai w momencie obniżenia okna przywiera do progu?

Zakładam ,że siła konieczna do przesunięcia jednego i drugiego systemu będzie podobna.

Wydaje się jednak ,że Roto poprzez doszczelnienie uszczelkami ( wyższymi) będzie bardziej termoizolacyjne (można regulować docisk uszczelki).Drugim plusem jest system praktycznie bezprogowy - wystaje sama szyna ok 5-6mm.(oczywiście pojawia się problem łatwiejszego zanieczyszczenia).W innych systemach szyna ma zazwyczaj 15 mm.nawet jeżeli w ofercie okuć jest niska szyna jezdna np. GU 5 mm to wykonujący okna nie chcą wykonywać na tak niskiej szynie.

jeżeli ktoś użytkuje takie okno prosiłbym o opinie o szczelności, awaryjności.czy w zimie łatwo przymarza uszczelnienie, uszkodzenia uszczelek itp?

dzięki

pzdr

marek

• 1 year później...
Moja znajoma ma okno wykorzystujące ten system. Okno otwiera i zamyka się relatywnie lekko - jedną ręką bez wysiłku. Okno ma już trzy zimy i z tego co mi mówiła dotychczas nie było problemu z uszczelkami. Nie ma problemu z utrzymaniem czystości szyny. Pod tym linkiem masz jeszcze kilka informacji na temat systemu HS

już zamontowany i wygląda zaje.... :)

Zdjęcia kiedyś tam zamieszczę na swojej stronie - ale chyba poczekam aż zrobią pełną elewację, gdyż dom jest cacuszko :)

Dwa skrzydła przesuwane na boki, ładnie to wygląda, bardzo ładnie

Ciężkie to nawet nie było po zdjęciu skrzydeł i wyjęciu szyb z fiksów, nie to co dziś, jedna szyba 198 kilo :(

możesz mi wierzyć że HS na Schuco nie sprawia żadnych problemów. Ani z termiką ani też z użytkowaniem a podnoszenie skrzydła, nawet bardzo dużego i ciężkiego, dla dziecka nie stanowi żadnego kłopotu

Z tym dzieckiem chyba trochę przesadzasz. Bajki opowiadają Ci, którzy sprzedają HSy poprzez slogan " proszę Pani - to jednym paluszkiem się przesuwa..."

Bardzo fajne rozwiązania - ale jednak trzeba ten ciężar ruszyć - później jest już na szczęście zdecydowanie lżej :)

• 2 weeks później...

mam dylemat jesli chodzi o systemy HS

Do wyboru mam Schucko z Eurocoloru z Pyskowic gdzie zakupiłem pozostałe okna na profilu Schucko 82+( 6 komór) i montaż w strefie ocieplenia, niestety przy systemie HS nie potrafią zrobić dokładnie mojego wymiaru i każą zmniejszyć otwór o 7 cm, i słabszy parametr szybki 0,7

Drugi wariant to HS z MS więcej niż okna gdzie HS wymiar jest jaki chce ,szyba 0,6 i cena taka sama jak w Eurokolorze

Okna Tytanowe termo niestety nie zamówione w MS pomimo wkładki termicznej i ładniejszego wyglądu z wewnątrz (zewnątrz gorzej) z powodu długiego terminu realizjacji

Schucko wygrało w zasadzie terminem realizjacji i wkładką Super Spacer, gwarancją 10 talek na szybki i 7 lat na profil.

Wiem że pytam po czasie ale może ktoś wypowie się czy faktycznie dokonałem dobrego wyboru i podpowie coś w sprawie HS, do środy muszę podjąć decyzje

mam dylemat jesli chodzi o systemy HS

Do wyboru mam Schucko z Eurocoloru z Pyskowic gdzie zakupiłem pozostałe okna na profilu Schucko 82+( 6 komór) i montaż w strefie ocieplenia, niestety przy systemie HS nie potrafią zrobić dokładnie mojego wymiaru i każą zmniejszyć otwór o 7 cm, i słabszy parametr szybki 0,7

Drugi wariant to HS z MS więcej niż okna gdzie HS wymiar jest jaki chce ,szyba 0,6 i cena taka sama jak w Eurokolorze

Okna Tytanowe termo niestety nie zamówione w MS pomimo wkładki termicznej i ładniejszego wyglądu z wewnątrz (zewnątrz gorzej) z powodu długiego terminu realizjacji

Schucko wygrało w zasadzie terminem realizjacji i wkładką Super Spacer, gwarancją 10 talek na szybki i 7 lat na profil.

Wiem że pytam po czasie ale może ktoś wypowie się czy faktycznie dokonałem dobrego wyboru i podpowie coś w sprawie HS, do środy muszę podjąć decyzje