Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno uchylne - awaria uchylania

Recommended Posts

Witam,

mam problem z oknem PCV. Nie mogę ustawić go w pozycję uchylną. Gdy przekręcę klamkę w pozycję pionową wyraźnie czuję jakby "coś" blokowało zamek okna, podejrzewam że górny zawias. Gdy uda mi się w końcu to zrobić, okno uchyla się dosłownie o 1 cm. Z boku, po prawej stronie okna, widzę blachę kształcie litery "L" od ramienia, które blokuje wychył okna. Sądzę że to blokada górnego zawiasu, która nie rozblokowała się. Porównując to okno z oknem, które działa, widać ewidentnie, że nie wychyla się górne ramię okna, które odpowiada za jego wychylenie.

Inna sprawa, że co roku mam problem z normalnym otwieraniem okien w czasie upałów. Dół okien w czasie gorących dni obciera dolną częścią. Wtedy muszę regulować.

Jeśli to może pomóc to z boku okna jest napis CORVUS - być może to firma lub typ okna.

W związku z tym mam pytanie - czy jest jakiś prosty sposób na naprawę tej awarii czy zostaje mi brać ekipę do naprawy lub - nie daj Bóg - wymienić całe okno ?

Ewentualnie proszę, o ile to możliwe, o namiary na sprawdzoną firmę od regulacji i naprawy okien w Toruniu.

Pozdrawiam

Jacek

Edytowane przez yodacki

Witam

Otwórz skrzydło na 90stopni, na otwartym przekręć klamkę w górę (jeśli jest blokada błędnego położenia w okolicach klamki to przytrzymaj palcem). Porównaj położenie okuć na górze skrzydła przy tych zabiegach na oknie działającym prawidłowo i na tym kiepskim. Jeśli nie zdiagnozujesz problemu to daj fotki tych okuć w poziomym i górnym położeniu klamki + miejsca które wg ciebie sprawia problem (ta blacha w kształcie L ).

Pozdrawiam

Zrobiłem tak jak sugerowałeś, tzn. porównałem okucia przy otwartym o 90 stopni oknie. Nie zauważyłem żadnych różnic.

Dziś jeszcze przyglądnąłem się ramieniu okna, które ogranicza wychył okna przy pozycji uchylonej.

Nie zam się na tym, dlatego określę to słowami laika. Wygląda to tak, jakby dwie listwy ramienia, które w pozycji otwartej są złączone, w pozycji uchylnej się nie rozłączyły.

Poniżej podaję linki do zdjęć okuć oraz górnego zamka z okna z usterką. Zdjęcia okuć są zarówno okna, które otwiera się prawidłowo, jak i tego z usterką.

Okno złe - pozycja uchylna

http://img13.imageshack.us/img13/2230/oknozlepozycjauchylna.jpg

Okno złe - pozycja otwarta

http://img717.imageshack.us/img717/3440/oknozlepozycjaotwarta.jpg

Widok górnego zamka w pozycji uchylnej - okno z usterką - nr 1

http://img514.imageshack.us/img514/9518/oknowychylonezamek.jpg

Widok górnego zamka w pozycji uchylnej - okno z usterką - nr 2

http://img811.imageshack.us/img811/3716/oknowychylonezamek2.jpg

Okno dobre - pozycja uchylna

http://img695.imageshack.us/img695/7738/oknodobrepozycjauchylna.jpg

Okno dobre - pozycja otwarta

http://img34.imageshack.us/img34/3664/oknodobrepozycjaotwarta.jpg

Pozdrawiam

Jacek

Witam,

mam problem z oknem PCV. Nie mogę ustawić go w pozycję uchylną. Gdy przekręcę klamkę w pozycję pionową wyraźnie czuję jakby "coś" blokowało zamek okna, podejrzewam że górny zawias. Gdy uda mi się w końcu to zrobić, okno uchyla się dosłownie o 1 cm. Z boku, po prawej stronie okna, widzę blachę kształcie litery "L" od ramienia, które blokuje wychył okna. Sądzę że to blokada górnego zawiasu, która nie rozblokowała się. Porównując to okno z oknem, które działa, widać ewidentnie, że nie wychyla się górne ramię okna, które odpowiada za jego wychylenie.

Inna sprawa, że co roku mam problem z normalnym otwieraniem okien w czasie upałów. Dół okien w czasie gorących dni obciera dolną częścią. Wtedy muszę regulować.

Jeśli to może pomóc to z boku okna jest napis CORVUS - być może to firma lub typ okna.

W związku z tym mam pytanie - czy jest jakiś prosty sposób na naprawę tej awarii czy zostaje mi brać ekipę do naprawy lub - nie daj Bóg - wymienić całe okno ?

Ewentualnie proszę, o ile to możliwe, o namiary na sprawdzoną firmę od regulacji i naprawy okien w Toruniu.

Pozdrawiam

Jacek

po obejrzeniu zdjec moge tylko powiedziec jedno, okna nalezy konserwowac i smarowac co pewien czas ( w zaleznosci od potrzeb ) czy w samochodzie tez nie wymieniasz oleju i nie pompujesz opon? jednym slowem niedbalstwo uzytkownika. a pomoc mozna poprzez wyregulowanie i przesmarowanie skrzydla

Jeśli chodzi o konserwację, to zgadzam się w całej rozciągłości i będzie to robione.

Okna w tym stanie zastaliśmy razem z mieszkaniem około tygodnia temu. Jesteśmy w trakcie remontu mieszkania (to tak na marginesie).

Co do samej awarii to sytuacja już rozwiązana.

Winowajcą okazała się śruba mocująca ramię od wychylania okna do górnego zawiasu okna. Wypadła (wykręciła się sama ?) i klinowała ramę okienną.

Udało mi się ją wyciągnąć i wkręcić na swoje miejsce.

Na zdjęciu (link poniżej) wskazałem tą śrubę.

Przy okazji mam pytanie. do czego jest regulacja na ramieniu (Regulacja 1 i Regulacja 2) ?

Ramię uchylające okno.

http://img412.imageshack.us/img412/4135/ramieuchylaniaokna.jpg

Pozdrawiam

Jacek

• 2 years później...

Witam mam problem z uchylnym oknem.

W tej chwili jest otwarte okno w pozycji uchylnej.

Problem polega na blokowaniu sie klamki jak chcę zamknąć okno lub otworzyć je normalnie, klamka dochodzi do pozycji jak bym chciał rozszczelnić okno, dalej nie można, ponieważ coś blokuje.

Coś blokuje..

na początek spróbuj unieść skrzydło do góry i wtedy zamykaj okno. Jesli pomoże to zabierz się za szukanie przyczyny - regulację/ smarowianie/może coś się ułamało i tam "siedzi".

Jak się nie czujesz na siłach - wezwij fachowca.

Przyczyn może być kilka, od oczywistych związanych z rozwórką (czyli tym elementem na górze) do zupełnie dziwnych. Niedawno męczyłem się chyba 15minut żeby znaleźć przyczynę identycznej awarii w szerokim oknie na Winkhausie i co się okazało? Było mocno opuszczone, rygiel w zaczepie RU wyrwał wkręt z ościeżnicy i ten wkręt zablokował ruch okucia.

Większość źródeł jest na górze w rozwórce, spróbuj najpierw docisnąć róg skrzydła do ościeżnicy podczas przekręcania klamki. Jeśli nie pomoże daj zdjęcie rozwórki z innego okna które się da otworzyć, zakładam że jest na tym samym okuciu ;-) rozwórka to to między zawiasem górnym a narożnikiem odpowiedzialnym za rozszczelnienie.

dzięki za pomoc juz znalazłem przyczyne blokowania.

przy okuciu u góry okna , gdzie jest ten element od uchylnego (rozwórka) w prowadnicy pod nią jest taka mała sprężynka ( nie wiem do czego to ma służyć), ale ona nie puszczała i blokowała przesów całego okucia.

Jak ktoś wie to proszę powiedzieć do czego to ma służyć, bo jak do niczego konkretnego to bym tą spręzynkę usunął całkowicie.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Edytowane przez romanwr