Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Życie w pobliżu lotniska wojskowego

Arkadly

Recommended Posts

Cześć.

Mam działkę w strefie odziaływania lotniska wojskowego w Krzesinach. Rozporządzeniem wojewody została utworzona strefa "ochronna". Buduję dom w tej strefie i zgodnie z rozporządzeniem mogę wystąpić o "zapewnienie ochrony akustycznej" od wojska.

Chcę dobrze się przygotować do batalii i szukam następujących informacji:

1. Jako ochronę akustyczną mogę przyjąć: lepsze okna(szyby), rolety, izolację z wełny itp (co jeszcze?). Szukam informacji, jakie parametry tłumienia dają poszczególne elementy - np. 100cm wełny tłumi 5dB itd.

2. Czy ktoś z Was lub Waszych znajomych uzyskał coś w podobny sposób od wojska, czy wogóle nie zaprzątać sobie głowy

3 Inne sugestie i rady.

Arecki

• 1 month później...

A gdzie dokładnie się budujesz?

Lotnisko sobie istnieje od dawna, z tego co zaobserwowałem to w normalne dni nie jest tragicznie, latają sobie od czasu do czasu. Jak w zeszłym były manewry było ciężko.

Co do przyszłości - będą stały tam polskie F16 chyba 16 sztuk. Troszkę moga pohałasować.

Amerykanie raczej wybiorą Powidz, chociaż ostatnio słyszałem, że raczej odpuszczą Polskę na rzecz Bułgarii.

A w temacie prawnym - szczególy strefy ochronnej: http://www.poznan.uw.gov.pl/Dzienniki03/Dziennik%20200.pdf

Arecki

Szczytniki

Mam działkę niedaleko Powidza i jak na razie w sezonie letnim nie bardzo mi to przeszkadzało. Mam więc nadzieję, że i tu damy sobie radę. Z tego co wiem pas wznoszenia jest tak ustawiony, że ja nie powinienem tego bardzo odczuwać, ale nigdy nie wiadomo.

Dzięki za namiary.