Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 548
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

EKOLUK

Tak, mamy dwustanowiskowy, poza tym jeszcze przedłużony do tyłu o jakieś 80 cm. Żeby rowery i opony weszły spokojnie w tamtym końcu bez zabierania powierzchni na wysokości samochodów.

Ostatnie zmiany u nas to w sypialni dużej na górze odgrodziliśmy kawałek na garderobę swoją, w gsrderobie obok łazienki będzie pralnia-suszarnia-prasowalnia. Stwierdziłam że skoro wszystkie sypialnie na górze to pralnia będzie tam wygodniejsza niż bieganie po schodach z praniem. Za to dolna kotłownia zmniejszona do minimum, zmieści się piec gazowy, zasobnik na wodę i duży roboczy zlew do mycia butów i innych takich. Za to powiększyła się dolna garderoba.

Wcześniej pisałam że zdecydowaliśmy zabudować antresolę, trochę mi szkoda ale mąż mnie przekonał.

Na górze powstał duży hall- mąż nazywa to górnym salonem, chcemy tam zrobić telewizornię-komputernię, półki z książkami.

Teraz widać że to naprawdę duża przestrzeń, teraz nie będziemy tego odgradzać ścianą, ewentualnie kiedyś będzie tam można kawałek odgrodzić na garderobę dla dzieci jeśli zajdzie taka potrzeba.

Jeszcze mała zmiana, nie pamiętam czy już pisałam. Zabudowanie podłogą antresoli pozwoliło na lekkie rozsunięcie drzwi od dziecinnych pokoi, tak że za każdymi drzwiami jest 60 cm miejsca. W ten sposób w razie potrzeby zmieści się szafa. Może bym na to nie wpadła, ale teraz w sypialni blokowej mamy za drzwiami właśnie 30 cm - tak jak w projekcie było krzysiowym - i jest to przestrzeń niewykorzystana, dalej stoi szafa więc jak się wejdzie do pokoju to częściowo jakby na szafę. Więc chciałąm tego błędu uniknąć w nowym domu, uważam że tak będzie funkcjonalnie. Więc licząc od ściany szczytowej jest 65 cm ściany, drzwi 90, i jeszcze po podłodze do ściany kolankowej (którą planujemy ok 1-1,10 wysokości) ok 2,15 miejsca, więc w razi potrzeby normalne łóżko wejdzie.

Oj nie wiem czy zrozumiale napisałam. Po podłodze te pokoiki 12 m2 mają.

Po podłodze te pokoiki 12 m2 mają.

My nie dzielimy pokoju na gorze, nie podnieslismy scianki kolankowej. Teraz, kiedy jest juz dach, widac, ze te pokoje nie sa duze (choc po podlodze maja powyzej 30m2). Moze to tylko zludzenie ;) Ostatnio wszystko wydaje mi sie za male...

Gorgolka, masz jakies plany na urzadzenie kuchni?

Havena

kuchnię mam już wirtualnie urządzoną :)

kuchnię mam ustawniejszą bo przeniosłam komin do kotłowni i na ścianie po kominie będą wysokie słupki z piekarnikiem, mikrofalą i lodówka

na przeciwległej ciąg dolnych szafek z płytą indukcyjną zakręcający na okno i tam pod oknem zlew

myślałam nad opcją żeby nie wchodzić z blatem na ścianę okienną, ale za mało mi blatu wtedy wychodzi, bo ciąg ok3,60m w tym płyta duża - 80 i zlew duży z ociekaczem, mimo zmywarki chcę duży zlew to już połowa blatu roboczego znika. A to co zostaje to w 3 kawałkach małych i boję się że za mało będzie. Więc kawałek na ścianę okienną wejdę ze zlewem i zmywarką. Barku chyba mnie będę robić, stołu kuchennego też nie

myślałam kiedyś o wyspie ale za mało miejsca

a Ty już coś zaplanowałaś?

Nasze okna za 2 tygodnie będą, jak pogoda pozwoli to zamontujemy

za to problem z podłączeniem prądu mamy i nie wiadomo kiedy będzie :((((

kuchnię mam już wirtualnie urządzoną :)

To tak jak my:)

Komina nie mamy. Sciana, na ktorej stal, pozostnie pusta. Pod oknem ciag szafek z blatem i zlew. Po prawej stronie zabudowa do sufitu (piekarnik, mikrofala, lodowka). A plyta bedzie na wyspie (160x90). Mamy tez urzadzony salon, jadalnie i lazienke. Jak juz caly projekt bedzie gotowy, wrzuce do dziennika.

Trzymam kciuki za szybkie podlaczenie pradu!

A plyta bedzie na wyspie (160x90).

hmmm a w którym miejscu wyspa?

ja się też zastanawiałam, ale stwierdziłam że chyba będzie ciasno z wyspą.

A tu się okazuje że nie

wklej koniecznie tą kuchnię z usytuowaniem wyspy.

A jeszcze miałam spytać co z kominkiem, został pod schodami czy w dawnym miejscu?

meblujesz sama czy korzystasz z pomocy projektanta?

przyszedł u nas czas na wiele decyzji bo trzeba w odpowiednich miejscach instalacje porobić i się gryzę co gdzie a mąż się nie wtrąca - chociaż to chyba lepiej ;)

A plyta bedzie na wyspie (160x90).

Tak.

hmmm a w którym miejscu wyspa?

Podesle Ci rzut na priva.

A jeszcze miałam spytać co z kominkiem, został pod schodami czy w dawnym miejscu?

Kominek przeniesiony jednak pod schody i wyglada niezle. Dzis zaczeli murowac komin, wiec niedlugo zobacze.

meblujesz sama czy korzystasz z pomocy projektanta?

Sama bym polegla... Mamy super pania, pelna pomyslow i bardzo zaangazowana. Jak wszystko bedzie gotowe, wkleje efekty naszej wspolpracy do dziennika.

Wlasnie dzis przesuwalismy drzwi do lazienki, bo okazalo sie, ze umywalka wychodzi w przejsciu. Gdyby nie nasza pani, mielibysmy takiego gniota...

Havena, będę z niecierpliwością czekała na aranżację wnętrz w dzienniku! :)

Podeślij na priv ile ta przyjemność Cię koszuje - płacicie za całość czy od pomieszczenia?

Ja pomału sama modzę coś nad kuchnią (ze względu na okno, które będzie pod gornymi szafkami - muszę wiedziec jak je umieścic, żeby grało), w różnych programach i z różnym skutkiem... :roll:

Robicie jakiś odstęp szafek od ścian przy projektowaniu kuchni?

milek

zastanów się czy konieczne są górne szafki?

ja z nich rezygnuję. Szczególnie że jedna ściana będzie zabudowana wysokimi szafkami to na drugiej tylko dolna zabudowa będzie

mam projekt, oczywiście sama robiłam, w programie ikeowskim jakoś mi się dobrze ustawiało. Nie mogę wkleić bo nie potrafię zapisać obrazu z zaprojektowanego pomieszczenia. Jak włączę sobie podgląd 3d to nie umiem go zapisać na dysku. jak się naumiem to postaram się wkleić

a wy jakie zmiany w środku planujecie?

My zapomniałam dodać wysunęliśmy maksymalnie dach tak by okapy wokół domu były jak najszersze, dzięki temu trochę większa część tarasu będzie zadaszona - latem w gorące popołudnia jak znalazł. Zdjęcia sprzed tygodnia, teraz już są okna i obrabiają kominy

http://images40.fotosik.pl/262/680ea12b5f3c18d6med.jpg

U nas chyba będzie zabudowa w L, nie będzie całej ściany z wysoką zabudową, tylko prawdopodobnie jeden wysoki słupek z piekarnikiem, więc tak dużo tych szafek nie wyjdzie.

Coś takiego mniej więcej

http://img28.imageshack.us/img28/5164/kuchnia1.png

Dach mamy z jednej strony przedłużony, żeby zachodni taras był zadaszony (nie mamy wnęki). Wspierają go słupy.

Gorgolka, wysłałam Ci priv.