Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hallo!

jak na razie tylko korzystałem z aktywności innych uczestników forum i pozostowałem w komfortowym położeniu jako czytelnik. obecnie jednak muszę wnieść coś sam w historię budowy "krzysiów", bo jak widać najaktywniejsi budowlańcy padają ze zmęczenia i nie mają siły na pisanie.

najpierw więc podsumowanie: mój krzyś jest surowy i zamknięty! wczoraj odebrałem montaż okien i zostały wstawione drzwi wejściowe! jestem dumnym posiadaczem klucza do wlasnego domu... nie będe was zanudzał szczegółami, ale okna mają meblową jakość, zamontowane zostały bez jednego zadraśnięcia. ale montażyści najbardziej dumni byli z drzwi tarasowych w salonie...naprawdę jest imponujące (szczególnie gdy patrzy się na nie z antresoli).

a poza tym zaczynają się schody... elektryk po kilkugodzinnej sesji na budowie przedstawił ofertę na poziomie prospektu reklamowego na astronomiczną sumę. gdy mu powiedziałem, że nie akceptuje propozycji, przeslał mi trochę uszczegółowioną ofertę dwukrotnie niższą, bez wyjaśnienia jednak skąd się bierze różnica między ofertami... chyba straciłem zaufanie do tego pana...

to tyle na dziś. czekam z niecierpliwością na wasze wpisy

pozdrawiam z deszczowego dolnego śląska

barabas

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 548
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

drodzy budowniczowie!

nikt nic nie pisze - stanęły budowy?

u mnie szaleje elektryk (nowy, bo stary był za drogi), potem wchodzą tynkarze itp.

w rzeczce trochę więcej wody niż zwykle, ale bez obaw...

pozdrawiam serdecznie...Was i mój bank

barabas

• 3 weeks później...

noooooooooooooo

trochę miałam przerwy w pisaniu

małe opóźnienie wynikło z tego, żwe pan zchrzanił podłogówkę. Na szczęście kapnęliśmy się przed zalewaniem posadzek. Było gorąco bo omal nie przepadły nam pieniądze, ale mieliśmy potwierdzenie na wszystkie wpłacone pieniądze, byliśmy już bliscy znalezienia rzeczoznawcy i sądzenia sie z układaczem, mąż zrobił ponad 200 zdjęć dokumentujących fuszerki.

Na szczeście się wyjaśniło, pieniądze odzyskaliśmy, podłogówka została zdjęta, położona od nowa przez innych wykonawców a my wyszliśmy w zasadzie na zero, czyli nie straciliśmy na całej operacji. Przewidziane grzejniki w łazienkach, pralni (górna garderoba) i w garażu. Natomiast wyprowadzenia i zaślepienia rur na wszelki wypadek gdyby okazało się że podłogówka nie wygrzewa i można będzie grzejnki w 1 dzień zamontować. Te rury idą w styropianie pod połogówką, zaślepione i schowane w ścianie. Trzeba jeszcze tynkiem te miejsca przykryć. Te zapasowe będą: w jadalni, w gabinecie na dole, w salonie pod schodami i na górze idą pod okna dachowe w sypialniach, będą schowane za ścianką kolankową.

i najważniejsze:

od środy mamy POSADZKI :) Polewamy wodą, schną powoli, pomimo upałów, nie otwieramy drzwi i okien bo ze względu na temperaturę mogłoby za szybko wyszchnąć i pękać. Więc jest zamknięte dość szczelnie, rolety zaciągnięte, wentylije się tylko nieocieplonym poddaszem. od jutra chyba zaczniemy już wietrzyć, żeby wilgoć wyparowywałą.

Jeszcze tylko napiszę jakie mieliśmy zastrzeżenia do podłogówki pierwotnej:

1. Za długie pętle, nawet do 156 m - producenci rur szystkich pozwalają do max 120 m a i to już jest dużo i czasem się potrafi zapowietrzyć przed rozruchem, optymalnie to tak 80-90.

2. Układanie równoległe, nie w ślimaka - jest dopuszczalne ale na mniejszych powierzchniach, łazienka, korytarzyk. Natomiast jeśli podłogówka jest jedynym źródłem ciepła i pomieszczenia duże to trzeba w ślimaka żeby były przemiennie ciepła rurka - zasilająca i chłodniejsza powrotna. A on nam położył np. pół sypialni na zasileniu a drugie pół na powrocie, i ta druga połówka byłąby zawsze trochę zimniejsza (różnica temperatury na początku rury i na końcu potrafi 10 stopni przekroczyć)

3. i naważniejsze, pan sobie połączył rurki, zapianował łączenia żeby nie było widać i zadowolony był. I jeszcze nam wmawiał że tak może być. Połączył w 3 miejscach na górze i 2 na dole. Nie chcę myśleć co by było jak by się to rozszczelniło w sezonie grzewczym.........

4. No i jeszcze konsekwencją ułożenia równoległego było to że pozałamywał rury. Jak ma być tylko podłogówka w pomieszczeniu to trzeba te przewody gęsto układać, i zawijać o 180 stopni. Producenci podają minimalny promień takiego załamania, ok13-15 cm, czyli średnica od 26 cm. A on żeby odpowiedni gęsto rury położyć to sobie poprostu załamał na tych zakrętach, rury się w tych miejscach pospłaszczały, pozgniatały i nie było przepływu przez te zakręty (średnica zgięcia np 9, 10 cm czyli 3 razy mniejsza niż minimalna)

kilka nocy mieliśmy nieprzespanych, ale na szczęście się wyprostowało. Trochę mamy opóźnienia, ale w zasadzie na niczym to nie rzutuje, bo i tak prądu jeszcze przez kilka miesiecy nie będzie więc i tak byśmy się nie wprowadzili.

Za 3 tygodnie przychodzą ocieplać poddasze. Będziemy ocieplać 18 cm wełny między krokwiami, i potem na wierzch jeszcze 10 cm. Wielu mówi ze to za dużo, sąsiad ocieplał 15 + 5 ale my się uparliśmy 18+10. Jak wy przewidujecie?

Witam,

co sadzicie o tym projekcie??? http://www.horyzont.com/projekt/pokaz/KRZYŚ/0/171

Prosze o opinie.

A może propozycje innego projektu...

Szukam domu o powierzchni uzytkowej do 160m, taniego w budowie, antresola mi sie bardzo podoba, z otwarta kuchnia na salon z kominkiem, i dodatkowym pokojem na dole, na górze 2, 3 sypialnie i duza łazienka ;)

ania, nam stan zero we wrześniu wyszedł czterdzieści kilka tysięcy (wliczając w to koparkę do zdjęcia humusu i inne takie, materiały, robociznę) Zależy z czego się buduje, my z 30 cm belixu, bez dachu nas kosztowało wszystko jakieś 140 000 , dach i orynnowanie robocizna z materiałem chyba 47000 ale też akurat dachówki najtańszej nie braliśmy, raczej taką średnią Rupp ceramika, robiliśmy troszkę dłuższe wypusty dachu ponad bryłę domu więc troszkę drożej wyszło, blachą byłoby taniej z 10 000. Potem okna tu jakoś specjalnie nie oszczędzaliśmy, wzięliśmy 3 szybowe + rolety więc koszt przekroczył z silniczkami 30 000 ale na same okna wycenę nam robili za ok 15-16 (to okno między kuchnią a jadalnią też wydłużyliśmy do podłogi jak pozostałe, podaję koszt okien zwykłych bo dachowe w cenie dachu uwzględnione)

nie pamiętam ile hydraulik, w sumie kilka tysięcy to było z materiałem, może 6-7

drzwi wejściowe+ brama garażowa podwójna + tylne garażowe drzwi -12 000

elektryka z alarmem 11 000 robocizna z materiałem

podłogówka 16 000 za cały dom, oba piętra z wyprowadzeniami na grzejniki, bez pieca i sterowników- robocizna z materiałem

tynki 18 500 robocizna z materiałem

posadzki będziemy płacić po niedzieli ale ok 6 ooo z materiałem

schody zamówione konstrukcja + stopnie to 11 000 albo 11,500 nie pamiętam (będą stalowe z nierdzewki z drewnianymi stopniami)

poddasze będziemy ocieplać to 32 zł/m za robociznę, materiał jeszcze nie wiemy ile wyjdzie

W tej chwili do stanu developerskiego brakuje tylko tego ocieplenia poddasza ocieplenia i elewacji, poza tym kaloryferów w garażu i łazienkach i pieca gazowego więc myślę że generalnie +/- 350 000 się zmieścimy i będie można zacząć wykończenia- nie mam pojęcia ile wyjdzie, zależy od standardu

wiem że ceny robocizny zależne od regionu, ja podałam lubelskie, pamiętam że ekipa która stawiała stan zero i ściany - tzn wszystko do dachu kosztowała ok 35 000 z kierownikiem budowy, uwzględniłam to w cenie podawanej wyżej, nie jest to najtaniej, ale ekipa była z polecenia. Jesteśmy dość zadowoleni, zrobione solidnie, ściany proste, posadzka i strop równe a z tym podobno różnie bywa :)

A domek ładny, sporo osób jak wejdzie to zwraca uwagę że fajny rozkład wnętrza, w miarę nowoczesny

Gorgolka, wlos sie na glowie jezy! Bardzo Wam wspolczuje, dobrze, ze wszystko udalo sie odkrecic... Czy podlogowke robila Wam 'porzadna' firma, z umowa? Czy Zdzisiu Rura? Strach sie bac. My mamy dokladna umowe na podlogowke i hydraulike, oby wszystko dobrze zrobili!

Jesli chodzi o ocieplenie poddasza - chcielismy dokladnie tak, jak Wy. Jednak wykonawca powiedzial, ze nie daje gwarancji, ze plyty na tak grubej welnie nie beda pekac. Oczywiscie zrobi, jesli chcemy, ale gwarancji nie da. Hmmm, wahamy sie, bo popekane plyty wygladaja okropnie. Podobno do tak grubego ocieplenia potrzeba jakichs skomplikowanych stelazy. Jak juz zrobicie po swojemu, dajcie znac! My do ocieplenia przymierzamy sie w sierpniu-wrzesniu.

O kosztach budowy sie nie wypowiem, bo nie chce straszyc Ani ;) Ale jestem pelna podziwu dla Was za takie kwoty...

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

witajcie.

U nas ocieplanie poddasza. Ocieplamy unimtą 15 między krokwiami i supermatą 10 na krokwiach.

Chłopaki biegusiem to robią, w poniedziałek zaczeli, już warstwa 1 położona wszędzie. W sypialni naszej i garderóbce przysypialnianej już 2 warstwy. Pewnie do końca tygodnia zrobią resztę. W sobotę mieli zacząć płyty przykręcać ale nie będzie roboty bo jedziemy w piątek w nocy na BITWĘ pod GRUNWALDEM :).

Havena, precyzuję wylewki. 250 metrów z garażem wyszło. Chyba 5600 razemm z materiałem to kosztowało.

Mamy już konstrukcję schodów zamontowaną, jak zrobię zdjęcia to soę postaram wkleić. Mąż tymczasowe stopnie ze starych desek poprzykręcał.

Dalsze wieści będą po niedzieli.

Schody są dla bezpieczeństwa owinięte folią z jednej strony, tymczasowe stopnie, po wykończeniu będą fajniejsze :)

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/rj/qd/ozow/EZq0G5eKYdiTv21DuB.jpg

a tu coś czego część z was nie ma nie żałuje, wiem dom straci coś na zabudowaniu antresoli, ale też coś zyska.

U nas właśnie zyska tzw. telewizornię, dolnego salonu nie chcemy telewizorem "ozdabiać"

a w górnym saloniku jak znalazł. Generalnie będzie tu kanapa, po przeciwnej scianie telewizor, pod oknami wzdłuż całej ściany biblioteczka :) może jeszcze mały komputer w rogu ale to nie wiem jeszcze. na razie hol wygląda tak:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/rj/qd/ozow/06BCrWDBtmWcMZN9TB.jpg

Wasze zdjęcia dowodzą że wybór tego domu był trafiony.

U nas dziś zalano strop :) :) :) :) :) :)

Podobnie jak Kulhschrank poszerzyliśmy antresolę o 90 cm.

Ciekawe rozwiązanie zaproponowali nam budowlańcy, tzn. kominy rozpoczynają się w stropie. Kierownik budowy (niezależny od wykonawcy) potwierdził, że jest to prawidłowe, więc NIE MAMY KOMINÓW NA PARTERZE, szczególnie kuchnia zyskała na funkcjonalności.

Czy ktoś z was ma lub myślał o podobnym rozwiązaniu ??????????