talgo 21.07.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 (edytowane) I znowu ukradli wszystko co dało się ukraść :-/ Pompy chodziły przez miesiąc, nikomu to nie przeszkadzało i dwa dni temu nagle dostały nóg. Zwinęli 2 pompy, przedłużacze sztuk 3 i nawet połasili się na szlaufy. Odechciewa się wszystkiego. Edytowane 21 Lipca 2010 przez talgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 21.07.2010 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Talgo, strasznie Wam wspolczuje... Oczywiscie nikt z okolicznych nic nie widzial? Gorgolka, schody zapowiadaja sie super, czekam na efekt koncowy! K_lenc, najlepiej to w ogole pozbyc sie kominow My mamy tylko jeden, bedzie zabudowany z kominkiem. Ale Ty musisz miec pewnie jakies stalowe rury do stropu? I tez to jakos trzeba zabudowac? Co przemawia za tym, zeby kominy 'ciagnac' od stropu? U nas od wczoraj schna wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12ania 21.07.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Cieszę się z kolejnej możliwości oglądania Waszych domów.!!!! Mam w związku z tym kilka pytań jak długie jest to zadaszenie tarasu- poprzez wcięcie ściany z dużymi oknami?? Ja chciałabym w ogóle zrezygnować z tego i wyrównać linie domu a taras zrobić z zadaszeniem od strony jadalni. Pasuje mi projekt z podwójnym garażem odbicie lustrzane. Wiec prośże o inf jakie jest to " wcięcie" oraz jakie wymiary maja pokoje na górze- chce powiekrzyć tak, aby były dwa, łazienka i nie wiem ile miejsca jest obok łazienki- czy można tam zrobić ewentualnie pokój dla niespodziewanych gości?? Tego właśnie brakuje mi w tym projekcie. I zastanawiam sie nad powiększeniem antresoli..... i właściwie wejście z przodu z małym zadaszeniem ... i tyle jak na razie moich przemyśleń. Co o nich sadzicie//// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 22.07.2010 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Witaj Aniu! U nas ta wneka ma 660cm dlugosci. Pamietam, ze ktos na forum wyrownywal juz Krzysia. W naszym przypadku pozostawilismy to, bo: bryla jest ciekawsza, jest podzial jadalnia-salon i moglismy dzieki temu zostawic to duze okno (waska dzialka...). Bedziemy wiec mieli maly taras z wyjsciem z sypialni i z salonu Pokoje na gorze maja po podlodze ok. 940x335cm. Planujemy w kazdym zrobic garderobe, wiec nie beda takie kiszkowate. Mysle, ze pokoje dla dzieci da sie fajnie urzadzic Nasza lazienka na gorze ma ok. 280x250cm, a pokoik obok 316x250 - sama widzisz, ze to kanciapa... Teoretycznie da sie tam wstawic sofe i niewielkie biurko i zrobic z tego pokoj 'awaryjny' My tak robimy, bedzie on pelnil funkcje 'gabinetu'. Antresola nie jest duza, jej powiekszenie to dobry pomysl. U nas nie wypalil, bo mamy w korytarzu na gorze komin, ktory tez zabral troche miejsca. Teraz bez barierek troche strasznie sie chodzi po tym korytarzu. Podoba mi sie przestrzen Gorgolki, bo w sumie zyskali ladnych pare metrow. Ale wg mnie Krzys bez antresoli traci duzo uroku i ciesze sie, ze ja mamy Wlasnie wrocilam ze 'spaceru' po wylewkach; przykrywalismy je folia i tekturami. Niezle sie prezentuja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_lenc 23.07.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 (edytowane) Mam w związku z tym kilka pytań jak długie jest to zadaszenie tarasu- poprzez wcięcie ściany z dużymi oknami?? Ja chciałabym w ogóle zrezygnować z tego i wyrównać linie domu a taras zrobić z zadaszeniem od strony jadalni. Pasuje mi projekt z podwójnym garażem odbicie lustrzane. Wiec prośże o inf jakie jest to " wcięcie" oraz jakie wymiary maja pokoje na górze- chce powiekrzyć tak, aby były dwa, łazienka i nie wiem ile miejsca jest obok łazienki- czy można tam zrobić ewentualnie pokój dla niespodziewanych gości?? Tego właśnie brakuje mi w tym projekcie. I zastanawiam sie nad powiększeniem antresoli..... i właściwie wejście z przodu z małym zadaszeniem ... i tyle jak na razie moich przemyśleń. Co o nich sadzicie//// Cieszę się że wybraliście tą wersją, bo my również mamy taką + zmiany w adaptacji. Wcięcie w oryginalnej wersji to około 600 na 120. Jest dość wąsko, więc chyba będzie trzeba zamontować markizę. Moim zdaniem umieszczenie tarasu zależy od umieszczenia Twojego domu względem stron świata. Wcięcie nie likwidowaliśmy, ale powiększyliśmy antresolę o 90 cm kosztem korytarza na piętrze, dokładnie jak Kuhlshrank. Od Horyzontu otrzymałam przez e-mail rysunki domu jak podasz adres to prześlę HAVENA: Kominów na parterze nie ma wcale - odpowietrzenia itp. wychodzą z sufitu (kratki), szczegółów nie do końca rozumiem bo to ustalał mąż, ale żadnych rur nie będzie. Podobno "teraz tak się robi" TALGO: współczuję !!! GORGOLKA: Twoje schody pobudzają wyobraźnię - naprawdę podziwiam Edytowane 23 Lipca 2010 przez k_lenc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 23.07.2010 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 HAVENA: Kominów na parterze nie ma wcale - odpowietrzenia itp. wychodzą z sufitu (kratki), szczegółów nie do końca rozumiem bo to ustalał mąż, ale żadnych rur nie będzie. Podobno "teraz tak się robi" Przyznam szczerze, ze nie rozumiem - jak to bez zadnej rury? To ten dym np. z pieca unosi sie do stropu samoistnie? Jak to dziala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12ania 24.07.2010 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Słuchajcie, chcę wyrównać linie domu i zarazem powiększyć antresolę, ponieważ taras zrobię, tak jak pisałam, od strony jadalni, ze względu na nasłonecznienie i kształt działki / trójkąt/ przez co, tak mi się wydaje, będzie jeszcze więcej przestrzeni .Jednak troszkę zasmuciła mnie informacja o pokojach na górze ta szerokość 3,35..... przypuszczam, że na dole w pokoju tez tyle jest. Proszę prześlijcie zdjęcia tych pokoi i powiedzcie, czy są kiszkowate, czy nawet nie I w ogóle ogólna prośba WKLEJAJCIE ZDJĘCIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgolka 24.07.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Aniu niestety, szerokość pokoi na górzze to 3,36, u nas blisko 3,40 bo z 30 budowaliśmy. Nie da się ich poszerzyć bo tam są ściany nośne. Długość regulujesz sama, bo sama zadecydujesz w którym miejscu ściankę kolankową postawić. częściowo tą granicę wskażą ci okna dachowe, więc weź to pod uwagę ustalając dokładne ich założenie - ale to już na etapie robienia dachu. My po jednej stronie mamy 2 małe sypialnie ok 3,90 4,00 na długość ma każda. jak byś nie chciała tam stawiać z KG ścianki kolankowej to po podłodze będzie więcej, Choć moim zdaniem nie warto rezygnować z tej ścianki bo ogrzać i położyć podłogę tam trzeba a jest to kąt niewykorzystany. My w tym zakątku nie kładliśmy podłogówki tylko wylewka zwykła, teraz panowie tam poupychali wszystkie ścinki weły ociepleniowej, ały ten trójkąt jest wełną wypełniony i odgrodzony od sypialni tą ścianką kolankową. Nasza ścianka ma 80 cm, i tak jest to mało, ale nie było sensu jej wydłużać bo jednocześnie skrócilibyśmy pokój. Po drugiej stronie został jeden pokój, był on naprawdę długi więc kawałek odgrodziliśmy na garderobę. Tam gdzie była w planach garderoba - i gdzie jak rozumiem chcesz zrobić pokoik - ja mam pralnię. Zrobiłam małe to pomieszczenie, ok 2,50 x 2,60. Wolałam wydłużyć łazienkę bo jednak chciałam żeby była przestronna. Wyszła ok 250 x 3,70 lub coś koło tego. Zgadzam się z Haveną, że dom bez antresoli coś traci, ale dla nas wazniejsza była ta przestrzeń na górze, moze kiedyś będzie to dzieci górny salonik - ich sypialnie nie są zbyt duże. No i w razie potrzeby będzie mozna odgrodzić ścianka i mieć dodatkowe pomieszczenie w razie jakiejś życiowej potrzeby. Mój mąż chce tam bilardowy stół postawić ale raczej na cheniu się skończy. Aniu Wiem że ktoś wklejał plany krzysia ze zlicowaną tą ścianą salonową, bez wnęki. Moim zdaniem fajnie jest tak jak jest teraz, bo faktycznie jest trochę odgrodzona jadalnia, a część tzw. kanapowa i tak jest wystarczająca. Ja mam jeszcze jedną koncepcję na wnętrze, zdaniem części z was to pewnie dodatkowo zmniejszy wrażenie przestronności, ale tak mi sie wymarzyło. tą ściankę z wnęki jadalnianej chcę przedłużyć lekko w stronę kuchni i kominek dać prostopadle do ściany z dużym oknem a nie równolegle. Z tym że to ma być kominek tunelowy, czyli przeszklony zarówno od strony jadalni jak i salonu. Częściowo zasłoni to stół i nie będę miała z kanapy widoku na wszystkie krzesła - zniknie wrażenie stołu w salonie. ścianka będzie miała ok metra długości, wysokość do sufitu. No to tyle. U nas panowie szpachlują górę - już jest w zasadzie całość ocieplona. Zamontują jeszcze schodki strychowe w suficie. Jak skończą to wkleję zdjęcia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12ania 24.07.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Gorgolka, Havena dziękuję za informacje, jednak jak byś mogła parę fotek pokoi na górze i tego na dole. Twój pomysł z tym dwustronnym kominkiem spodobał mi się. Chciałabym przekonać Cie do mojego pomysłu odnośnie wyrównanie domu. Otóż mam działkę w trójkącie i akurat tam, gdzie taras ja nie będę miała zza dużo miejsca, a poza tym chce mieć taras zadaszony- teraz nie mam i jest masakra po południu a ustawienie będzie takie same- nie chce bawić się w markizy, parasole tym bardzie, że mogą zasłaniać te piękne okna. Dlatego najlepiej, tak mi sie wydaje, będzie zorganizowanie tarasu od strony jadalni/ odbicie lustrzane/ i zadaszenie go- balkon likwiduje. Powiększam antresole, wyrównuje linie i mam całkiem spora przestrzeń. A na górze tez powiększam łazienkę, a obok możne cos a la gabinet z jakaś rozkładaną kanapą?. I tylko martwa mnie te pokoje. dlatego tez chciałabym je "zobaczyć" za dwa tygodnie finansuję dziabkę i trzeba zdecydować się na projekt . A rodzince bardzo się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 25.07.2010 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 (edytowane) Aniu, a skad jestes? Moze chcesz podjechac i obejrzec? Zdjecia nie oddaja wszystkiego. W wolnej chwili poszperam w moim archiwum i moze cos znajde dla Ciebie Niestety, Krzys jest maly, mimio ze duzy... Strasznie mi brakuje spizarni, dlatego maksymalnie zabudowuje kuchnie. Pralnie bedziemy miec zamiast kotlowni na dole. Jesli chodzi o kominek, to bym go chetnie wyrzucila, bo bardzo mi nie pasuje w tym domu. Ale przy ogrzewaniu na prad moze sie okazac niezbedny... Tez robimy glowny taras od strony kuchni i jadalni (pomiedzy tymi pomieszczeniami mamy wstawione drzwi) i zlikwidowalismy ten balkonik (chyba wszyscy w Krzysiu go likwiduja). Projekt tez mi nie pasowal na 100%, ale niz lepszego nie udalo mi sie znalezc przez 10 lat Najlepiej indywidualny, ale one tez maja sporo minusow... Gorgolka, my mamy w obecnym domu takie 'sztuczne' scianki kolankowe i to porazka Ogromna strata miejsca - da sie tam tylko wczolgac). Dlatego w nowym domu ich nie robimy - dziewczyny z pewnoscia wykorzystaja ta przestrzen w swoich zabawach A, i zobaczy czy tak postawiony kominek (a fajny jest, fakt) nie bedzie przeszkadzal swoim goracem siedzacym przy stole? Edytowane 25 Lipca 2010 przez Havena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgolka 25.07.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Aniu, my też likwidujemy balkon. To okno kuchenno-jadalne wyciągnęliśmy do podłogi jak pozostałe balkonowe. Będzie z niego wyjście na taras bez potrzeby noszenia rzeczy przez salon i slalomu między kanapami bądź krzesłami. My taras wprawdzie tam gdzie w projekcie, ale będzie zakręcał na kuchenną strone właśnie do tego wydłużonego okna. Jak będziesz zadaszać taras, czy wyciągniesz belki i dach pociągniesz czy też innym sposobem? Likwidując wnękę zyskasz parę ładnych metrów w salonie, 1200 X 6300. My jeszcze na dole podzielilismy łazienkę robiąc w miejscu prysznica oddzielną ubikację. Dobra sprawa, często będą z miej goście korzystać i nie będą przy okazji zwiedzać osobistej łazienki. Tylko trzeba pamiętać żeby o wentylacji pomyśleć, my dodatkowy przewód puściliśmy w ścianie z wyprowadzeniem na dach. Zrobiliśmy też dodatkową wentylację w pralni. My mamy lustrzane odbicie z podwójnym garażem. Garaż o 80 cm wydłużyliśmy w tył, miejsce na opony czy coś takiego się przyda. U nas taras wypada od południowo-zachodniej strony, górny, ten na garażu od zachodniej w zasadzie od 16 jest tam mnóstwo słońca i pokoje dzieci dobrze doświetlone. A jak u was będzie względem stron świata? Jeszcze jedno, my budujemy w Lublinie. Jeśli Ci po drodze to zapraszam serdecznie tu link do kilku zdjęć http://fotoforum.gazeta.pl/a/45447.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12ania 25.07.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Witajcie Dziewczyny, dziękuję za odpowiedzi wiec tak; z projektem a raczej jego wyborem jest masakrrra, przeglądam, przeglądam i ciągle wracam do Krzysia i w ogóle to mój nr 1. Właściwie to pewnie zostanie. Jeśli chodzi o zadaszenie tarasu- to chce nad nim zrobić daszek Taras od strony jadalni będę miała miały czas słoneczny od rana do wieczora, garaż tez powiększę i w ogóle to już nawet mam wyśnione meble szczególnie do salonu ogromna kanapa i telewizor- jesteśmy kino maniakami. Jestem ze śląska. Odnośnie kominka, to jest to super sprawa. nie wyobrażam sobie zimy bez tego trzeszczenia drzewa- nastrój jest niepowtarzalny i ile rzeczy może przyjść do głowy zimą.... Muszę koniecznie sprawdzić ile teraz mają pokoje dzieci- chodzi mi o szerokość bo są klitkami i nie chciałabym tego powtórzyć. Jeśli chodzi o ogrzewanie to podłogówka i kominek. Teraz też tak mam i w zupełności wystarcza a rachunki za prąd nie są aż takie straszne. Wodę mam ogrzewaną za pomocą przepływomierzy elektrycznych i ten system też się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 25.07.2010 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Jestem ze śląska. Budujemy sie na Dolnym Slasku, blisko A4 Zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek14 26.07.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 12ania, nasz Krzyś powstaje w Mysłowicach (stan surowy zamknięty). Jeśli masz niedaleko to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barabas 27.07.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 hallo!nawiązując do rozmowy o wielkości górnych sypialni - faktycznie nie są zbyt duże. w naszym krzysiu zdecydowaliśmy sie na podwyższenie ścianki kolankowej o ok. 75cm. dzięki temu dużo te pokoje zyskały. kilka miesięcy wcześniej któryś z forumowiczów zasugerował jednak lepsze rozwiązanie: przedłużył ściany i dach zmniejszając tym samym taras nad garażem. dzięki temu powiększył powierzchnię mieszkalną. my zdecydowaliśmy się na garaż podwójny i teraz czeka nas zagospodarowanie prawie 40 metrów kwadratowych tarasu... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_lenc 27.07.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 My również zapraszamy, mimo że jesteśmy w Bydgoszczy. Na koniec sierpnia powinien być dach a na początku września wstawiamy okna. Wczesną wiosną odwiedziliśmy Kulhshranka, za jeszcze raz bardzo dziękujemy, bo taka wizyta bardzo wiele daje. Żadna wizualizacja nie zastąpi wejścia do środka budynku. Nasze wnioski z tamtej wizyty: - rzeczywiście pokoiki na piętrze są bardzo małe (to my zadaszyliśmy pół tarasu ) - drugi pokój na pietrze jest bardzo długi, więc nasza sypialnia będzie miała łazienkę :] - nasz pomysł ze zmniejszeniem tych wielkich drzwi balkonowych w salonie do standardowej wysokich był delikatnie mówiąc głupi - wróciliśmy do pierwotnej wersji - dużo lepiej wygląda salon, gdy powiększy się antresolę o 90 cm - spokojnie na parterze można wydzielić pralnie (przez którą mamy przejście do garażu) kosztem zamiany łazienki na toaletę z prysznicem - dom ma bardzo ładną bryłę (nie za dużą) a w środku jest przestronny Każdemu polecam taką podróż przed rozpoczęciem budowy a nawet przed adaptacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12ania 28.07.2010 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Havena jeśli to mozliwe, to chetnie bym podjechała nawet dzis, zaraz!!! krysztad1 do Ciebie mam bliziutko- jestem z Sosnowca wysłałam emaila z prośbą o kontakt, jest jeszcze osoba z Siewierza- prosze odezwij się. Chce zobaczyć wymarzony projekt w realu.... Pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 28.07.2010 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Havena jeśli to mozliwe, to chetnie bym podjechała nawet dzis, zaraz!!! Aniu, to zapraszamy. Jestesmy caly czas w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talgo 28.07.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Historii ciąg dlaszy... źle wylana jedna ława i te 3 słupy obok schodów. Czy ja komuś coś zrobiłem??? że mnie tak pokarało?! Jutro postaram się napisać co dokładnie jak i gdzie, bo teraz nie mam już na to sił i nawet ochoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 29.07.2010 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 źle wylana jedna ława i te 3 słupy obok schodów. Co z nimi nie tak? Nie lam sie, to poczatki, zobaczysz jakie pozniej moga wykrecac numery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts