Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ma to swoj minusik.

Z jednego pokoju muszę wyciąć metr kwadratowy i tam zrobić dwie pary drzwi.

vis a vis.To pokoj bez specjalnego przeznaczenia,a i tak już widze,

że będzie miał przyzwoita powierzchnie.

My zyjemy w salonie w sypianiach tylko śpimy ( no prawie :oops: ),

tak więc 20metrów sypialnia to dla nas tylko koszty i nic więcej

Nasza mała będzie miała ten duży pokoj na górze.

• Odpowiedzi 548
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no i widzę, że u Ciebie nie ma okien ściennych, u mnie chcąc podzielić dwa pokoje tak żeby w każdym było okno muszę mieć ścianę na środku. Jedyne wyjście to zmarnowanie trochę powierzchni na mały korytarzyk lub coś podobnego, ale będę nad tym myślał intensywnie bo naprawdę warto pójść na kompromis dla zyskania fantastyczne przestrzeni nad salonem. Jeszcze pytanko czy musiałeś wprowadzić zmiany do projektu żeby skrócić antresolę?

WITAM NA FORUM !!!

Wczoraj otrzymaliśmy projekt KRZYŚ. W przyszłym roku rozpoczynamy :D

Kupiliśmy wersję z garażem dwustanowiskowym Lustro.

Zastanawiamy się nad zadaszeniem połowy tarasu. Czy ktoś próbowął coś takiego? Ile mogłoby to kosztować ?

Kulshrank gratulacje - czakamy na zdjęcia z dachem

Będziemy budować pod Bydgoszczą. Raczej nie zmienimy technologii, ale chcę dość dużo zmian wewnątrz. Szczegóły trochę później, bo ciągle się zastanawiamy. Cieszę się, że ktoś już budował Krzysia i można co nieco podpatrzyć. :lol:

My k. Gniezna, więc niedaleko. Z tego co widze to my wprowadzaliśmy najmniej zmian, poza rezygnacją z jednego okna (boczne drzwi balkonowe prowadzące z gabinetu na taras) i zewnętrznego grila. Ale z przyjemnością będziemy oglądać Krzysie z modyfikacjami. :)

Ze swojej strony przestrzegam przed zmianami !!!!!!!!!

Pociąga to za sobą mnóstwo nastepstw,które ciężko zobaczyć na papierze,nie mówiąc już o kłopotach,które sprawia wykonawcy ,prosta według nas pezróbka.

Czy myśleliscie o jakiś innych projektach,ja miałem na oku jeszcze 3 :

1.Lipinscy P160(chyba tak)

2.Domy z wizją-piękne,ale kosztowne w budowie i moim zdaniem kiepsko "ustawne"

3.Projekt Elf-pracowni nie pamiętam...(nie było antresolii)

Ze swojej strony przestrzegam przed zmianami !!!!!!!!!

My chcieliśmy schody żelbetowe zamiast drewnianych i nasz kierownik się nie zgodził bez ponownego przeliczenia przez projektanta obciążeń, więc na samą myśl o zwiększeniu (bo domyślam że na tym by się skończyło) zbrojenia stropu robiło nam sie niedobrze, bo stali mielismy już dość na etapie ziemnym, a to dopiero początek.

Ja również obawiam się zmian, ale jesteśmy przed rozmowami z architektem i mam nadzieję, że on nam powie co można a czego lepiej nie. :roll:

Ze zmian konstrukcyjnych zastanawiamy się jedynie nad zadaszeniem połowy tarasu - architekt się zgodził. Z jednej strony super, bo pokoiki byłyby większe, ale z drugiej strony możemy niechcący zepsuć bryłę budynku. :-?

Prawdopodobnie nie będzie przyłącza gazu, raczej będziemy mieć piec na pelety. Tylko nie wiemy gdzie je przechowywać.

Ja również obawiam się zmian, ale jesteśmy przed rozmowami z architektem i mam nadzieję, że on nam powie co można a czego lepiej nie. :roll:

Ze zmian konstrukcyjnych zastanawiamy się jedynie nad zadaszeniem połowy tarasu - architekt się zgodził. Z jednej strony super, bo pokoiki byłyby większe, ale z drugiej strony możemy niechcący zepsuć bryłę budynku. :-?

Prawdopodobnie nie będzie przyłącza gazu, raczej będziemy mieć piec na pelety. Tylko nie wiemy gdzie je przechowywać.

U nas nie ma ani gazu ani kanalizacji, więc będzie przydomowa oczyszczalnia i piec na pelet albo inne paliwo stałe. Rozważaliśmy jeszcze gaz płynny, ale trochę szkoda nam działki na kolejną "budowlę" - butlę.

My jednak zdecydujemy sie na gaz plynny ale wkopiemy butlę w ziemie. Do tego planujemy ogrzewanie kominkowe i solary. Rozważaliśmy rózne mozliwości: pompe ciepla, piec na paliwa stałe ale w końcu i tak wrociliśmy do gazu. Mam tylko klopot z ogrzewaniem podlogowym, wiadoma ze najbardziej efektywne jest, kiedy leża na nim plytki ale jakoś ciężko mi się pogodzić z salonem wyłozonym płytkami. Jaki rozwiązania planujecie?

Domowniczka

my na cały dół dajemy podłogówkę

w kuchni, jadalni, i w ciągu komunikacyjnym wzdłuż schodów będą płytki, koło kominka też, natomiast w części kanapowej damy kwadrat lub prostokąt prawdopodobnie z deski barlineckiej nadającej sie na podłogówkę.

poza tym nasz znajomy ma panele na podłogówce i nie narzeka, wręcz przeciwnie.

a co do naszego Krzysia to dziś zalewają ławy, obiecuję wkleić zdjęcia (jak już się nauczę)

muszę założyć dziennik budowy, nie bardzo mi to wychodzi

Domowniczka

w kuchni, jadalni, i w ciągu komunikacyjnym wzdłuż schodów będą płytki, koło kominka też, natomiast w części kanapowej damy kwadrat lub prostokąt prawdopodobnie z deski barlineckiej nadającej sie na podłogówkę.

poza tym nasz znajomy ma panele na podłogówce i nie narzeka, wręcz przeciwnie.

a co do naszego Krzysia to dziś zalewają ławy, obiecuję wkleić zdjęcia (jak już się nauczę)

muszę założyć dziennik budowy, nie bardzo mi to wychodzi

Napisz ile wylaliście betonu, jestem ciekawa (tak dla porównania z nami). :wink:

Mój mąż nie chce ogrzewania podłogowego - mówi że jest bardzo drogie do zamontowania. Mi się ten pomysł wydaje bardzo sensowny zwłaszcza przy antresoli. Czy ktoś wie ile trzeba dołożyć (tylko parter)?

Zastanawiam się też nad "nawiewowym" w podłodze pod drzwiami na taras, ale zupełnie nie wiem jak ugryść ten temat.

Mój mąż nie chce ogrzewania podłogowego - mówi że jest bardzo drogie do zamontowania. Mi się ten pomysł wydaje bardzo sensowny zwłaszcza przy antresoli. Czy ktoś wie ile trzeba dołożyć (tylko parter)?

Zastanawiam się też nad "nawiewowym" w podłodze pod drzwiami na taras, ale zupełnie nie wiem jak ugryść ten temat.

Też bralismy pod uwagę nawiewowe przy drzwiach tarasowych, ale boję się że będzie to jedno wielkie skupisko kurzu. Chyba pozostaniemy przy standardwym ogrzewaniu grzejnikami, bez podłogówki. Nie mam przekonania do podłogówki przy ogrzewaniu na paliwo stałe. Mimo wszystko nie da się takimi piecami sterować tak jak prądowymi czy gazowymi. Ale mam znajomego, który w całym domu ma ogrzewanie prądem i mimo iż wszyscy mu odradzali ze względu na koszty, to za nic w zyciu nie zamieniłby na inne, ze względu na wygode i wbrew pozorom niewysokie koszty. O ile dobrze pamiętam to w okresie zimowym płacił rachunki za prąd (oświetlenie, ogrzewanie i wszystko inne co potrzebuje prądu) ok. 700 zł (za dwa miesiące). Zadziwiające, ale niestety nie moge przekonac męża na prąd, a wtedy z pewnością byłoby ogrzewanie podłogowe.

Domowniczka

i

My robimy podobnie