siwy532 12.06.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Witam nie wiem czy tak można ,ale tak sobie pomyślałem żeby przepiąć przyłącze elektryczne ze starego domu który stoi na mojej działce do nowego który zamierzam wybudować.Dom zamierzam wybudować na tej samej działce gdzie stoi mój dom w odległości 30 m od niego.Po wybudowaniu stary idzie do wyburzenia.Czy możliwe jest jakoś załatwić żeby nie robić nowego przyłącza tylko to stare przepiąć ,bo w zakładzie energ. to się pultają że to niemożliwe.Podobnie sprawa się ma przyłącza wodnego.Czy ktoś jóż coś podobnego kompinował. A jeśli nie to wie ktoś ile takie przyłącze może kosztować,do najbliższego słupa byłoby ok 80m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek-P 12.06.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Witam! no szczerze to niespotkałem się z taką sytuacją!!Ale zapewne nie zgodza się z tym aby przenieść!!(ale moge się mylić) tym bardziej że pewnie licznik masz na budynku lub w starym domu a energetyka teraz tego unika,robiąc złącza tylko w ogrodzeniu lub na supie!! a co do nowego przyłącza to płacisz za przydział KW no i ma znaczenie czy przyłącz ziemny czy napowietrzny!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 13.06.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Jaki zakład energetyczny Cię obsługuje?Generalnie jest to do załatwienia, kwestia wzięcia do tej roboty ludzi znających "układy" w Rejonie. Zakładam, że nie zmienia się numer domu (po wybudowaniu), nie zmienia się właściciel, nie zmieniają się parametry zasilania (odbioru). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anixxxek 14.06.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Ja też mam taką sytuację, i ciekawy jestem jak to będzie.W warunkach zabudowy mam napisane że nowy dom mam podłączyć do istniejących przyłączy .Licznik mam w ogrodzeniu,ale licznik wody znajduje się w starym domu.Jak rozmawiałem z ludźmi a wodociągów,to mam się nie przejmować,tylko przenieść licznik i zgłosić do zaplombowania.Z prądem jeszcze nie wiem,ale zobaczymy.Nie ma rzeczy niemożliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy532 14.06.2010 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Dzięki panowie ,obsługuje mnie zakład energetyczny lublin teren.Dowiedziałem się ,że będą u mnie zmieniać przyłącze naziemne na podziemne i licznik w ogrodzeniu.tylko nie wiadomo jaki termin realizacji.Jak jest z takimi przyłączami czy poza licznikiem tz od płotu do domu to jóż moja instalacja i mogę ją doprowadzić gdzie chcę tylko zgodnie z projektem.Może zaczekać z inwestycją aż zmienią to przyłącze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 14.06.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Dzisiaj odebrałam warunki przyłączeniowe na energię (Warszawa - burzymy stary dom i stawiamy nowy na tym samym miejscu) i mnie poraziło! 23 000 zł za nowe przyłącze!!!! Ratunku! To kosmos. Słup mamy na rogu działki. Nic nie trzeba ciągnąć! Czy takie są naprawdę stawki???? Jutro idę sprawdzić o co chodzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy532 15.06.2010 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 No to nieżle ,kurde głęboko trzeba się zastanowić czy nie warto rozbudować niby stary dom ,czyli z wierzchu obmurować a stary w wiadrach wynieść przez okno.Tylko mój dom stoi za blisko granicy działki 3m musiałbym skracać myślałem nad tym ale troche to skomplikowało by budowę ,Chatę chciałem spokojnie stawiać nie spiesząc się a w starej mieszkać.A przy takiej przebudowie to czas nagli.Trochę mi nie pasuje,bo wiele rzeczy zrobiłbym sam .i trochę kasy w kieszeni.Kurde jeszcze się dopytam jak to jest jak przyłącze jest w ogrodzeniu,czy też za warunki przyłączeniowe trzeba zapłacić taką kasę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.06.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 siwy532 Kabel od licznika do domu to inaczej WLZ (Wewnętrzna Linia Zasilająca).WLZ jest Twoja własnością, możesz go sobie zakopać w taki sposób jaki jest dla Ciebie wygodny.Jeśli wiesz w którym miejscu postawią Ci licznik to możesz sobie WLZ od razu położyć i niech czeka.Jeśli nie wiesz, to albo robisz sobie kabel w ziemi z zapasem, albo robisz dopiero po zamontowaniu licznika.Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś nowy WLZ wpiął do starego przyłącza (napowietrznego) i korzystał do momentu przejścia na linie kablową (ziemną).W Twoim interesie jest wykonanie WLZ z udziałem elektryka z uprawnieniami, żebyś nie robił 2x tej samej roboty. Balbina200 Chyba coś pokręciłaś, wklej te Warunki na forum poczytamy wspólnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy532 16.06.2010 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Dzięki pany będę macał temat wydowiem się dokładniej w zakładzie i u znajomego elepśtryka.Jak coś wywęszę to dam cynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 06.07.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Byłam w RWE. W umowie faktyczne podali taką kwotę, jako koszt przyłączenia budynku. Na szczęście na miejscu okazało się, że większość pokrywają oni, a nas obciążą kwotą netto około 150 zł za każdy kW (chyba to taka jednostka) zamówionej mocy podłączeniowej - u nas 25, czyli razem około 3 750 zł netto. Rożnica jest zasadnicza! Szkoda, że nie napisali tego w umowie... a tak się tylko człowiek denerwował Dzięki robertsz za chęć pomocy! To ważne, szczególnie dla początkujących:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts