Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czarna glazura będzie tu pasować ?

arxxxma

Recommended Posts

Witam.

Ciekawi mnie opinia Kolegów i Koleżanek z forum....Czy na tej bladoróżowej kamieniczce (jeszcze ruderze) będzie według Was pasować czarna glazurowana marsylka? Na marginesie - firmy Tondach. Do tego biała stolarka z białymi obwódkami i elewacja w jasnej niebiesko-szarości...

Dziękuję za szybkie opinie - za 2 tygodnie wchodzą dekarze.. :)

http://img22.imageshack.us/img22/810/180320102cc.jpg

Uploaded with ImageShack.us

"Okoliczne dachy" to jeszcze poniemiecka dachówka. Będą więc wymieniane - chciał nie chciał. Raczej w bliższym niż dalszym czasie. Wtedy więc może dopasują się do mojej? ;) Dlaczego miałbym sie dopasowywać do starych poniemieckich ruder obok ???? Musiałbym zostawić jak jest. Byłoby najtaniej ;) Co do glazury.... Chodzi o jakość. Angoba byłaby tańsza o...kilkaset złotych na całym dachu! Betonowy Brass o... 1800 zł na 160 metrach dachu. Warto oszczędzać?

Betonowa dachówka ma się przecież nijak do glazurowanej ceramiki... Chociaż niektórzy będą pewnie polemizować. Innymi słowy: jeśli miałbyś dać beton a dokładając 1800 zł, które masz, miałbyś glazurowaną ceramikę.... co byś zrobił? Odpowiedź jest chyba oczywista....Przynajmniej dla mnie.

Edytowane przez arxxxma

Glazura nie zawsze wygląda dobrze, a już szczególnie kiepsko wygląda jak świeci słońce, święci się jakby smalcem ją ktoś wysmarował :) a do starszej zabudowy lepiej wyglądałaby czerwona ceramika. Takie domy w ciągu lepiej by wyglądały gdyby miały taką samą dachówkę, ale dogadać się z sąsiadami to raczej marne szanse. pozdr adam

no to skoro masz gotowe odpowiedzi, oczywiste odpowiedzi, to tego tematu byt jest chyba niepotrzebny... :)

No może źle zadałem pytanie, fakt. Powinno brzmieć: co sądzicie o czarnej glazurze na tym dachu? Ale przecież to to samo :) :)

Chciałem poznać Wasze zdanie i tyle. A że ja mam inne to znaczy, że nie mogę zapytać Was o zdanie? :)

Dzięki za odpowiedzi. Muszę tę glazurę przemyśleć na rzecz angoby... :( Ale czerwonej???? Bleeee.... :(((((((

No to dla tych co mówią, że będzie się wyróżniać mój dom wśród "okolicznych domów" :

Dwa domki dalej w lewo:

KLIKNIJCIE NA FOTKI BO W CAŁOŚCI NIE WESZŁY...

http://img716.imageshack.us/img716/1940/dsc00077mb.jpg

http://img9.imageshack.us/img9/5016/dsc00078za.jpg

http://img13.imageshack.us/img13/6941/dsc00079zh.jpg

http://img194.imageshack.us/img194/1052/dsc00080qm.jpg

A tu dwa domki dalej w prawo - dla zwolenników "..czerwony dach będzie tu lepiej posować.." :

http://img36.imageshack.us/img36/7417/dsc00081ul.jpg

Myślę więc, że są w okolicy elementy, które odciągną uwagę od mojej, teraz chyba skromnej już, czarnej glazury... :) :) :)

Edytowane przez arxxxma

Ja uważam że najlepszym rozwiązaniem było by założenie Roben monza kasztan plus.. dach wyglądałby poprostu ,,cudo'

A ty Robercik zajmij się lepiej wypasem swoich internetowych świń w Twojej gierce a nie mieszaj się do poważnych spraw...:) :) :)

PS> Robert to mój kolega z pracy uważający że najlepszą dachówką na świecie jest wymieniona przez niego wyżej. Taka udająca eternit (fale) ceramika... :) :) :)

Ale chłopak mieszka na wiosce gdzie jeszcze dużo zabudowań gospodarczych i nie tylko, jest kryta eternitem więc się nie dziwię, że mu się to podoba i pasuje do okolicy... :) :) :)

Edytowane przez arxxxma

A ty Robercik zajmij się lepiej wypasem swoich internetowych świń w Twojej gierce a nie mieszaj się do poważnych spraw...:) :) :)

PS> Robert to mój kolega z pracy uważający że najlepszą dachówką na świecie jest wymieniona przez niego wyżej. Taka udająca eternit (fale) ceramika... :) :) :)

Ale chłopak mieszka na wiosce gdzie jeszcze dużo zabudowań gospodarczych i nie tylko, jest kryta eternitem więc się nie dziwię, że mu się to podoba i pasuje do okolicy... :) :) :)

Ale mu pojechałes.....

arxxxma, to są poniemieckie kamienice i naprawde nie pasują do nich nowoczesne czarne dachówki. A tak w ogóle nie ma u was jakis urzędowych ograniczeń kolorystycznych do kładzenia dachówki w srodku miasteczka???. Chcesz z kamienicy, która wygląda na lekko leciwą zrobić nowoczesny dom???

arxxxm przepraszam jeśli uraziłem, nie miałem takiego zamiaru :( Chyba jednak nie czujesz klimatu tej uliczki, bo inaczej nie chciałbyś pakować tam glazury. Twojego sarkazmu nie skomentuję.

Może przy takiej różnorodności każda dachówka będzie tam pasowała, nawet glazura? Niestety ilość murków ogniowych i ich wysokość (każda inna) nie wprowadza tam ładu tylko wręcz przeciwnie bałagan. Miasto powinno pilnować co kto daje na dachy aby wykluczyć przynajmniej fioletowe czy niebieskie dachówki. Miasta i miasteczka wyglądają lepiej jeśli mają jednakową kolorystykę dachów, czasami można takie spotkać i wygląda to dobrze. Dużo trudniej spotkać wiele kolorowych dachów które w zestawieniu wyglądałyby ładnie. Czerowne dachy wyglądają zawsze dobrze, kolorowe inczej już nie zawsze tak super. Jestem bardzo ciekaw Twoich wyborów. pozdr adam

arxxxm przepraszam jeśli uraziłem, nie miałem takiego zamiaru :( Chyba jednak nie czujesz klimatu tej uliczki, bo inaczej nie chciałbyś pakować tam glazury. Twojego sarkazmu nie skomentuję.

Może przy takiej różnorodności każda dachówka będzie tam pasowała, nawet glazura? Niestety ilość murków ogniowych i ich wysokość (każda inna) nie wprowadza tam ładu tylko wręcz przeciwnie bałagan. Miasto powinno pilnować co kto daje na dachy aby wykluczyć przynajmniej fioletowe czy niebieskie dachówki. Miasta i miasteczka wyglądają lepiej jeśli mają jednakową kolorystykę dachów, czasami można takie spotkać i wygląda to dobrze. Dużo trudniej spotkać wiele kolorowych dachów które w zestawieniu wyglądałyby ładnie. Czerowne dachy wyglądają zawsze dobrze, kolorowe inczej już nie zawsze tak super. Jestem bardzo ciekaw Twoich wyborów. pozdr adam

Widocznie u Ciebie sarkazmu nie było i źle Cię zrozumiałem. Przepraszam. A u nas w mieście mało który urzędnik sie interesuje wystrojem i tym kto co zakłada. Z jednej strony to źle a z drugiej to dobrze. Nie muszę robić projektu bo zgłosiłem tylko wymianę poszycia a zmieniam całą więźbę i wylewam wieńce podnoszące ją o ok 30 cm. :)

Dopóki któryś z sąsiadów lub nadgorliwych urzędników się tym nie zainteresuje.... A są tacy, oj są.... :( Ryzyk-fizyk ! :) A co do wyborów to zdecydowałem. Jednak czarna marsylka w glazurze! :) Widziałem ją na jednym dachu. Świeciła się mniej niż ta kasztanowa angoba wyżej. No chyba, że ta jest po deszczu... ;)