Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no bo chwast to juz taki jest. wrośnie w fizelinę, no chyba że żwiru będzie bardzo grubo.Ja mam najmniej chwastów tam gdzie nie ma fizeliny, a jest bardzo grubo korą podsypane.Jak coś wyrośnie po wierzchu to łatwiej się to wyjmuje niż ze żwiru. Zresztą jak sobie wyobrażam usuwanie liście ze żwirku to dostaję dreszczy. Moze da się to zrobić profesjonalnie, ale ja jeszcze tego nie umiem. zastanawiam sie, czy roundup nie bedzie dobrym rozwiązaniem na pole żwirowe, ale wówczas nie da się tego obsadzić rośliną, żeby nie popsikać po liściach

Natenczas nabyłam trochę karmnika ościstego i testuję, czy on będzie silniejszy czy chwaścior;) Tam gdzie rośnie u mnie macierzanka, barwinek czy choćby dąbrówka nie ma ani pół chwasta, ale w miejscach niezarośniętych jest sporo pracy.

fajnieee

a ja Ci powiem, ze widziałam prawie bezobsługowy ogród bez fizeliny. Dwuletni ogród leśny. Byłam w szoku. Piękne plamy kolorów pod wielkimi sosnami, głownie zadarniające wyższe i niższe. Tawułka andersa, barwinek, zawilce, niezapominajki, hedera,brunnera, dąbrówka rozłogowa, jeszcze takie rozesłane roślinki o białych kwiatkach co jak lebiodka wyglądały, biała tiarella, do tego trochę cisów, dwie odmiany trzemieliny rozesłanej,pomarańczowe azalie, białe różaneczniki. mikrotrawniczek, ciupka śnieguliczki i tawliny jarzebolistnej.To tyle. Ogród był bajkowy :) Nie zauważylam ani jednego chwasta, choć głowę niosłam na poziomie pół metra od ziemi. Wszystko rosło w naturalnej sciółce sosnowej.Ogród wyglądał jakby miał z 10 lat.

Jakby kto szukał sposobu na ogród leśny to proszę oto właśnie jest recepta.

odnośnie rabat:

rozmawiałam z moją panią ogrodniczką. agrowłóknina przerasta. proponowałaby ewentualnie agrotkanine (mata ściółkująca) tylko że ona nie jest tak łatwoprzepuszczalna dla wody. niby znalazłam jakieś hiper super co to sie same instalują nic im sie nie dzieje i w ogóle wręcz membrana ;) ale jakoś nie do końca w to wierze.

problem w tym że nawet jeśli bym chciała kamyczki to i tak chyba na razie nie ma to większego sensu bo mam zamiar założyć nawadnianie. a w takiej sytuacji robienie docelowego wykończenia rabaty mijałoby się z celem.

aleś jest :(

no może zrobię parę fotek, ale nie spodziewaj się zbyt wiele.

Własnie wydarłam sie na faceta, bo koła sobie z betonu czyścił w ciężarówce na moim podjeździe, jakby w tym klińcu mało syfu juz było. Moze i bym tego nie zrobiła, ale jak mu grzecznie zwróciłam uwagę, zeby nie czyścił auta, to mi coś odburknął, jakby to od niego zależało co się dzieje u mnie na posesji, grrr

dobry argument za tym żebym co roku wymieniała kostke. parkować wzdłuż ogrodzenia spokojnie można. oburzenie nie jest związane ze staniem na ulicy tylko z koniecznoscia odpalenia auta i przeparkowania

swoją drogą stoi się dokładnie tak jak u ciebie :)

Edytowane przez efilo