Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marek

przede wszystkim zwracaj uwagę na moc kominka - nasz ma 11kW - szukaliśmy o jak najmniejszej mocy bo nasz akurat ma mieć funkcje głównie dekoracyjną. a i tak cykl spalania ma 8-10h i starcza do ogrzania 120m2. marysin kominek jest 'słabszy' bo dwustronny ale Ty chyba takiego nie chcesz prawda?

do palenia to ja bym wybrała jotula - po pierwsze one są mocniejsze a po drugie jednak maja tam zimniej niż we włoszech czy niemczech ;)

oznaczenie w kg/h szczerze mówiąc samo w sobie brzmi dość ciekawie. pytanie jaka wilgotność jest przyjmowana do takich obliczeń.

Marek

przede wszystkim zwracaj uwagę na moc kominka - nasz ma 11kW - szukaliśmy o jak najmniejszej mocy bo nasz akurat ma mieć funkcje głównie dekoracyjną. a i tak cykl spalania ma 8-10h i starcza do ogrzania 120m2. marysin kominek jest 'słabszy' bo dwustronny ale Ty chyba takiego nie chcesz prawda?

do palenia to ja bym wybrała jotula - po pierwsze one są mocniejsze a po drugie jednak maja tam zimniej niż we włoszech czy niemczech ;)

oznaczenie w kg/h szczerze mówiąc samo w sobie brzmi dość ciekawie. pytanie jaka wilgotność jest przyjmowana do takich obliczeń.

Witaj Efilo

Tak, ja to około 16, 20 max. I to rzeczywiście masowo bardziej niż ozdobnie palone... Dwustronny chciałem, ale wymaga więcej drewna do ogrzania kubatury. No i zakładał gabinet po drugiej stronie. Zobaczymy. Dostałem ostatnio sugestię by mimo wszystko zrobić kotłownie i tam piec na węgiel, a kominek zrobić zwyczajnie otwarty, przyjemnościowo używany. Nawet dwustronny. Czeka mnie decyzja.

jotul niestety ma małe przeszklenia (chyba max 65x45). Gdyby sie udało większe - pewnie tak bo w sumie lubię tą markę :):) Docelowo chciałbym sie zmiescic w 8-9k za kominek (jeśli bedzie bazowym ogrzewaniem), widzę, ze przez ten czas lekko podrożały.

Dziękuje za Wasze opinie i rady. Wkręcam sie w to powoli spowrotem.

Efi Marta kiedy jedziecie po choinke? czy zmieści się do mojego auta?

monia chciałam jechać w piątek dopołudnia. zakładam że do mojego sie zmieści, więc do Twojego też. wiozłaś kiedyś w aucie jakies listewki albo profile? jak tak to choinka tez wejdzie. kanape masz skladana prawda?