mario31 07.12.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Podaja na poczatku filmu 3kg drewna na 50 minut palenia... Marku paliłam MCZ-tem w zeszłym roku i to jakaś bzdura.... Aż z ciekawości muszę przeprowadzić test w najbliższy weekend. Cześć Efi! Co tam u Ciebie słychać? Zdrówko dopisuje...?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 07.12.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Marek beton na kominku brzmi mniamuśnie:)Ewcia, doszła paczka, serdecznie dziękuję. Aniołki zawieszki są boskie, obrusik ładniutki, budka dla ptaszków przesłodka, aż się rozpływam mniam mniam. Dzięki serdecznie raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 07.12.2010 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Marek przede wszystkim zwracaj uwagę na moc kominka - nasz ma 11kW - szukaliśmy o jak najmniejszej mocy bo nasz akurat ma mieć funkcje głównie dekoracyjną. a i tak cykl spalania ma 8-10h i starcza do ogrzania 120m2. marysin kominek jest 'słabszy' bo dwustronny ale Ty chyba takiego nie chcesz prawda? do palenia to ja bym wybrała jotula - po pierwsze one są mocniejsze a po drugie jednak maja tam zimniej niż we włoszech czy niemczech oznaczenie w kg/h szczerze mówiąc samo w sobie brzmi dość ciekawie. pytanie jaka wilgotność jest przyjmowana do takich obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 07.12.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Marek przede wszystkim zwracaj uwagę na moc kominka - nasz ma 11kW - szukaliśmy o jak najmniejszej mocy bo nasz akurat ma mieć funkcje głównie dekoracyjną. a i tak cykl spalania ma 8-10h i starcza do ogrzania 120m2. marysin kominek jest 'słabszy' bo dwustronny ale Ty chyba takiego nie chcesz prawda? do palenia to ja bym wybrała jotula - po pierwsze one są mocniejsze a po drugie jednak maja tam zimniej niż we włoszech czy niemczech oznaczenie w kg/h szczerze mówiąc samo w sobie brzmi dość ciekawie. pytanie jaka wilgotność jest przyjmowana do takich obliczeń. Witaj Efilo Tak, ja to około 16, 20 max. I to rzeczywiście masowo bardziej niż ozdobnie palone... Dwustronny chciałem, ale wymaga więcej drewna do ogrzania kubatury. No i zakładał gabinet po drugiej stronie. Zobaczymy. Dostałem ostatnio sugestię by mimo wszystko zrobić kotłownie i tam piec na węgiel, a kominek zrobić zwyczajnie otwarty, przyjemnościowo używany. Nawet dwustronny. Czeka mnie decyzja. jotul niestety ma małe przeszklenia (chyba max 65x45). Gdyby sie udało większe - pewnie tak bo w sumie lubię tą markę :) Docelowo chciałbym sie zmiescic w 8-9k za kominek (jeśli bedzie bazowym ogrzewaniem), widzę, ze przez ten czas lekko podrożały. Dziękuje za Wasze opinie i rady. Wkręcam sie w to powoli spowrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kluczmonia 08.12.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Efi Marta kiedy jedziecie po choinke? czy zmieści się do mojego auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 08.12.2010 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 jotul niestety ma małe przeszklenia jaaaasne. np. taka ponadmetrowa 'bździnka' http://www.pawpol.pl/zdjecia/oferta/min/314.jpg a cena jest zależna od kursu euro więc trzeba obserwować rynek walutowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 08.12.2010 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Efi Marta kiedy jedziecie po choinke? czy zmieści się do mojego auta? monia chciałam jechać w piątek dopołudnia. zakładam że do mojego sie zmieści, więc do Twojego też. wiozłaś kiedyś w aucie jakies listewki albo profile? jak tak to choinka tez wejdzie. kanape masz skladana prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 08.12.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Gdzie jedziecie po choinki i jakie będziecie kupować?Czy ktoś wie po ile są w ogóle choinki??????????Nooo mnie to by nawet taka kilku metrowa pasowała.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 08.12.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 ja kupiłam żywą jodłę kalifornijkę w szkólce po 200coś-ma 2.5 metra. Trochę to za niskie, o jakieś 1.5 m, ale jakoś nie marzę o ciętym drzewku:) najwyzej wysoką iglicę jej dokoptuję czołem Dziołchy i Marku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 08.12.2010 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 u mnie sie wyższa nie zmieści więc spox arnika do goczałkowic. ceny są podane hurtowe więc nie wiem jak w detalu to sie kształtuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 08.12.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Cześć! Efi u ciebie to taka 4 m. ta choina, najmarniej ,co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 08.12.2010 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 u nas raczej max 2,5m chcielibyśmy żeby była cała widoczna a tak widzielibyśmy bez czubka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 08.12.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 A hurt od ilu się zaczyna i ile chcą za drzewko....?Bo może rzeczywiście jechać i hurtowo kupić....Jakby tak mojego męża wykorzystać to bu połowę FM zaopatrzył w choinki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 08.12.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 No to u mnie taka 3 metry to chyba niska by była.... Ale ... każde drzewko by było dobre.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 08.12.2010 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 (edytowane) hurt to 500 drzewek więc raczej za ciency jesteśmy. cena hurtowa 3m 95 zł jak chcesz wielką to tutajhttp://allegro.pl/jodla-kaukaska-3-6m-duza-choinka-do-firm-okaz-i1352311997.html Edytowane 8 Grudnia 2010 przez efilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 08.12.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Uuuuuuuuuuuuu to nam w detalu sprzedadzą No jeszcze 100zł za drzewko mogę wydać... więcej niech szanowny myśli...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 08.12.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 no ja tez tak do 100 - 200 to raczej dla mnie za drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 08.12.2010 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 marta to na pewno ci nie kupie. chyba że małą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 08.12.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 a myslisz ze 200zl beda kosztowac??taka 2m tez moze byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.12.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 U mnie będzie pewnie więcej niż 3m :) Już się nie mogę doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts