Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a robilas juz nowa sypialnie?? zrob mi wieczorem fotke jak one swieca

ja z pokoju wyzej wchodze do sypialni i widok mam akurat na te elementy do mocowania wiec musza byc w miare fajnie

ten kabel by sie nadal do kloszy? http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40121788

Edytowane przez markoto

efilo mam pytanie o drewno na podłogówce. Mieliśmy w planie salon w deskach litych i grzejniki kanałowe, ale pojawił się pomysł, żeby odpuścić te grzejniki i rozprowadzić w salonie podłogówkę. Wtedy musiałabym tam położyć deskę warstwową. Boję się, czy nie będzie za zimno. Czy Ty u siebie w salonie też masz finishparkiet (tak jak na piętrze?) To ten sam rodzaj? Jak Ci się sprawdza w zimie? Masz jakieś dodatkowe grzejniki? Czy pętle podłogówki pod drewnem masz bardziej zagęszczone w porównaniu do tych pod gresem?

Tyle się naczytałam, że drewno, nawet to warstwowe, blokuje ciepło z podłogówki. Mam dużo okien w salonie i stąd moje obawy. Ty też masz w salonie niemałe okna - rozważaliście grzejniki kanałowe?

Napisz jakie są Twoje odczucia.

anula ja z podłogówki jestem bardzo zadowolona, ale jakbym budowała jeszcze raz to bym pociągnęła rury pod grzejniki. niestety u nas instalacja jest nie wszędzie zrobiona prawidłowo i w niektórych pokojach jest po prostu za zimno. ciągnięcie rur do ogrzewania na aktualnym etapie to jakiś horror.

wszystko zależy pewnie też od klasy okien.

reasumując grzejników kanałowych bym nie robiła - powinny wystarczyć zagęszczone pętle pod ścianami zewnętrznymi, co do odleglosci miedzy rurkami - od tego są specjalne wyliczenia uwzględniające wszystkie dane z pomieszczenia.

A pamiętasz Efi co ile kładli u Ciebie te rurki???????

My rozłożyliśmy co jakieś 18-20cm..., ale później zmieniliśmy koncepcje sufitu w salonie i nie powiem, żebym się nie bała, że będzie zimo.....

Ale sama mogłaś poczuć na własnej skórze, że u nas jest ciepło i to wcale nie jest puszczone na największą moc.

Do tego w ścianie szczytowej mam mostek termiczny, bo panowie zapomnieli uszczelnić ścianę szczytową pomiędzy dachem a murem, i tam widać jak śnieg topi się na dachu. Jest w tym miejscu źle.... Będą poprawiać przy tynkowaniu....

Ale mamy okna trzyszybowe, sześcio - komorowe, i 20cm styro na ścianie....

Czyli wyszło masze założenie, ze dom ma być ciepły i w miarę energooszczędny.

Nam Fachowiec mówił, że nie wszystko się wylicza i trzeba wziąć na wszystko poprawkę.... I jest dobrze :)

20-25 u kruszki z tego co pamietam. była o to dzika awantura bo nam instalator udowadniał że wyliczone wielkości są poprawne ale my sie upieralismy o przepinanie. przepieli ale i tak za mało sie uparlismy i nie wiem jak to teraz naprawić, bo jest za rzadko. problem prawdopodobnie tez w tym że rurki przechodzą dość daleki fragment przez kafle i tam się wyziębiają zanim dotrą do sypialni. efekt jest taki że wszedzie 20 st a tam 16. :(

Efi ważne też było jakę odległość miały rurki przejść od kotła do pokoju i ile jest pętli u Kruszki...

Jak długa droga to rurki się schłodzą zanim do pokoju dojdą i jeśli jedna pętla to nie zagrzeje....

Np. w salonie mamy 4 pętle bo i jest 50m2, a przez przedpokój jest 8-9metrów. W kuchni, dwóch sypialniach jest po 20 i 16m2 więc są po dwie pętle... podobna droga przez przedpokój. Ja się też bałam, żeby za zimno nie było ale jest OK i na buforze mam puszczone minimalnie, a nie na tyle ile można max., bo i nie ma potrzeby. W sumie instalacja jest zrobiona dobrze.

Zastanawiam się czy masz przyklejony ( ale skoro to finichparkiet to pewnie tak) parkiet do wylewki, jeśli nie to ja bym rwała i z rozdzielki gdzieś pod listwą przypodłogową poprowadziła albo grzejniki albo rwała podłogę i położyła jeszcze jedna pętle. Ale wydaje mi się, że mały grzejnik załatwiłby sprawę.

A tak ma Kruszka na górze czy na dole?

Kuźwa... wszystko dopieszczone, a tu trzeba coś myśleć....

Co za durny instalator... A mówiłaś mu, że jest tak zimno...? że nie miał racji...

Jeśli się nie da przerabiać to tylko zostaje jakiś grzejnik elektryczny....

Jak dobrze, że nam Jerzy obliczał i podpowiedział co i jak, i wykonawstwa nie powierzyliśmy żadnemu instalatorowi.... Sama robiłam za takera, mąż z Jerzym rozkładali rurki i wyszło cacy...

Są specjalne tabele które uwzględniają kubature pomieszczenia, rodzaj i ilość przeszkleń, ilość ścian zewnętrznych - na tej podstawie liczysz zapotrzebowanie na ciepło. Potem uwzględniasz rodzaj i grubość okładzin podłogowych oraz temperature zasilania podłogówki i wyliczasz ile pętli i jaka gęstość rurek.

Jasne... przyjdzie, położy a potem na reklamacje po sezonie grzewczym przyjdzie zerwać parkiet, wyrąbać wylewke od pomieszczenia do zasilania, wylać w zamieszkanym domu od nowa, przeprowadzić wygrzewanie wylewki a wreszcie połozyć od nowa okładziny i jeszcze pokryje koszty remontu i waszych wczasów na karaibach? takich rzeczy to nawet w erze nie uświadczysz.

Jak spieprzy to zostaniesz z tym sama. Mając moje doświadczenia nie zaufałabym jednemu instalatorowi never ever. Jak nie jestes kompetentna to zleć sprawdzenie osobie kompetentnej.

Ja sprawdzałam wszystkich wykonawców na budowie. Poza tym jednym. Po pierwsze nie znałam sie a to nie jest łatwy kawałek do douczenia się ad hoc. Po drugie z czegoś musiałam zrezygnować bo i tak cała budowa była na mojej głowie. A po trzecie wydawało mi się że to super specjalista.

Błąd błąd błąd. Pewnie przeze mnie przemawia gorycz, ale mam powody. Instalacja nie została do dzisiaj odebrana.

U nas wszędzie mam rozłożone rurki co 15 cm i chociaż nie ma na nich jeszcze parkietów, to wszędzie jest ciepło i to nawet bardzo. Nawet w pokoju u starszej córci, który jest od pn-zach, więc jest najmniej nasłoneczniony. Mam nadzieję, że tak samo ciepło będzie również po ułożeniu parkietów

Widziałam pętle położone co 10cm... ale to jest za gęsto i to zakładają instalatorzy , którzy boją się rozłożyć rzadziej, bo jak nie będzie ciepło to będzie ich wina.... I tak w większości domów więc robią tak gęsto. Pewnie i teraz i Ty Efi wolałabyś mieć co 10cm, niż mieć 16*C.....

Jeśli będzie w pokojach co 15cm, jeśli od źródła ciepła nie jest daleko to pewnie będzie dobrze. i jeśli na jeden pokój nie będzie jedna pętla....

Akurat podłogówkę to byłam spokojna jak robiliśmy sami. My nie umieliśmy, ale Jerzy wiedział o co chodzi i nam powiedział....

Robiliśmy sami i solidnie....

Najbardziej to hydraulika spędzała mi sen z powiek.....

Są specjalne tabele które uwzględniają kubature pomieszczenia, rodzaj i ilość przeszkleń, ilość ścian zewnętrznych - na tej podstawie liczysz zapotrzebowanie na ciepło. Potem uwzględniasz rodzaj i grubość okładzin podłogowych oraz temperature zasilania podłogówki i wyliczasz ile pętli i jaka gęstość rurek.

Jasne... przyjdzie, położy a potem na reklamacje po sezonie grzewczym przyjdzie zerwać parkiet, wyrąbać wylewke od pomieszczenia do zasilania, wylać w zamieszkanym domu od nowa, przeprowadzić wygrzewanie wylewki a wreszcie połozyć od nowa okładziny i jeszcze pokryje koszty remontu i waszych wczasów na karaibach? takich rzeczy to nawet w erze nie uświadczysz.

Jak spieprzy to zostaniesz z tym sama. Mając moje doświadczenia nie zaufałabym jednemu instalatorowi never ever. Jak nie jestes kompetentna to zleć sprawdzenie osobie kompetentnej.

Ja sprawdzałam wszystkich wykonawców na budowie. Poza tym jednym. Po pierwsze nie znałam sie a to nie jest łatwy kawałek do douczenia się ad hoc. Po drugie z czegoś musiałam zrezygnować bo i tak cała budowa była na mojej głowie. A po trzecie wydawało mi się że to super specjalista.

Błąd błąd błąd. Pewnie przeze mnie przemawia gorycz, ale mam powody. Instalacja nie została do dzisiaj odebrana.

Racja. Js nie mam sily, jeszcze dodatkowo musze walczyc z mezem, ktory wszystkim ufa - za bardzo.

Ewa, a macie w rezultacie policzone zapotrzebowanie na ciepło dla pokoju Kruszki? Jaką moc zakładał wasz instalator w tym pokoju? wiedział wogóle jak będziecie mieli ocieplony dom, czy zakładał standardowo jak wszędzie? Pewnie sprawdzaliście, czy pętla jest odpowietrzona

Dla mnie ta temperatura jest trochę dziwna, ja mam 15 stopni w całkowicie nieogrzewanym pokoju na piętrze-ale fakt, przenikanie przez sciany jest i tak dalej.

Sprawdz jeszcze, czy nawiew do pokoju jest dobrze wyregulowany.Mierzyliście na przykladowych pętlach temperaturę przy podłodze? np w hallu i u Kruszynki?

Dziewczyny, sorry, że Was jeszcze pomęczę o tę podłogówkę..

Rozmawiałam dzis z instalatorem i powiedział, że w przypadku grzejników robi szczegółowe wyliczenia, a przy podłogówce bierze pod uwagę powierzchnię, ściany działowe (otarta przestrzen czy nie), wielkosc okien i rodzaj posadzki i kladzie rurki: gęsto przy oknach (10 cm), podobnie w łazienkach, a wewnątrz pomieszczen w przedziale 15-20 cm, z tym,że jeśli kładziemy na to drewno, to radziłby położyc wszędzie co 10 cm, zeby uniknac problemow. Temp zasilania 35 stopni.

Z czym sie wiaze polozenie co 10 cm - mam ogromne przeszklenia, 15 cm ocieplenia, bede klasc drewno (finishparkiet) - czy uwazacie, ze takie ogolne zalozenia sa slusze? Czy domagac sie jakis szczegolowych wyliczen, tabelek? Co myslicie?

Teraz mam jeszcze zagwozdke czy zrezygnowac z wymarzonych desek debowych w salonie (mialy tu byc grzejniki kanalowe) i polozyc tam podlogowke + finish...