Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

Mysza

Himalajska jakkolwiek kuriozalnie by to nie brzmiało u nas może przemarzac.

to ci kuriozum;)

W takim razie dobrze, ze nie kupiłam dużej i że posadziłam ją w dość zacisznym miejscu, choć to też kuriozum, bo jak na polu znaleźć zaciszne miejsce :rotfl:

Bardzo mi się podoba jej zieleń. Jest słodka niebieskawo-zielonkawa i odcina się od ciemnej zieleni świerków

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Monia chiny w sumie neidaleko :D

wysniupalam, ze to cos zwiazanego z bonsai wlasciwie to nazwa gory w Japoni i szkolki ktora sie zajmuje ogrodami japonskimi :)

i te wszystkie cycate laleczki też się tak chyba nazywają.

Mnie te ogrody ibuki tak na kolana nie powaliły, choć są sensowne. Największy problem w tym, ze piękno japońskich czy chińskich ogrodów drzemie w dojrzałości takiego ogrodu, w przerośniętych grubych, często koślawych pniach, wyraźnych bryłach zagęszczonych gałęzi, plamach odcieni zieleni, czy koloru w chińskim, nie tylko w prostocie.To wymaga wielu sezonów letnich, żeby mialo ręce i nogi.Jak się zasadza taki ogród w szczerym polu to nieprędko widać efekt. Chyba, ze ktoś ma wolny milion na kupce;)

A byłyście może w ogrodzie japońskim we Wrocławiu?

Wczoraj odkryłam szkółkę, jedyne 44 km ode mnie, gdzie facet wyprzedaje 15-to letnie drzewa za bezcen... tylko trzeba mieć swój transport. Ale ja już wiem, że żadne duże drzewo na tym moim podmokło gliniastym terenie się nie przyjmie.:( Muszę zaczynać od malutkich, żeby korzenie rozlazły się płytko i wtedy jest szansa, że się takie drzewko przyjmie.

mysza

ale nikt sie nie napala na ogród japoński. oni po prostu sprzedaja tez roslinki, ktorych akurat szukam do mojego zwyklego poletka

Ewcia, po zestawie roślin jakie kupujesz i ich konformacji w ogrodzie, nigdy bym cie nie podejrzewała o tworzenie ogrodu japońskiego;), ale chętnie bym się dowiedziała, jakie rośliny okrywowe masz zaplanowane

maryś, no prosze cie... byłaś na żywo a stronki w necie nie widziałaś? :)

myszko

ja nie wiem jeszcze czy będę w ogóle robić okrywowe. na pewno będę podsadzać obwódki trawami żurawkami i jeszcze paroma roślinkami. ale czy sie zdecyduje na okrywowe to nie wiem. cały czas jeszcze mysle o żwirze. na razie potrzebuje baze. jak już zasadze to będę wiedzieć w którym kierunku iść. niestety ze względu na zerowe doświadczenie nie bardzo mi wyobraźni starcza

tar, tą co ty z tego co kojarze.

Kochana u mnie teraz wyjątkowo krucho z czasem, więc nie mam czasu na grzebanie w necie... :(

Jak coś to zaglądam do Ciebie, bo wiem że jesteś teraz super - hiper oczytana! ;)

Ledwo znajduję chwilkę, żeby podjechać i na żywo zobaczyć...:rolleyes:

Ja nie wiem, kto o ten ogród będzie dbał w tym roku, buuu :confused:

witaj w klubie. no to wyobraź sobie że ja w takich warunkach musiałam jeszcze dom wybudować :) (i to bez pomocy babć niestety :()

ja też się tym martwie. zwłaszcza że luby sie martwi czy mi starczy zapału a w rzeczywistosci wypomina minutowe wyjscie do ogródka