Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

reflektujesz na 'cokolwiek dają?' ;) mysza mi przysyla trawke (mozgę) o ktorej byla wczesniej mowa. ale ostrzegam że to bardzo niebezpieczna roślina. jest tak espansywna że ciężko ją okiełznać i rozłazi się rozłogami po całej działce. ja sie na nia decyduje tylko dlatego że rabata z nia okolona jest ze wszystkich stron wielokilometrowym betonem :)

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

obejrzalam aktualizacje, fukubana przepiekna, dobrze ze nie mam juz miesca to nie odgapie :D, no chyba ze cos padnie ;) u Ciebie to prawdziwa wiosna kwiatowa, u mnie kloniki to dopiero pączkuja. a czy bambusa mozna zblizenie? no i trawe juz masz, ja czekam, moze wyrosnie...

Przewioza wszystko wszędzie i zawsze. Pytanie za ile. Wycen sobie na tej stronce. Sobota to na pewno droższa opcja.

Wiecie co? Idiotycznie wyszło ale po dzisiejszej wizycie w szkółce chyba kupię w naroza działki dwa świerki. Trochę tak jakoś mało ambitnie co? Czy ktoś coś sensownego wie o świerkach?

Przewioza wszystko wszędzie i zawsze. Pytanie za ile. Wycen sobie na tej stronce. Sobota to na pewno droższa opcja.

Wiecie co? Idiotycznie wyszło ale po dzisiejszej wizycie w szkółce chyba kupię w naroza działki dwa świerki. Trochę tak jakoś mało ambitnie co? Czy ktoś coś sensownego wie o świerkach?

no pieknie. mało ambitnie, tak jak u mnie;). Swierki są bezobsługowe, a serbski ma tak piękny kolor, ze go pokocham(choć wsadziłam je tylko po to żeby nie marnować drzewek bożonarodzeniowych). Szybko rośnie i duży, co akurat w narożu nie przeszkadza.Aaaaa, i u mojej sasiadki są dwa zwykłe świerki na polu obok siebie. Uwielbiam ten jej widok! Są też odmiany wąskorosnące, można obcinać gałęzie, zagęszczać. Można podkrzesać dół i rododendronów nasadzić. Będzie dalej ściana. Jesli jednak nie jesteś przekonana, to nie boksuj się z tym zakątkiem na siłe.Rozwiązania same przyjdą. choć iglak na sąsiada najlepszy;)

w jednym narożu nie mam sąsiada tylko mur więc to raczej ma być ładne gęste ciekawe tło. w drugim faktycznie przydałoby się jakieś wypełnienie ale to nie musi być zasłona przed sąsiadami bo ja nie mam i tak żywopłotu tylko takie luźne nasadzenia rabatowe.

jestem przekonana mysiu przekonana do pomysłu tylko jakoś tak świerk... kojarzy mi sie z pospolitymi ogródkami (głównie mojego sąsiada hehe) i mimo że same drzewka bardzo mi się podobają to słowo 'świerk' już mniej. a jeszcze w dodatku dwa to już w ogóle. poza tym przeczytałam że ten mój wybraniec jest bardzo wrażliwy na jakieś 'brązowienie igieł świerka' a jakoś nie chciałabym sie cieszyć drzewkiem tylko sezon. co prawda jak powiedziałam to szkółkarzowi to się roześmiał że i tak muszę wiśnie pryskać zapobiegawczo więc przy okazji prysnę i iglaste bo to ten sam preparat.

Efciu, a czy ty wiesz może, czy istnieje jakaś "zasada" określająca jak blisko domu można posadzić świerk? Bo ja myślę o świerkach właśnie, ale wszysxy mi odradzają, że za mała działka i że będą za blisko domu :( A chciałam się nimi ogrodzic z czterech stron bo na płot to nie mam póki co szans. I teraz nie wiem, co zrobić?

w jednym narożu nie mam sąsiada tylko mur więc to raczej ma być ładne gęste ciekawe tło. w drugim faktycznie przydałoby się jakieś wypełnienie ale to nie musi być zasłona przed sąsiadami bo ja nie mam i tak żywopłotu tylko takie luźne nasadzenia rabatowe.

jestem przekonana mysiu przekonana do pomysłu tylko jakoś tak świerk... kojarzy mi sie z pospolitymi ogródkami (głównie mojego sąsiada hehe) i mimo że same drzewka bardzo mi się podobają to słowo 'świerk' już mniej. a jeszcze w dodatku dwa to już w ogóle. poza tym przeczytałam że ten mój wybraniec jest bardzo wrażliwy na jakieś 'brązowienie igieł świerka' a jakoś nie chciałabym sie cieszyć drzewkiem tylko sezon. co prawda jak powiedziałam to szkółkarzowi to się roześmiał że i tak muszę wiśnie pryskać zapobiegawczo więc przy okazji prysnę i iglaste bo to ten sam preparat.

tego drobnoigielnego wybrałas?

czesc Nelciu. Ja bym też ze swierkiem na dom nie wchodziła, ale ja się boję, ze urośnie wyższy niż dom i pioruny mi tu zwabi;)A w jakiej odległości od domu chcialas sadzic?