Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej myszko! :)

W takim razie chyba "wszyscy" mają rację. U mnie z dwóch stron tylko 4m do granicy, jedna powiedzmy, że odpada bo to ta granicząca z naszą wewnętrzną drogą dojazdową (taka dla 3 rodzin, my jako 2 w kolejce) i tam mamy ganek a z ganku robi się jakieś dwa kroki i jest ta droga. No i czwarta strona- 11m. Wszystko to maleńko, ale nie jst źle :)

Kobietki doradźcie czym to obsadzić (zamiast płotu :oops:):rolleyes:

zacytuje klasyka:

Korony kolumnowe: cis posp.'Fastigiata','Fastigiata Aurea','Fastigiata Robusta', pośredni 'Wojtek','Krzysztof','Hicksii',,'Hatfieldii'. cyprysik lawsona 'Columnaris','Alumii Gold',świerk posp. 'Cupressina', sosna posp. 'Fastigiata', czarna 'Pyramidata',jałowiec chiński 'Obelisk', 'Spartan', skalny 'Blue Arrow' (lepszy od 'Skyrocketa'), pospolity 'Gold Cone','Arnold','Hibernica','Sentinel','Suecica','Suecica Nana'.

Korony stożkowe:świerk serbski 'Nana',pospolity 'Barryi','Finedonensis', pungens 'Koster',' Białobok', 'Hoopsii', świerk czarny, jałowiec chiński 'Keteleerii','Spartan','Stricta','Stricta Variegata', cyprysik nutkajski 'Aurea','Glauca',lawson. 'Alumii','Golden Wonder','Iwonne','Kelleris Gold','Stardust', groszkowy 'Boulevard','Squarrosa','Plumosa','Plumosa Aurea'

Należałoby wybrać coś mając na uwadze 1. wygląd 2. glebę 3. warunki klimatyczne :D

ja bym sadziła grab, albo buk jesli jest dojscie z każdej strony i warunki, to mozna ciąc dowolnie.Tylko trochę monotonnie będzie, choć z drugiej strony stworzy jednakowe tło dla innych roślin i trudny do sforsowania

Dzięki Mysza, wezmę to pod uwagę :)

o własnie można jałowce sadzić jesli jest dużo swiatła.polecam swój ukochany blue arrow i spartana. da się stworzyć nieformowaną zasłonkę. Sama sobie tak robię na wąskim boku.Spartan rośnie dość szeroko i ma soczystą ciepłą zielen, blue arrow wąziutko i jest dość niebieski jak nazwa wskazuje.Tylko Ty masz pod lasem, to tak srednio się wkomponują te jałowce jesli miałyby stanowić "masę"

Aleś Ewa zacytowała- teraz bede grzebac i grzebać, bo niektórych roślin nie pamiętam

No Efi ładnie, czytasz mi w myslach z tymi świerkami. Ja wlasnie zamowilam u Nowaczyka przez neta swierka push (tego z czerwonymi szyszkami), metasekwoję i sosnice. moja krzewuszka jednak chyba zwolni miejsce dla sosnicy. Dodatkowo zaczynam tworzyc nowa rabate, wczesniej wywalona z projektu - teraz bedzie jak znalazl na dodatkowe skarby.

Przy okazji Myszko Ty masz metasekwoje? jak toto rosnie, moja odmiana to pendula na 90 cm pniu.