Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:lol2:

Ostatnio wyjechaliśmy z mężem , pod naszą nieobecność w domu została teściowa...

Wpadła jej noga pomiędzy deski paletowe ( gdzieniegdzie są podobijane, a gdzieniegdzie są zwykłe palety... ) i bardzo się poobijała i nie mogła się pozbierać.... Ja też w zeszłym roku tak wpadłam i do dziś mam siniaki na nodze....

Mój mąż stwierdził, że priorytetem będzie zrobić taras....

A jak mówiłam, że trzeba taras zrobić to jakoś nie słyszał..., a jak mamusia się poobijała to trzeba zrobić....;)

cześć kochane. oczywiscie weekend z nosem w grządce i w hipermarkecie. kawa przelotem. na tarasie w ogóle nie zdążyłam usiąść nawet PRZEZ MOMENT!!! trafiłyście w temat bo ostatnio luby wpadł w filozoficzny nastrój i zaczął się zastanawiać czy kiedyś nadejdą takie czasy że będzie można posiedzieć z książką na tarasie.

swoją drogą.... jakby tak zamienić wczorajsze 4-godzinne F1 na książkę to pewnie dałoby radę ;)

słuchajcie, jestem z siebie dumna, bo pierwszy raz w historii tego ogrodu wszystkie sadzonki są w ziemi :D niektóre czekały na ten dzień kilka miesięcy :oops:

mam prośbę o pomysł:

mam wąską ok. 30 cm rabatę wzdłuż ścieżki. z dwóch stron ograniczona jest palisadą z tyłu wyższą z przodu niższą, tak że tworzą się stopnie. rabata jest właśnie na tym niższym stopniu. szukam roślinki która by mogła tam zamieszkać. ładnej cały rok (oczywiście w okresie wegetacji), najchetniej czegoś przewieszającego się. albo kompletu dwóch roślinek - jednaj rosnącej w górę a drugiej płożącej. nie mogą być zbyt ekspansywne bo nie chce ich przycinać żeby nie zniszczyć ich pokroju, więc musi się sama ograniczać.

dzien dobry , tak sobie poczytalam i chyba jestem fisnieta, bo ja siedze na tarasie duzo i kawe pije, i browara i czasem zamowiony posilek spoyje ;) wczoraj rano wyskoczylismy do rewy na rybke, potem zobaczylismy jak jest w mechelinkach (fajna dziurka a'la wczesny gierek), potem do domu 2 godziny luziku z browkiem na tarasie, potem troche poplewilam i ogladanie deszczu na f1 a potem jak zaczeli juz jezdzic to nie mialam cierpliwosci i znowu browek na tarasie. wrocilam jak button finiszowal. no i poszlam spac. taras boska rzecz :D:D:D

Efi, kupilam bialoboka i hoopsika ale w wersji płożącej.

edit:

a cytat super

ja wyciągnęłam do szkółki kruszke i lubego w sobote. co prawda nie dostałam ani hortensji ani krzewuszek na wymianę ale za to wreszcie dokupiłam trzy wierzby i kopytnika i udało mi się tym samym skończyć rabatę przed domem. poza drzewem które ciągle czeka na pomysł. co się zdecyduję na surmię to mnie coś od niej odciąga. ech...

taras nie tym razem dla mnie - za dużo rzeczy miałam do zrobienia w ten weekend. ale z efektów jestem bardzo zadowolona.

Efilo a'propos tej wąskiej rabaty, może jakieś miniaturowe krzewy? np berberys ale ty chyba nie chcesz kolczastych. Na suche i słoneczne fajną byliną jest delosperma ma różne kolory tu akurat biała http://allegro.pl/przepiekna-delosperma-basuticum-white-nugget-hit-i1642711814.html, albo jakąś trawę niezbyt dużą np. http://allegro.pl/czarna-trawa-ophiopogon-niger-u-mnie-najtaniej-i1642910139.html

u mnie zabudowa jest dużo głębsza od sprzętów więc są na wysokości. (tak naprawdę mam dwa rzędy, jeden na wysokości a drugi poniżej - ten drugi do ewentualnych ciepłych szuflad) z tego względu nie musiałam się zastanawiać nad dokładnym umieszczeniem bo gdziekolwiek by nie były i tak by nie przeszkadzały. niestety nie pomogę :(