Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A powiedzcie mi dziewczyny, jak sobie radzicie z podlewaniem tych wszystkich roślinek w czasie waszej nieobecności?

Rozumiem że trawa ma swoje, rabaty mają rozsączkowe, ale w donicach? (TAR u Ciebie tyle ich jest)

Ja ostatnio zostawiłam swoje kwiaty na ponad tydzień, po powrocie moje storczyki były w stanie krytycznym. Liście ok - sztywniusieńkie, ale naręcza kwiatów (z których byłam taka dumna i tak się cieszyłam, bo kwitły nieprzerwanie masą kwiatów od roku) się zmarnowały. Wszystkie zwiędły i teraz opadają jeden za drugim :cry:

w ogrodzie podlewam z węza raz w tygodniu kazda rosline z osobna, trawe co 2-3 dni weze rozwiniete i na koncu rozpylacz. dajemy rade, rosliny w moim domu sa przyzwyczajone do ekstremalnych warunkow, podlewam jak mi sie przypomni albo codziennie albo raz w miesiacu. storczyki to samo kwitna przynajmniej raz czasem 2x roku. w galerii mam zdjecie wlasnie rozwijajcego stroczyka, przyzwyczajone ;)

w ogrodzie podlewam z węza raz w tygodniu kazda rosline z osobna, trawe co 2-3 dni weze rozwiniete i na koncu rozpylacz. dajemy rade, rosliny w moim domu sa przyzwyczajone do ekstremalnych warunkow, podlewam jak mi sie przypomni albo codziennie albo raz w miesiacu. storczyki to samo kwitna przynajmniej raz czasem 2x roku. w galerii mam zdjecie wlasnie rozwijajcego stroczyka, przyzwyczajone ;)

Tak, to rozumiem (jednocześnie zastanawiając się*ile to pracy wymaga)

Ale chodziło mi o podlewanie pod nieobecność. Np głupi 3 weekendowy wyjazd (te w donicach przy skwarze nie dadzą rady, nie?) Ktoś przychodzi?

Efi

Wiedziałam że tak będzie

Zapowiadało się tak niewinnie (choć pięknie), potem musiałam się*pozbierać z podłogi

:jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Lipa, śliwa, platan (moich rodziców jest taki po 12 latach :lol2: a był kupowany spory), kanzanki, modrzew i ten cyprysik - cyprsysisko! - no wszystko mi opadło!

Teraz już wiem o co chodziło, kiedy czytałam o dostawie wielkich drzewek :D

Dziekuje Efilo za odpowiedz:)

Podkladki ze szkla tak mi wpadly na mysl bo balam sie ze inne nie sprawdza sie przy dwoch chlopakach rozrabiakach / moglby byc np widelec wbity w stół hihi/

a tak na serio nie bylam pewna czy inne podkladki oslonia drewno przed goracymi talerzami.

Pozdrawiam i życze udanych ogrodkowych zakupow.

My dopiero na koniec wrzesnia bedziemy miec ukladana kostke a zielona czesc ogrodka moze w przyszlym roku.

W tej chwili rzucane na forum nazwy roślinek sa dla mnie ksmiczne hihi ele przyjdzie pora, że bede wiedziec o czym mowicie

No ma ja z kolei uwielbiam ta jasnozieloną ( żółtą ) i pęcherznicę i tawułkę.... Tawuł mam od liku....

Noże z japońskiej stali to ja mam , są super, i sprawują się doskonale od 17 lat.. ( boze aż tyle??? nawet nie myślałam... producentem jest firma Amway) , słyszałam i nawet miałam w ręki fiskarsa i też mi leżał w dłoni, dobrze wyważony...

W tej chwili rzucane na forum nazwy roślinek sa dla mnie ksmiczne hihi ele przyjdzie pora, że bede wiedziec o czym mowicie

na mnie nie może coś przyjść ta pora, cały czas się zastanawiam, o czym One mówią i czy aby na pewno mnie nie obrażają ;)