Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak jak napisała Markoto aquatex jest farba krzemianowa i nie zatrzymuje na swojej powierzchni wilgoci. Lateks tworzy na ścianie nieprzepuszczalna warstwę. Farby silikatowe maja niestety jeden minus - taki sam zreszta jak tynki zewnętrzne silikatowe - paleta kolorów jest ograniczona do pastelowych kolorów. Zero mocnych nasyconych. Stad np w bawialni kruszki czy u nas w sypialni jakiś lateks z pary.

Co do piekarnika - obsługa piekarnik mikrofala banalna - są dwie strony przycisków - po prawej mikro po lewej reszta funkcji głownie zwykłych piekarnikowych ale tez programy kombi. Żadna filozofia. Mikro uruchamiasz dwoma przyciskami - wybór mocy i start. Leci minuta, mozesz dodatkowo ustawić czas pokretlem. Mozesz tez ustawić sobie ulubiony program - u mnie 30 s na 1000W do pogrzania mleka :)

Mufinek aż tyle nie robię na raz żeby zapełnić dwie blachy, poza tym ich tempo robienia jest takie ze nawet gdybym robiła dwa pod rząd to specjalnie by się procedura nie wydłużyła. Ja pieke mufinki na góra-dół, wiec blacha musi być na środku. Myśle ze na termoobiegu spokojnie mozesz wstawić dwie blachy.

Po rocznych doświadczeniach nie zamienilabym kombi na dwa oddzielne urzadenia. Kombi daje dodatkowe możliwości.

Co do parownika - używamy głownie do ryb - są przepyszne. Aktualnie w sezonie grillowym leży trochę odlogiem. Ale tez muszę przyznać ze nie miałam jeszcze okazji rozpracowac jego wszystkich zalet.

no to ja kupiłam osobne urządzenia i będę się z nimi bujać (czyt. czyścić) tzn nawet nie mikrofalę i piekarnik, a piekarnik z funkcjo majkro i osobno pełnowymiarowy piekarnik. Bo mi się sama majkro nie podobała i nie pasowała :cool:

Dzęki efilo za rozjaśnienie sprawy z farbami. Czyli rozumiem, że jak chcę szarość taką powiedzmy jak ma mazo na ścianie w holu to już pewnie w aquatexie tego nie ma?

I jeszcze pytanie. Przeczytałam, że nie trzeba używać gruntu pod te aquatex. Nie trzeba, ale lepiej zastosować, czy naprawdę nie ma sensu?

Jak tam, już się obrobiłaś ze wszystkim? :p Bo czekam w ukryciu by Cię zaatakować tym moim nieszczęsnym sufitem :stirthepot:

Efilo, ja z takim małym pytaniem. Być może już na nie odpowiadałaś, ale przekopując się przez Twój wątek nie znalazłam odpowiedzi. Kto jest producentem/gdzie kupiłaś poduszkę dekoracyjną, która jest u Ciebie w sypialni. Ta z panem i panią?

Tak jak napisała Markoto aquatex jest farba krzemianowa i nie zatrzymuje na swojej powierzchni wilgoci. Lateks tworzy na ścianie nieprzepuszczalna warstwę. Farby silikatowe maja niestety jeden minus - taki sam zreszta jak tynki zewnętrzne silikatowe - paleta kolorów jest ograniczona do pastelowych kolorów. Zero mocnych nasyconych. Stad np w bawialni kruszki czy u nas w sypialni jakiś lateks z pary.

OK, no to ja już nic nie wiem. Czy farba aquatex to jakaś marka ? Czy rodzaj farby dostępny u wszystkich producentów? Czy tylko w Kabe?

Ja mam pod nosem Fluggera, ale widzę, że farby to również skomplikowana materia. Help pls ;)

Monsanbia niestety jeszcze jestem urobiona po uszy.

Czyszczenie kombi to pikus - przynajmniej mojego bo mam z pyroliza.

Pod aquatex NIE POWINNO SIĘ stosować gruntu. Co zreszta jest bardzo pożyteczne bo pamiętajcie wszystkie wykanczajace dziewczyny ze grunt jest JEDYNA substancja używana podczas wykonczeniowki której plam nie można niczym usunąć. Tak jak napisała Markoto - można stosować jako grunt rozcienczona farbe.

Co do konkretnych kolorów to trzeba sprawdzać. U mnie najciemniejsza szarośc to ta z kuchni i salonu. Innych nie sprawdzalam.

Anula kabe nie jest jakimś hiperspecem od farb wiec poza aquatexem nie wybralabym go. Polecam Pare ale niestety można zbankrutowac. Ja mogłam sobie na nią pozwolić bo zasponsorowal mi ja aquatex - to bardzo tania farba (choć to nie było kryterium wyboru)

Cześć maruda. Podusia tak mnie urzekla ze sciagalam ja z Anglii. To był produkt sezonowy - nie ma jej już w ofercie.

Cześć Efilo,

jestem pod wrażeniem Twoich wnętrz,gratuluję!!!!!Czy mogłabyś mi doradzić jaki tynk zewnętrzny wybrać (akrylowy,silikonowy,silikatowy) i jakiej firmy-wiem ze temat na forum przewijał sie wielokrotnie ale niestety musze szybko sie decydować a nie ma to jak zapytać experta i uzytkownika:) pozdrawiam

Efi powiedz mi co wsypywałaś do dołka przed wsadzeniem hortensji bo ja dzisiaj nabyłam 4 sztuki i boje się , żeby czegoś nie spieprzyć:rolleyes:

Mam worki wymieszanego czegoś.... torf , obornik jakieś skrawki kory w jednym myslisz, że można to wsypać do dołka i przekopać czy kupić coś innego?