Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oooo jednak Efilo wyszła z ukrycia :) Dziewczyny (Efilo i TAR) mam do Was ogromną prośbę odnośnie zakupu maltańczyka - informacje mogą być oczywiście na priv, żeby tutaj nie śmiecić. Tak jak pisałam ostatnio, w najbliższym czasie (raczej bliżej wiosny) będziemy chcieli kupić dziewczynom obiecanego psiaka i nie wiem zupełnie na jakie istotne rzeczy należy zwracać uwagę podczas wyboru szczeniaczka :( Z jednej strony boję się trafić na jakiegoś pseudo chodowcę a z drugiej ,szczerze powiedziawszy nie chciałabym wydać ponad 3 tyś. Znajomi kupili w zeszłym roku Yorka miniaturkę, ale taki naprawdę tyci - teraz ma ok 1,5 roku i waży ok. 1 kg. Okazało się , że piesek poważnie zachorował, prawdopodobnie jakieś zapalenie mózgu włącznie z tym, że traci wzrok :( Za jedno badanie wydali ostatnio w klinice 900zł (tomografia + coś jeszcze) nie licząc wizyt u specjalistów w Katowicach, Krakowie i Wrocławiu. Pomimo kwoty jaką wydali na zakup psa(chyba 1500zł), nie zrobili tego w zarejestrowanej chodowli i pani od której kupili umywa ręce. Lekarz powiedział, że od warunków dopuszczania, kolejnośći miotu z którego pochodzi szczenię oraz selekcjonowania i wybierania z nich najmniejszych (a tym samym również najsłabszych) sztuk zależy również dalszy rozwój psa. Tej pani przypuszczalnie zależało głównie na ilości sprzedawanych piesków. Jeśli macie namiar na kogoś godnego polecenia, to bardzo proszę (jestem ze śląska).

Efi, moze zapiszesz sobie tego linka (dotyczy bardziej ksztaltowania niz pielegnacji ale warto)

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=842068&highlight=#842068

ja jeszcze zobacze co zrobic z moimi rh, najchetniej bym sie ich pozbyla, ale dosc ladnie wygladaja poza jednym chorowitkiem, wiec troche szkoda.

Emi-li

przede wszystkim kup z rodowodem w dobrej hodowli. pieski przed wydaniem są zawsze badane czy nie mają wad wrodzonych. a czy zachoruje na zapalenie mózgu... to w trzecim dniu życia psiaka nikt nie zgadnie. Najważniejsze żeby kupić z hodowli która ma pieski TYLKO z rodowodem. A to oznacza że suczki są dopuszczane maks raz w roku. a hodowla nastawiona jest na dobro psiaków a nie tylko i wylacznie kase

Basia_KRK

jeśli nadal temat aktualny to tak - mamy drabinki nad wejsciem i nad sciezka. Kupowałam w fajnej firmie on line. zaraz poszukam.

edit- płotek DBDC kolor antracyt w firmie folnet.pl

Oooo super! Dziękuję. Musimy założyć. Szkoda, że od razu tego nie zrobiliśmy ;)

Czy jakoś łatwo to się zakłada, czy masakra dachu? pamiętasz?

Emi-li... jak chciałabyś psa z włosem to i ja polecę też Lwiego Pieska. Ja mam takiego i jestem zachwycona tą rasą. Pani od której kupiłam pierwszego Lewka to hodowca z krwi i kości. Je sprzeda byle komu, nie odda psa do pseudo hodowli tylko do rozmnażania. Psy są zadbane, zbadane, zaszczepione. Nawet teraz ma dwie suczki, albo nawet jedną taką 8 miesięcy do odsprzedania, bo szuka dla nich dobrego domu. Miała propozycję eksportu do Niemiec, ale się nie zgodziła, bo... były by w hodowli, i niekoniecznie do kochania i pieszczenia. To już są odchowane pieski, nauczone czystości i widzisz co kupujesz. Pani jest z BB i jak wspomniałam nie wszystkim psa sprzeda.... Jak co to podam linka.

Efi... sorry, ale Emili nie ma swoich komentów...

Efi... z toaletą... to na wyczucie... To jeszcze maleństwo... a nasze dzieci sikały do pampersów;) wychodźcie z nią, często, i coraz rzadziej... pokazujcie na drzwi, komenda chcesz iść na dworek... i tak powoli się nauczy....

Moja na mnie teraz poszczekje, popiskuje, czasem stanie przy drzwiach i piśnie, czasami na przedpokoju przy wiatrołapie, a czasami podejdzie do mnie i piśnie czy szczeknie... Ale ona już duża jest... Z poczatku to było co jakieś kilka godzin wyprowadzanie, potem ze 4X dziennie, teraz ze 3-4X dziennie.... zależy jak jej się chce....

Czasami się prosi o wypuszczenie, bo chce sobie polatać po dworku, po śniegu :)

Wracając do różaneczników - wybrałam sobie kilkanaście ciekawych odmian. Teraz znając mnie będę jak głupek przeszukiwać wszystkie szkółki żeby dokładnie te dostać. Chcę je posadzić w dwóch rzędach - wyższym i niższym. Niestety odmian wysokich jest zdecydowanie mniej. A szkod abo bym mogła sobie urozmaicać.