Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rasieńko clematisy na siatce już posadziłąm ale tak jak wczesniej pisałam nie pytam o siatke bo z tym sobie sama dam rade - mam problem z placami. nawet jak krzaki beda olbrzymie to pod spodem będą świeciły pustkami i właśnie to bym chciała jakoś zagospodarować.

chciałabym aby ta rabata była w miare zróżnocowana. nie chce dać obwódki z jednej roślinki. tak mam na wszystkich innych rabatach, podoba mi się takie coś ale chciałabym aby ta rabata była interesująca a nie poukładana.

rasia, troche bylin... łatwo powiedzieć :)

zarówno liriope jak i runianka są do cienia. już próbowałam z kopytnikiem i hostami ale nie dały rady w słoneczku

efilo, szczerze ...to ta rabata mi się nie widzi. Może wiosną, kiedy będą kwitły te krzewy będzie ciekawie,ale później ...to zbyt zielono jest a jeszcze później to będzie za łyso. Platan - to olbrzymie drzewo, raczej do parków i dużych ogrodów

poza tym mi brakuje w niej średniego piętra i dołu. Brakuje mi tu również zimozielonych, roślin które utrakcyjnią tę rabatę zimą.

możesz dodać niskie lub kolumnowe berberysy, trawy ozdobne , byliny ( w ulubionych kolorach), niektóre hortensje, trzmielinę Fortunea, irgii.

Rabata jak jest nasłoneczniona?

Przyjrzę sie lepiej twojej działce to może lepiej mi będzie zrozumieć zamysł projektanta .

polatam po ogrodku i zobacze co wyglada jako tako teraz :D

ja planuje w tym roku w donice wsadzic troche warzyw moze rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, salate, a w doniczki truskawki i wstawic miedzy rabaty, zobaczymy co z tego wyjdzie :D

pozazdroscilam Rasi :)

Edytowane przez markoto

dzień dobry :)

witaj Efilo :) pojawiłam się po długiej przerwie i gdzie mogę to staram się zaglądać.

Twoje wnętrza wciąż są w moich inspiracjach :)

u mnie wiele spraw się zmieniło, ale marzenia nie ;) no i na szczęście ;)

więc jestem :)

mam nadzieję, że mnie pamiętasz i będę mogła tu zaglądać :)

http://picsrv.fora.pl/images/smiles/bigeyes.gif

dziękuje i cieszę się, że mnie nie zapomniałaś :)

czy na lepsze to się okaże ....... ale po długiej i nierównej walce, po dostaniu niejednego kubła zimnej wody, na chwilę obecną mogę powiedzieć, że jest jakiś krok do przodu

to, co było kiedyś niemal zupełnie się zmieniło ........ no ale idziemy dalej ;)

z innym projektem .........

witam też wszystkie dziewczyny, z którymi miałam kontakt, a które także tutaj zaglądają :)

póki nie ogarnę wszystkiego, będę aktywna tylko na kilku wątkach

także z powodu ograniczonego czasu i możliwości pisania ...... ale dam radę ;) jak BB mówił ;)

aaaaaa i muszę powiedzieć, że kwestię osobnej pralni wzięłam sobie do serca ;) co prawda w nowym projekcie nie będzie przy naszej łazience, ale planuję wydzielić osobne pomieszczenie :) małe, bo małe, ale w żadnej łazience nie będzie stała pralka i nie będzie wisiało pranie :)

teraz śledzę wątek o oświetleniu

i po cichu się przyznam, że zachorowałam na charlestony http://picsrv.fora.pl/images/smiles/redface1.gif

Alunku

jakbyś chciała rozgryźć zamysł projektanta to byś musiała obejrzeć jej projekt i ówczesny ogród z lipami. Niestety wycinka drzew wszystko zmieniła. Choć założenia pozostały - duże krzaczory które w przyszłości mają stanowić zieloną ścianę - jaśminowce i kaliny pod płotem. Iglaków jak na lekarstwo - to życzenie inwestora. Ja rozumiem że bez tego w zimę jest łyso ale mi to kompletnie nie przeszkadza bo w zime raczej jeżdżę na nartach niż chodzę po ogrodzie. Przez okno też tej rabaty nie widzę, bo mam zasłoniete rolety - naprawde żadna strata.