Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja raczej się boję że nie utrzyma kwiatostanu

u mnie troche tego ciecia będzie - hortensji mam kilkadziesiąt, nawet nie wiem ile dokłanie, do tego kilkadziesiąt tawuł, orszeliny, pęcherznice... oj sekator już się szykuje do boju.

a co robicie z trawami?

witaj w klubie tnacych: kilkadziesiat hort, tawul, pare pecherznic, modrzewie, wierzby, lawendy to na wiosne, potem chce podciac moja youngii (czerwiec/lipiec) po kwitnieniu kolkwicje, jasminowce, zylistek i dlugo by wymieniac. troche ciecia bedzie :D ale sie ciesze:rotfl:

tniesz jaśminowce? kurcze byłąm przekonana że się nie powinno :rolleyes:

tawuła billarda i japońska

http://www.wymarzonyogrod.pl/zdjecia/lato_240x189.jpg

Rośliny tnie się w pierwszej połowie marca, zanim ruszą pąki, ale gdy nie ma już dużego mrozu. Pędy zeszłoroczne wycinamy, pozostawiając dwa-cztery pąki. Tuż przy nasadzie usuwamy wszelkie słabe, wiotkie i zdeformowane pędy oraz niektóre starsze, zagęszczające koronę krzewu. Martwe lub uszkodzone pędy przycinamy do zdrowego miejsca lub aż do ich nasady.

dereń biały

Tniemy je w marcu, tuż przed rozpoczęciem wzrostu - połowę pędów wycinamy u nasady około 5 cm nad ziemią.

trawy ozdobne

zimozielone przeczesać, reszte wyciąć tuż nad ziemią zanim ruszy wegetacja

pęcherznica

przyciąć do wysokości 30cm nad zewnętrznym zdrowym pączkiem

Edytowane przez efilo

Jesteście lepsze niż encyklopedia, Dziewczyny. I wszystko na jednej stronie :). Ja poza wymienionymi już krzakami (wierzby, tawuły, hortensje, pięciorniki) ruszam jeszcze na perukowce (wiem, nie będą kwitły, ale ładnie się zagęszczą, bo jakieś takie wybujałe się zrobiły) i tamaryszek. W maju tnę jeszcze sosny, a że mam ich trochę, to zabawy jest na cały miesiąc. A na wypadek, gdybym narzekała na brak pracy, zamówiłam 200 bukszpanów na obwódki do hortensji na froncie.

dzięki TAR - czyli jednak mam nie ciąć

a Ty chcesz zeby sie rozrosły? to nie tnij, ja po kwitnieniu zrobie ciecie regulujace, bo akurat nie chce by sie za bardzo rozpanoszyly w tym miejscu gdzie sa.

madzialenka - czuje sie obrazona ty wiesz czemu?

madzialenko patrząc na to że masz blisko do TAR to do mnie masz ewidentnie baaardzo daleko :)

TAR no jakoś tak nie udało mi się jeszcze żadnego zakupić. ale ja nie wiem czy mam na niego miejsce, na razie i tak muszę zawalczyć z tymi bylinami. i cały czas szukam chojny kanadyjskiej