Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wlasnie mysle jak logistycznie zalatwic zakup w tej drugiej szkolce, maja wiekszosc z tego co chce i w slusznych rozmiarach, w miare przyzwoitych cenach. pod koniec marca moj kochany jedzie na szkolenie do wawy i gdyby mu sie wszystko na auto z paka zmiescilo to by wzial. wusia dzieki za namiary

laska... przecież już pisałam Ci co i jak :)

u nas ZANIM wysypaliśmy żwirem panowie wylali betonowe słupy. a panowie od tarasu jak przyjechali to stwierdzili że za rzadko i dostawili jeszcze betonowe bloczki - po dwa złączone raze i na sztorc - to ci właśnie opisywałam :)

No i mi wytłumaczyli...

Wylać za bardzo nie mam jak... Bloczki wydają mi się dobrym rozwiązaniem, ale dlaczego się śmiejesz...? Czy ja czegoś nie wiem to wytłumacz...

Podnosić się będą te bloczki czy może jednak nie, bo to przecież będzie jedna konstrukcja... jeden monolit drewniany. Chodzi tylko o to, aby ciut od powierzchni unieść legary.

Zamysł naszego tarasu była to kostka granitowa.. ale uległo to zmianie, bo już tłuczeń wysypany nagrzewa się masakrycznie . Nie wytrzymałabym na takim nasłonecznionym tarasie... więc padła zmiana na deski.

A w jakich odstępach masz te podstawy i bloczki pomiędzy legarami i pod legarami.. ( chodzi mi o pion i poziom....)?

Arnika

to wszystko się wylicza w zależności od grubości i szerokości deski oraz rodzaju drewna z jakiego jest wykonana - to determinuje wielkość legarów a jak już masz przekrój legarów to wtedy obliczasz odległości między podporami. taras drewniany to nie granit, żeby traktować go w kategoriach monolitu. ugina się i pracuje.

na chłopski rozum - im więcej podpór i większe legary tym stabilniejszy taras