Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

marysia a niech Cię. miałam kupić bylinki a wróciłam z sosnami hihihihi. rozchodniki były. dzięki za cynk - dostałam 7 sztuk do tych sosenek. :) dzięki wielkie za przemiłą wycieczkę. i jak? podoba się?

No to super! ;)A ile tych sosenek kupiłaś..?! No i jak wyglądają..?!

A na koniec mi napisz gdzie ty je chcesz upchnąć - przy tych rododendronach..!? :cool:

Efi a miał pan Damian jeszcze żurawki..!? :rolleyes:

po wizycie na giełdzie zakupiłam kolejne bylinki w ilości setek. nie moge sie doczekać. od środy czeka mnie niezła akcja. szkoda że będzie lało.

A te wrzosy zamówiłaś już u wolskiego..?

Wusiu, Kluczmoniu jakoś żyję -) :cool:

W środę oddałam BP, więc teraz pozostaje czekać i liczyć na to, że wszystko będzie po mojej myśli..! ;)

Trzymajcie kciuki -)

kochana te wrzosy to już rosły na rabacie jak sie spotkalysmy. przecież ci opowiadałam że są przycięte do przesyłki. jak chcesz to ci zapodam zdjęcie. bardzo profesjonalna firma. ale to na pewno nie wielkie krzaczory.

Sosny kupiłam dwie. Jedna to zwykła nigra. A druga to taka gęsta wolnorosnąca odmiana na W ale mi uciekla nazwa niestety. Miał żurawki ale nie jakieś ogromne ilości więc się spiesz - pytałam w Twoim imieniu czy jeszcze będzie miał ale nie wie.

Tak na marginesie to odradzam szkółkę roślin magda pod adresem sadzonki.abc24.pl i rosliny-magda.pl.

Na razie czytam na necie:

Na dywan:

Rośliny na miejsca słoneczne: bodziszek czerwony i korzeniasty, czyściec wełnisty, dębik ośmiopłatkowy, gęsiówka kaukaska, irga Dammera, macierzanki, płomyk szydlasty, rogownica kutnerowata, trzmielina Fortune’a oraz jałowiec rozesłany i liczne odmiany jałowca płożącego i pospolitego.

Między byliny

Na miejsca słoneczne i do półcienia: acena drobnolistna, gęsiówka kaukaska, karmnik ościsty, rozchodniki, macierzanki, tojeść rozesłana, truskawka ozdobna.

Karmnik i macierzanka na pewno odpada.

Na razie stawiam na bodziszka korzeniastego w odmianie Album albo truskawke pink panda.

Edytowane przez efilo

witam serdecznie. trafiłam do ciebie dopiero wczoraj. przejrzałam fotki tak na szybko. jest pięknie. fantastico.

mam pytanko dot. podłogi w salonie i w pokojach dzieciaków. możesz mi napisać co to? (producent i kolor) i czy położone na podłogówkę?

dziękuję i pozdrawiam

Na razie czytam na necie:

Na dywan:

Rośliny na miejsca słoneczne: bodziszek czerwony i korzeniasty, czyściec wełnisty, dębik ośmiopłatkowy, gęsiówka kaukaska, irga Dammera, macierzanki, płomyk szydlasty, rogownica kutnerowata, trzmielina Fortune’a oraz jałowiec rozesłany i liczne odmiany jałowca płożącego i pospolitego.

Między byliny

Na miejsca słoneczne i do półcienia: acena drobnolistna, gęsiówka kaukaska, karmnik ościsty, rozchodniki, macierzanki, tojeść rozesłana, truskawka ozdobna.

Karmnik i macierzanka na pewno odpada.

Na razie stawiam na bodziszka korzeniastego w odmianie Album albo truskawke pink panda.

moi faworyci to: plomyki, rogownica, gesiowka, jalowiec rozeslany, rozchodniki i odpadla macierzanka.

macierzanka odpadła w przedbiegach bo wiem jak 'szybko' się rozprzestrzenia. na mojej rabacie pod lawendami kępki powiększyły się od zeszłego roku może o centymetr. a tam jest z 40m2. niektóre z powyższych odpadają ze względu na charakter. chciałabym uzyskać raczej efekt leśnego dywanu niż skalniaka.

ja pisząc macierzanka mam na myśli macierzankę piaskową - tą niziutką. nie tymianek sensu stricte - ten wysoki. tak czy siak nie pasuje. szukam raczej czegoś ozdobnego z liści więc nie mogą być drobniutkie. kopytnik jest super ale w słońcu się nie rozrasta

kurna a moj tymianek niski jest i do tego ozdobny, w sierpniu ma ladne kwiaty, dokupilam jeszcze tymianku cytrynowego, wyglada jak zminiauryzowana trzmielina.

nie wiem co ci doradzic, a ta wybrana truskawka ozdobna to sie szybko rozrasta? i moze bys cos zimozielonego wybrala?

bodziszek

http://cdn6.ogrod.smcloud.net/t/user_photos/thumbnails/50759_89ee72c8b563b740_670x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

http://ogrody.jesto.pl/foto/BodziszekKorzeniastyBevan

fragaria

http://static1.plantdatabase.info/plant_imgs/size3/fragaria_pink_panda_I18812P95691.jpg

http://hayefield.files.wordpress.com/2011/02/fragaria-pink-panda-viola-tricolor-late-may-05-nm.jpg

co lepsze?

mi sie bardziej fragaria podoba