Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam (na razie tylko podczytywałam w ukryciu ) :) moją doradczynię, oficjalnie chciałąm się przywitać w Twoim wątku :). I ...Chciałam zadać jedno pytanko dotyczące oświetlenia zewnętrznego. Jakie ono powinno być, żeby nie podkreślało nierównej elewacji ? W ciągu dnia moja jest prosta, ale przy zachodzie widać conieco krzywizny, boję się, że jak nieodpowiednio to oświetlę to będzie widać te krzywizny. Macie jakiś pomysł ?

w takim wypadku najbezpieczniejsze są po prostu plafony. w przeciwieństwie do kinkietów góra/dół nie cieniują elewacji

wyszła ostrość na lampe - sorki. nie chce opowiadać jakie przeboje były ze zdjęciem ale generalnie kolejnego nie ide zrobic ;)

http://img827.imageshack.us/img827/8127/dsc4164.jpg

http://img831.imageshack.us/img831/289/dsc41631.jpg

Edytowane przez efilo

No dobrze...

Masz dwie kratki na dole, ale z przodu nie ma wnęki i kominek nie jest otwarty pod paleniskiem, tylko z boku i tyłu ma kratkę...

Cyba dobrze dostrzegłam....

U góry też jest jedna kratka...

Ale chodzi mi o to czy jest w kominie kratka wentylacyjna wycięta, czy nie.....

Dopływ z zewnątrz zrobiłam, w kominie dziury nie wycięłam, ale to jest minuta osiem..... Jak będzie potrzebna, palić za bardzo się nie chce... Albo komin zimny, na pewno mokry jak diabli....

Kominek mam na razie podłączony, ale nie zabudowany....

Gdzie popełniłam błąd?

jaka kratka wycieta w kominie??? :jawdrop:

to są kratki dzięki którym powietrze owiewa kominek NA ZEWNĄTRZ wkładu chłodząc go i jednocześnie oddając ciepłe powietrze do pomieszczenia. powietrze jest zasysane przez dwie dolne kratki i wypuszczane kratką górną.

sam wkład pobiera powietrze z zewnątrz domu i wypuszcza kominem więc ten obieg nie ma nic wspólnego z pomieszczeniami wewnątrz domu

No to ja mam kominek na pustakach gazobetonowych, rura do komina i dopływ z zewnątrz....

I jakoś się jarać dobrze nie chce.....

Dlatego myślałam, że popełniłam błąd... Zajrzyj w moje komenty to będziesz widziała o czym piszę....

Mam 150 cebulek krokusów i kilkadziesiąt cebulek tulipanów.

Jak je sadziłyście w trawniku? Kołek i wsadzanie w ziemię?

Efilko one to dla Twojego dobra tak nudza zebys swiezego powietrza jeszcze przded snem nawdychala ;)

Czy u Ciebie przy kominku nie ma wyczystki?

Arnika a sprawdzal Ci wogole kominiarz ciag w kominie? Jak przyszedl do nas i przylozyl ten swoj miernik to wiatraczek ani nie drgnal-zero ciagu.Mowil wlasnie ze komin jest wilgotny i zimny i dlatego tak to "stoi" Pozniej jak rozpalil gazete to ruszylo z kopyta :p

Edytowane przez kakusek

O czymś takim myślisz?

tak

a dokładniej o takim jak wkleiłam kilka postów powyżej. kupiłam jeszcze w zeszłym roku z grabiami na allegro :D

a tak w ogóle. widziałyscie narzędzia ogrodnicze fiskarsa? miód w rękach. są całe z tworzywa i przez to nie ważą tysiąca kilo

Efilko one to dla Twojego dobra tak nudza zebys swiezego powietrza jeszcze przded snem nawdychala ;)

Czy u Ciebie przy kominku nie ma wyczystki?

Arnika a sprawdzal Ci wogole kominiarz ciag w kominie? Jak przyszedl do nas i przylozyl ten swoj miernik to wiatraczek ani nie drgnal-zero ciagu.Mowil wlasnie ze komin jest wilgotny i zimny i dlatego tak to "stoi" Pozniej jak rozpalil gazete to ruszylo z kopyta :p

Po kominie wewnątrz dosłownie lała się woda. Od kilku dni leje, a ja mam komin nie osłonięty... Jakiś daszek , jak chińczyka czapka mam... ale w garażu. Nie ma kto wyjść na dach i założyć....

Teraz majstry miały założyć, ale wczoraj pogrzebali od rana do 14.00 i pojechali przemoknięci i umarznięci...

I daszka nie założyli...

A trudno, żebym z gazetą stała i rury rozwalała, żeby ciąg był.

Jak w kozie paliłam zimą to ciąg był i paliło się ładnie. Nawet czasami ciepło było w stosunku do temp. na dworze....