Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Likwidacja grzyba na scianie oraz pieca kaflowego

Recommended Posts

Zaczne ze jestem alergikiem, rok temu na scianie mialem panele, z powodu alergi zdjąłem je, grzyb oraz wilgoc przeszla mi na panele co wywolywalo zle samopoczucie (pod panelami bylo ocieplenie steropianem). Zrobilem to tynkiem gipsowym, chcialem gladzia ale jak mam panele dac to po co gladz, sciana jeszcze jest goła i chcialbym spytac to bym mogl zrobic zeby taki problem nie wystepowal (jakis rodzaj tynku albo ogrzewanie malym podluznym grzejnikiem?). Ogrzewanie centralne posiadam w mieszkaniu, mieszkam na parterze od strony sieni mam problem z wilgocia oraz grzybem.

Drugi problem: chcialbym wyburzyc piec kaflowy, czy moge to sam zrobic i zalatac samemu komin czy musi to zrobic zdun? akurat jest na tej chcianie gdzie grzyb w piecu nie pale bo komin nie ciagnie (nawet po wizytach kominiarzy) i doszlem to wniosku ze moge dac grzejniki na ta sciane mniejsze podluzne.

Nastepne pytanie. Jesli dam grzejniki na sciane gdzie mam grzyba to powininem tez dac takie grzejniki czy wieksze albo wogole na sciane pod oknami? ta sciana jest prostopadle do sciany z grzybem, pytam zeby miec dobry rozklad ciepla.

Panele moge dac drewaniane czy tam sklejka?

Bylbym wdzieczny, znow alergia mi wraca i pokoj brzydko wyglada ;p (bylem w anglii to nie przeszkadzalo mi, wrocilem na zime no i remont w zimie raczej odpada)

Dodam ze sciana z oknami ma 3.5m a sciana z grzybem 5m (grzyb jest tylko na dole sciany od sieni i piwnicy)

Edytowane przez loowoo

Może nie do końca zrozumiałem - ale izolacji nie daje się od wewnętrznej strony ściany bo mur przemarza i wykrapla się wilgoć, a jeżeli już to trzeba bardzo dokładnie zaizolować przed przenikaniem wilgoci z pomieszczenia na zimną ścianę za izolacją.

Zerwij izolację na kawałku i zobacz co tam się dzieje ?

piec kaflowy możesz rozebrać sam - czasem kafle są zabytkowe i sporo warte - przemyśl to nie wal młotkiem na oślep.

Piotr

No właśnie, też mnie do troszkę zdziwiło. Jest taka magiczna rzecz, która nazywa się punkt rosy, który przy dobrze wykonanej ścianie tak naprawdę staje się mitem, ale w momencie w którym izolacja zrobiona jest wewnątrz hmmm, wydaje mi się, że właśnie w zimie, w wyniku różnic temperatury w środku i na zewnątrz, woda skrapla się gdzieś w styropianie i stąd bierze sie grzyb.

No mozliwe, fakt to co rodzicie zrobic? jesli bez paneli i steropianu mam to robic to za to moge kaloryfery tam dac te male podluzne wyjdzie w tej cenie chyba.

A czym polecacie zrobic ta sciane? Robilem jak Tynkiem gipsowym rok temu no i na dole mam czarne plamy to raczej grzyb czy moze sie myle.

A co z kaloryferami? Na sciane z grzybem oraz pod okna? (Pod okna chyba dam normalnych rozmiarow.

(Okna bede musial izolowac bo Ci co wprawiali dali je prosto na parapet i w zime mrozila mi sie pomiedzy woda (starczy pianka?)

http://www.allegro.pl/item1063483428_grzejnik_grzejniki_eca_cv_11_40x40_10_lat_gwaran.html

Taki mam na mysli na sciane z grzybem.

Jesli centralne mam na CO ktory grzeje wode to starczy Grzejnik "wodny"?

Patrzalem ogrzewanie scienne z rur miedzianych, moze zrobie takie cos na dole tej sciany tylko nie wiem jak to oslonic no i pierw mam grzejnik a potem ruly bym mogl podpiac.

Piec mam starszy i temp nie da sie zabardzo kontrolowac, ale w sumie grzejnik by ograniczal przeplyw cieplej wody (bym nie dawal na max ;p)

Edytowane przez loowoo

Wentyluj.

Z opisu wynika, że to jest stary dom, który kiedyś miał nieszczelne okna. Żeby było ciepło wymieniono okna na szczelne. Śpisz tam i oddychasz wię produkujesz parę wodną. Ściany są zapewne z cegły więc zimne. Wilgoć nie ma gdzie uciec więc wykrapla się na tych zimnych ścianach. Bez ocieplenia solidnego i wentylacji nie masz szans pozbyć się grzyba. Mozesz go tylko trochę stłumić ale on i tak wyjdzie.