piotr_kulas 13.06.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Witam, mam pytanie odnośnie nowego podziału działki. Na początek wrzucę poglądowy schemat Czarnym kolorem zaznaczyłem moją działkę, a niebieskim działkę sąsiada, który w tej chwili nie ma dostępu do drogi. Dziwne to ale prawdziwe. Chcemy zrobić mały podział, tzn ja oddaje mu część swojego grutu w zamian za przsunięcie mojej granicy działki w głąb jego nieruchomości (co oznaczyłem kolorem czerwonym). Moje pytanie brzmi: do kogo muszę się zgłosić, aby takiego podziału dokonać? ile może kosztować taki podział? czy trzeba załatwić to notarialnie? Z góry dziękuję za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 13.06.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Nie ma w polskim prawie pojęcia zamiany działki. Jest to normalna transakcja kupna -sprzedaży. Z własnych doświadczeń: najpierw do gminy o zgodę na podział działek, potem geodeta i on już załatwia podział. Dopiero wtedy notariusz i finalizacja sprawy. Koszty zależą między innymi od wartości działek. Ja zapłaciłam ok. 1500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 14.06.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 I jeszcze jedno, pamiętaj że obie strony muszą wystąpić o podział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_kulas 18.06.2010 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 dzięki za odpowiedź, ruszam więc do gminy po zgodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts