martek1981 13.06.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Jaka jest maksymalna odległość przepięciówki typu C (DEHN) od głównej szyny wyrównawczej? GSW znajduje się w kotłowni, a rozdzielnia główna w wiatrołapie. Długość przewodu PE między nimi (10 mm2) to ok 8 m. Czy z przepięciówki PE podłączam do szyny PE w rozdzielni i dalej do GSW, czy oddzielnie PE z przepięciówki i z szyny PE do GSW dwoma przewodami? Pytam ponieważ wyczytałem, że przepięciówkę powinno podłączać się z ziemią możliwie najkrótszą drogą, ale nie wiem czy nie dotyczy to przypadkiem tylko ograniczników B+C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 13.06.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Na logikę powinny być to dwa osobne przewody. P.S. Kto Ci tak zaprojektował instalację? Tzn. rozdzielnię w wiatrołapie, a GSW w kotłowni? Projektant nie wiedział że na rozdzielni instalacja elektryczna się nie kończy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.06.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 GSW tak daleko od rozdzielni to dość niezdrowe rozwiązanie, ale skoro tak jest, to trudno, trzeba sobie radzić.O ile dobrze pamiętam, w materiałach DEHN dostępnych w necie jest podane co robić jeśli odległość między GSW a przepięciówką jest większa niż pół metra (wytłuszczenie dałem dla podkreślenia skali niezdrowości w/w sytuacji) - z GSW do rozdzielni powinieneś dać dwa niezależne przewody (gruuube): jeden do szyny PE w rozdzielni, drugi osobny od GSW wprost do przepięciówki. W/w zasady podawane są dla ograniczników B oraz B+C, ale dla samego C też bym tak zrobił. Ich idea jest przecież prosta: zminimalizowanie rezystancji połączenia przepięciówki z ziemią tak, żeby w razie udaru napięciowego jak najmniejsze napięcie się na tym połączeniu pojawiło. Zadbanie o to to raptem koszt paru metrów więcej przewodu LGY16mm2. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 13.06.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 martek1981: Czy w instalacji planujesz zamontowanie tylko przepięciówki typu C??Zadbaj o to, aby połączenie GSW <-> szyna PE w rozdzielni było wykonane jak najdokładniej i jak najlepiej.Przewód 16 a może i nawet 25mm2 byłby na miejscu, prowadzony jak najprostszą trasą. Zasada, którą podaje Jarek.P odnosi się do klasy B i B+C.Idąc dalej, czy jeśli zamontujemy klase D to prowadzimy odrębny (trzeci) przewód gruuuby od GSW do D?Nie, nie prowadzimy odrębnego przewodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.06.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 "Idąc dalej" wchodzimy w maliny, ponieważ ochronniki klasy D montowane są na końcu linii (gniazdko, listwa zasilająca) i stanowią ostatnie ogniwo ochrony, nie montuje się ich w rozdzielni. Zasady o których pisałem są podawane dla klas B i B+C i o tym również pisałem. Sama klasa C jednak ma za zadanie również ochronę przed wyindukowanymi w chronionej sieci udarami z dużym i stromonarastającym prądem udaru, choćby z tego powodu byłbym skłonny zapewnić im równie niską rezystancję "ziemi", jak i zestawowi B+C. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 14.06.2010 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 No to po kolei. Przepięciówka w moim projekcie gotowym z Archonu w ogóle nie była uwzględniona. Do projektował mi ją architekt branżowy podczas adaptacji projektu, jednak nic nie wspomniał o zmianie miejsca usytuowania GSW. W projekcie mam ją w kotłowni, ponieważ jest do niej najbliżej z łazienek, instalacji CO, wody, gazu. Nie chciałbym jej za bardzo przenosić bliżej rozdzielni. Moja wątpliwość pojawiła się bo sporo ostatnio czytałem o ochronie przepięciowej i wyczytałem, że odległość między GSW a przepięciówką powinna być jak najkrótsza (0,5 m oznacza, że powinna być ona praktycznie przy TR). Jeżeli chodzi o sam ochronnik to mam zamiar dać tylko C, ponieważ nie mam instalacji odgromowej (zagrożenie małe), WLZ w ziemi, od trafo do przyłącza też w ziemi ponad 500m. Reasumując, przewód ochronny już kupiłem DY 10 mm2 i mam nadzieję, że to wystarczy (ponoć odpowiada to LGY16 mm2??), czyli w końcu jak, z DEHNA do szyny PE i z PE do GSW przewodem DY 10 mm2, dwa osobne przewody DY10 mm2, czy przenosić GSW (najmniej mi się to podoba, zwłaszcza, że ona też powinna być jak najbliżej wejścia mediów do budynku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 14.06.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Opisałeś warunki otoczenia: trafo daleko, kabel ziemny, brak odgromu... więc po co Ci ochrona C?? Co chcesz uzyskać??Stosuje się kaskady, zaczynając od B (B+C). Równie dobrze mógłbyś dać od razu D przy odbiorniku... tak na wszelki wypadek. Ale to Twoja instalacja, rób jak uważasz.W tym wypadku wystarczy w zupełności JEDEN przewód 16mm2 łączący GSW z szyną PE.Ochronnik łączysz do szyny PE w rozdzielnicy przewodem 10 lub 16 mm2.Dublowanie przewodów nie da nic sensownego. A propo, DY 10mm2 odpowiada LGY 10mm2 i vice-versa.Dla tych częstotliwości drut czy linka to jedno i to samo. A jeszcze ostatnie pytanko do autora. A jak masz wykonane uziemienie i czy wogóle ktoś to pomierzył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 15.06.2010 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Uziemienie dopiero będzie robione. Nie mam uziomu fundamentowego ani otokowego, więc będą pionowe sondy połączone bednarką. Warunki gruntowe dobre - glina, ił i woda wysoko. Oczywiście po wykonaniu będą zrobione pomiary. Jeżeli chodzi o kabel to dam 16 mm2, dla spokoju. Ochronę C daje dlatego, że trafo które oddalone jest ode mnie o niewiele ponad 500 m, stoi na słupie na wolnym powietrzu. Tak zalecił mi elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts