Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały domek - wielkie marzenia - komentarze

Z-35

Recommended Posts

Dzizas :-) :-) :-)

Normalnie Z'etka a ja się z żoną zastanawiamy czy już możemy się przeprowadzać ... Jak tylko mała z mamą wrócą ze szpitala będę forsował szybką przeprowadzkę :-)

U nas kładą się płytki w łazienkach i gdzieniegdzie na podłogach, mamy nawet górę raz pomalowaną więc w sumie brudne roboty zakończymy za 2-3 tygodnie i można mieszkać ... ale Wam zazdroszczę :-)

Pozdrawiamy!

• Odpowiedzi 265
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Yeti,

jak tylko będziesz miał ochotę do nas wpaść pisz na priva i się spikniemy.

Forsa,

z dzidziusiem to się w jak najlepsze warunki przeprowadzajcie. Już blisko więc wytrzymacie! A żona doceni co znaczy wystawić wózek na taras w pogodny dzień i nie tarabanić się z całym majdanem z bloku na spacerek...

Netka,

gratuluję i w wolnej chwili wpadnę do Ciebie...

Z-tka, a nie macie w ogóle odpowietrzenia kanalizacji na dachu? Może trzeba się skonsultować telefonicznie z innym hydraulikiem i wtedy przymusić waszego do poprawki. To, ze spływa z wanny po otwarciu dekielka szamba, świadczy raczej, ze możecie mieć rację :(

Jakby co słuzę namiarem na mojego hydraulika.

Dobrze, ze odzyskałaś dokumenty :)

Witaj Zetko. Coraz ładniej się u was robi :) a okno fantastyczne. Ja też miałam taki pomysł ale na okno w gospodarczym bo będziemy je mieli tuż obok drzwi wejściowych. Współczuję problemów z kanalizą, nic miłego, szczególnie że to tak głęboko zakopane i trudne do "naprawienia". My za ok tydzień będziemy kłaść kanalizację ( bez udziału fachowców) ale o odpowietrzeniu pamiętamy ;) pozdrowienia

Niby taka drobnostka-woda nie spływa-ale jak trzeba będzie poprawić to co?! rozwalą wam podłogę/płytę? :jawdrop:

Łóżko...świetne, bardzo mi się podoba, takie romantyczne więc kajdanki tylko z futerkiem :-P A te panele pasują rewelacyjnie jesli chodzi o styl. Też bym chciała takie łózko ale mój facet za długi jest i nogi by miał między tymi metalowymi elementami więc odpada, musimy mieć puste w nogach ;) no i takie mamy, sosnowe, zwykłe...więc co mi się tu marzy nowe?:bash:

pozdrowienia

Forsa,

z dzidziusiem to się w jak najlepsze warunki przeprowadzajcie. Już blisko więc wytrzymacie! A żona doceni co znaczy wystawić wózek na taras w pogodny dzień i nie tarabanić się z całym majdanem z bloku na spacerek...

No to mnie załatwiłaś :-) muszę zrobić taras bo żona nie doceni ... :-)

ale z drugiej strony podjęliśmy decyzję ... do końca kwietnia musimy się przeprowadzić :-) więc cały weekend szalałem z malowaniem, w najbliższy mobilizuję kogo się da z rodziny i kończymy malowanie :-)

W kwestii kanalizacji. Macie moi drodzy wylaną płytę fundamentową. Płyta taka ma to do siebie,że daje nacisk równomiernie rozłożony. Z praktyki zawodowej wiem, że ów "źle zagęszczony" piach, musiał by być specyficznie punktowo niedogęszczony. Jak ktoś jeździ zagęszczarką to raczej małoprawdopodobne, by porobił "mijaki". Natomiast przy niedogęszczeniu całości piachu, rura zwyczajnie by odksztalciła się zmieniając profil z przekroju kołowego na eliptyczny.

Niezastosowanie wywiewki, bądz napowietrznika w najwyższym punkcie kanalizacji jest bardzo pospolitym zaniechaniem panów "expertów od kanalizacji". łatwo sobie wyobrazić, że ścieki w rurze, niemające odpowiedniego napowietrzenia, zamknięte syfonami w sanitariatach, działają jak tłok w strzykawce. Wmawianie komukolwiek, że napowietrzniki ( tak zwane gwizdki) czy wywiewki nie są konieczne, wiadczy o głebokiej niefachowości, lub złej woli "pana fachowca".

Swoją drogą, odpowietrzniki w zbiorniku bezodpływowym (szambie) tez sa potrzebne. Jeśli mogłem być pomocny w temacie.

Ps. zabawa z kamerą

Jeżeli już zdecydujecie się na tą przygodę, polecam dopłacić nieco więcej i wziąc kamerę samojezdną z detekcją procentową spadków. Pchane kamery na tz: "szczotkach" pokażą ew odkształcenia ale nie pokażą problemów ze spadkami.

Z wynajęciem takowego sprzętu powstrzymał bym się do czasu zainstalowania napowietrzników.

Netka,

łózko można kupić bez "nożnego" elementu. Kajdanki faktycznie tylko z puszkiem, żeby mi się łózko nie porysowało ;-)

Forsa,

trzymam kciuki za udane "wykańczanie". Ja bardzo żałuję, że nie mieliśmy domu gdy nasze córy były niemowlętami.

Cafemax,

napowietrzniki już założone - wszystko działa normalnie. Hydraulik uważa, że powodem naszych problemów może być właśnie syfon w rurze.

Moim zdaniem niekoniecznie - ja stawiam głównie na brak napowietrzenia. Ale i tak zrobimy badanie kamerą i zobaczymy co i jak.

• 2 weeks później...

Yuka, Yeti, Netka

ogromnie dziękuję za życzenia. Trochę mi wstyd, że ja świątecznie Was nie odwiedziłam ale obiecuję złożyć życzenia z okazji 1 Maja.

Yeti,

jak to mówił pan doktor z oddziału położniczego:

pierwsze dziecko z miłości,

drugie dziecko z rozsądku,

trzecie dziecko z przypadku.

Zaliczę wpadkę i Twe życzenia i proroctwa położnika się spełnią ;-)

Ania2622,

serdecznie zapraszam na wycieczkę do nas. Sami się wprosiliśmy do budujących Bursztyn. Kontakt wyślę Ci zaraz na priva.

Iggaaa,

nasz kąt nachylenia dachu to 30 st. Ściany kolankowej nie mamy. W poście #27 widać na zdjęciach przy szalunku wieńca różnicę wysokości ściany: tam gdzie zostały wiązary (nad salonem i kuchnią) część ściany jest niższa.

Pozdrawiam serdecznie

• 3 weeks później...