Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały domek - wielkie marzenia - komentarze

Z-35

Recommended Posts

Netka55 - dasz radę! Ale gwarancji, że będzie łatwo nikt Ci nie da ;-)

Ja właśnie musiałam zrezygnować z kursu angielskiego (mimo, że był w pracy) bo nie miałam nawet kiedy przygotowywać się do zajęć - szkoda mi było czasu i dodatkowych nerwów.

Jeśli chodzi o dach - my mamy kąt zwiększony z 24 do 30 stopni (takie są wymogi gminy). Daszek nad tarasem też mnie ujął w tym projekcie. Myślę, że nie ma technicznego problemu z dostawieniem takiego do Twojego domu. Musisz jednak zapytać adaptującego projekt architekta czy nie wymaga to aneksu do pozwolenia (zmienia to powierzchnię zabudowy) albo.... poczekać do odbioru budynku i sobie dostawić. Nie wiem jakie rozwiązanie będzie dla Was lepsze.

Serdecznie pozdrawiam

• Odpowiedzi 265
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wleciałam zobaczyć ten Wasz domek a w szczególności daszek nad tarasem, koleżanka polecila (budujemy z netka ten sam domek - Delicję). Przeczytałam tak szybciutko dziennik i wiesz też uciekliśmy z 50 metrów, starsza córka też w I klasie, tylko dzieci mi się nie rodziły jak zaplanowaliśmy;). Wlecialam zobaczyć a po chwili z naszą Delicją i Waszym Bursztynem siedziałam rozpatrując zmiany bo to wejście ze skosu do wc mnie zainspirowało.... Mam pytanie odnośnie stropu był u Was w projekcie drewniany? Jakie te belki są tz. wymiary grubości? Zastanawiamy się nad takim właśnie rozwiazaniem a jedna firma wyceniła nam na 108 netto za metr materiał+robocizna. nasz kierownik mówił że część można zrobić na belkac a druga tak jak mamy w projekcie czyli podwieszany jednak moja druga połowa obawia się że różnie będzie pracowac. Podobne te nasze domki, będę do Was zagladać. Pozdrawiam.

Witaj IIa75!

Ja akurat z drzwi ze skosu zrezygnowałam ;-) - zmniejszyłam łazienkę, zrobiłam wejście na wprost i zyskałam miejsce na szafę na ręczniki i bieliznę (obok wejścia do łazienki).

W projekcie mamy strop drewniany. U nas belki na legary mają z 5 cm grubości (tak na oko), tam gdzie są wiązary są cieńsze. My mamy takie różnice bo mamy trochę przeprojektowany dach - nie wiem czy w przypadku dachu 24 st. to się kalkuluje.

Nie wiem czy Ci coś rozjaśniłam - nie wiem czy pytanie dotyczy stropu czy sufitu podwieszanego?

My mamy dach 30st. z uwagi na WZ a polecano nam zamianę na strop steico, myślimy jeszcze nad tą zmianą bo w projekcie są takie kleszcze, które trzymaja się na więźbie (są do niej przymocowane tak tłumacząc niezbyt fachowo) jest to najtańszy sposób na sufit ale zupełnie nieużytkowe staje się poddasze. Dzięki za info.

Przy budowie niewielkich domów każda dodatkowa przestrzeń się liczy. Przy 30 st. to jest naprawdę ładny kawałek przestrzeni! My nad połową domu mamy tradycyjną więźbę i zyskaliśmy fajną przestrzeń - dziś będę na budowie to zrobię fotę i Ci pokażę jak to wygląda.

Gdybyśmy mieli jak w projekcie 24 st. to pewnie byśmy nie kombinowali i byłyby po całości wiązary (w WZ narzucili nam taki kąt).

No chyba, że będziecie mieć gdzieś na działce duże pomieszczenie gospodarcze - wtedy faktycznie zmiany są bez sensu.

O ten daszek to ja sie już postaram, jak tylko budowa ruszy to pogadam z naszym kierbudem i zobaczymy co on o tym myśli. Wolałabym zrobić go od razu bo po odbiorze to będą inne rzeczy do robieni/kończenia i nie będzie się juz chciało :)

Podoba mi się wasz kąt nachylenia, dlatego pytałam. my mamy w projekcie 25st a teraz już wiem że wolałabym 30. nie myślałam o tym że zyskuje się miejsce na poddaszu.

I chyba dzięki Tobie i Ili75 doszłam do wniosku że zrezygnujemy z wiązarów(jeśli dobrze myslę to mówią też na to jętki?) i też położymy tradycyjną więźbę. A z czego będzie robić sufity?z nidy? bezpośrednio do tego drewna przykręcać?

i jeszcze 1 pytanie: czy z powodu zmiany nachylenia kąta dachu musieliście zmieniać konstrukcję więźby?

czekam równiez z niecierpliwością na to zdjęcie strychu :)

pozdrowienia

Daję Ci rzut więźby z jętkami:

http://www.budujemydom.pl/images/stories/artykuly/1217d.jpg

U nas jest bez jętek, ale zdjęcia dziś nie mam bo jak dotarłam na budowę to już ciemnica się robiła. Jutro mąż pstryknie to powinnam okazać dowód.

Jeśli chcecie mieć tylko składzik to bez sensu coś zmieniać.

U nas wygenerowała się taka przestrzeń na połowie wielkości domu, że mój mąż pod wpływem kumpla przebąkuje coś o naszej sypialni!

Ja myślę o pokoju gościnnym, wc, garderobie (ale nie takiej podręcznej) i składziku.

Znajomi mają na przykład zrobioną jakby antresolę (schody w salonie).

Nasza pani architekt mówiła, że dobry cieśla sam może dokonać przeliczeń. Oczywiście nie wiem czy można samemu zmienić kąt (my mieliśmy zgodę głównego projektanta).

Oj to teraz macie Kochane Babki głowę pełną przemyśleń! Pozdrawiam

Dzięki. Świetny rysunek. No a z czego wy ten strop będziecie mieć? tu wygląda na betonowy, my takiego napewno nie zrobimy bo nas po prostu nie stać no i nie ma takiej potrzeby. Chcemy i musimy mieć tam graciarnie i też myślałam o jakiś sznurkach do prania bo gdzie zimą pościele wysuszę? nie chce mieć suszarki nad wanną jak teraz w bloku. raczej będę się starać o zmianę tego kąta bo jak zostanie 25st to jedynie mocno nachylona musiałabym chodzić. my będziemy mieć sufit z nidy a ocieplenie-wełnę ułożoną na płytach, nie bezpośrednio pod dachem, więc odejdzie nam 40cm.moja koleżanka ma 24st i tak jak napisałam ocieplenie, byłam u niej na poddaszu i ledwo można chodzić. a wy skoro chcecie mieć pokój to napewno ocieplenie skosów planujecie? my też nie bedziemy robić deskowania i papy tylko folię paroprzepuszczalną

A zmiana kata dachu do 5st nie wymaga zgody projektanta ale napewno trzeba uwzględnić w adaptacji a na dziś to już dawno pozamiatane... zobaczymy

My strop mamy drewniany. Fota niezbyt ostra bo z komórki:

http://lh6.ggpht.com/_gKNnmRpf_WQ/TOWrOg8Cr3I/AAAAAAAAAYU/Sje-bnsy7-U/97.jpg

Jest na prawdę dużo miejsca. Nawet po ociepleniu skosów będzie można swobodnie chodzić.

Zapytaj architekta adaptującego (lub w urzędzie gminy) o aneks do pozwolenia na budowę - może można nanieść taka zmianę

Dzięki za starania. Zdjęcie zupełnie wystarczy. Teraz widze że miejsca faktycznie sporo. Ale jeszcze Cię pomęczę o ten strop/sufit. te deski które widac na zdjęciu już tam zostaną po przybiciu?i to bedzie podłoga na strychu, tak? a co bedzie sufitem na dole?też deski czy czymś je kryjecie?i czy na tym strychu zakładacie ogrzewanie?

przepraszam ze tak Cię męczę pytaniami ale jestes jedyną osoba którą tu znalazłam z podobnym domem i rozwiązaniem konstrukcyjnym

pozdrawiam

Netka55,

męcz mnie, dręcz mnie - nie ma sprawy ;-)

Strop robimy tak :

- konstrukcja z profili aluminiowych (do niej przykręcimy od strony parteru karton gips czyli sufit)

- folia paroizolacyjna

- wełna w jedna stronę (1 warstwa)

- wełna w drugą stronę (2 warstwa)

- dechy, które są na zdjęciu - zostały nam od deskowania dachu i szkoda ich na opał (wykorzystamy też deski po wylewaniu wieńca) więc będzie to drewniana podłoga poddasza.

Acha - na samych legarach pod przybitymi deskami damy piankę (do paneli) by trochę wygłuszyć strop.

Na strychu będziemy mieć podciągnięta instalację grzewczą, wodę i kanalizację. Oczywiście będziemy to wykańczać później - na razie się nie pali

Ponownie dzięki Z-etko. teraz wszystko jasne. teraz napewno będę się upierać ze zmianą kąta na 30st i zrobimy tak jak wcześniej wymyśliłam czyli tak jak wy ;) jeszcze 1 pytanie, obiecuję że ostatnie odnośnie stropu: jaką dacie grubość waty?ja myślałam o 30-40cm też w 2 warstwach. Wy to konkretnie tam sobie adoptujecie to poddasze jeśli ogrzewanie, kanaliza i woda będzie. u nas nie, tylko graciarnia i sznurki na pranie ale to mi jest bardzo potrzebne. wejście będziemy mieć w holu schodkami strychowymi rozkładanymi,a wy jakie schody planujecie? to zdjęcie super, takie klimatyczne, stylowe. podoba mi się.

czekam na zdjęcia i relacje z postępów z waszej budowy

pozdrowienia :)

U nas problem polega na tym, że teren wokół domu jest na razie w dole, bo my pod płytę fundamentową mieliśmy humus ściągany z zapasem.

Dom generalnie (poziom podłogi) jest wyżej niż poziom gruntu. Będzie więc spadek - jeśli już ma mi się zbierać woda to niech będzie na końcu działki.

Ale po rozwiezieniu humusu z wykopu chcemy cały teren obsypać trochę piaskiem i ziemią - będzie chłonniej.

Wokół fundamentów piasek.

Zobacz w dzienniku Majkiego jak on rozwiązał taki problem - zrobił drenaż wokół fundamentów + studzienki. Masz u niego fotorelację.

Pozdrawiam.