Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biurko DIY - najlepiej krok po kroku.

Mtsbck

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Na forum trafiłem szukając informacji potrzebnych mi do wykonania biurka wg własnego projektu i nie znalazłem części informacji stąd też temat.

główne problemy:

1. Pytaniem jest jakiego materiału użyć do samej konstrukcji i jakiej grubości ma to być materiał?

2. Kolor docelowy biurka to czarny, jak uzyskam najlepszy efekt ?

3. W jaki sposób najlepiej rozwiązać sposób mocowania półek/ szuflad oraz półkę pod chłodziarkę (Fagor vt-6) która waży 32 kg (Na szkicu z opisem jest zaznaczone która to półka)

Chętnie też wysłucham rady osób bardziej doświadczonych jeżeli chodzi o takie konstrukcje. Szczególnie interesują mnie potencjalne trudności, które mogę napotkać, albo ułatwienia z których mogę skorzystać.

Dodam jeszcze, że jeżeli chodzi o konstrukcje drewniane to jestem totalnie zielony i wszystkie rady na pewno się przydadzą : )

załączam "szkice" w paincie przed chwilą wykonane (projekt na papierze mm i brak skanera boli)

http://img218.imageshack.us/img218/3893/biurkobezwymiarow.th.jpg

http://img28.imageshack.us/img28/2093/biurkoprojektzwymiarami.th.jpg

http://img508.imageshack.us/img508/757/biurkoopisane.th.jpg

Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za wszelką pomoc, Mtsbck

Edytowane przez Mtsbck
pisownia stylistyka i takie tam

Jak patrzysz na komputer,to z lewej strony jego ścianka jest wentylowana,więc lepiej jak komputer nie przylega tym bokiem do szafki.

Wysuwana klawiatura i mysz na dłuższą metę działa na nerwy.Zrezygnuj z tego.

Robisz z płyt laminowanych 18mm łączonych na kołki i klej (vikol).Te wszystkie patenty skręcane wcześniej czy później się rozlatują i całe biurko się rusza.

Czarny kolor jest oklepany.Jest duży wybór kolorystyki,niekoniecznie drewnopodobnej.

Naszkicuj to biurko z przesadnie grubymi płytami ,abyś wiedział która płyta na którą zachodzi i zamów gotowe przycięte na wymiar płyty.

Poszukaj małego sklepu z drewnem i usługą cięcia.Chodzi o ceny.

Czarna płyta laminowana pasuje mi do koncepcji wnętrza ew. Można pokombinować i fronty/brzegi "okleić" jakimś kolorem uzupełniającym żeby konstrukcję "ożywić" np. Czarne biurko z czerwonymi frontami i okleiną. (Pokój docelowo szaro-czarno-czerwony w takich proporcjach kolorystycznych )

Co do PC to wzięte wszystko pod uwagę i po prostu te rozwiązania mi odpowiadają :) (realizacja tego projektu zbiegnie się w czasie z wymianą pc na cacko z chłodzeniem wodnym)

Co do przesadnych płyt muszę poprawić projekt bo projektowałem na papierze mm z 10mm płyt laminowanych, ale wszystkie elementy już są rozrysowane. Przerysuje to do painta i poprawię pamiętając o tych 18 mm .

Dzięki za odpowiedz i rade : )

++ Dalej nie jestem pewien jak rozwiązać półkę na myszkę i dwie szuflady. Tzn czy wykorzystać "stare" już frezowane szuflady i prowadnice z innych mebli i tylko przerobić fronty czy da się to jakoś "sprytniej" rozwiązać.

EDIT: Nie mam frezarki, stąd też problem. Jeżeli wskażę które elementy mają być nafrezowane to myślicie że taki mały sklep mi je nafrezuje ?

Edytowane przez Mtsbck
bonusowe pytanko

Patrząc po wymiarach dołączonych do posta. ....

Coś mi się widzi że półka wysoka na 14 cm i długa na 60 cm będzie nie zbyt komfortowa.. A nie daj boże jak coś wpadnie na sam koniec to w pozycji modlitwenej trzeba szukać i szperać. Uwzględnij przy wymiarowaniu grubości płyt czyli te 18 mm. Poza tym ta część pod monitorem ( ten blat powiedzmy roboczy co ma 120cm ) możliwe że pod ciężarem swoim i osoby pracującej przy biurku zacznie się po jakimś czasie wypaczać, tym bardziej że jest tylko podparta z dwóch stron. Sądząc po postach nie masz zbyt wielkiego pojęcia w temacie jakiej kolwiek budowy mebli. Jeśli już kwestia łączenia ze sobą płyt to radzę na konfirmaty. Klejenie elementów ze sobą przysporzy ci wielki kłopot z uwagi na rozbieżnośći jakie będą powstawać na skutek choćby pół milimetrowych przesunięć otworów pod kołki..... dodatkowo ściski żeby miało to jakoś się ściągnąć i czas schnięcia......... O drewnie raczej zapomnij bo cenowo nie wyrobisz i drewno ładniej wygląda jak jest sklejone a nie skręcane. .

Trudności?? złe spasowanie prowadnic szuflad co spowoduje krzywo domykajce się fronty, krzywo wywiercone otwory pod wkręty co spowoduje złe spaskowanie elementów ze sobą.

Po co to biurko takie szerokie?? 60 cm. ( większa powierzchnia do sprzątania :-) )

półka pod chłodziarkę??

Najlepiej jakby ona stała na jakimś cokoliku ( zabudowana w tym biurku ) o ile nie musi mieć jakiegoś dostępu świeżego powietrza do prawidłowej pracy.

A tak na marginesie to daj sobie spokój z tym paintem i ściągnij sobie choćby google sketchup.

prosty , łatwy , darmowy program w którym możesz sobie zwymiarować proste kształty i przynajmniej masz jakieś rozeznanie.

pozdrawiam

Coś mi się widzi że półka wysoka na 14 cm i długa na 60 cm będzie nie zbyt komfortowa.. A nie daj boże jak coś wpadnie na sam koniec to w pozycji modlitwenej trzeba szukać i szperać

Błąd na szkicu. Nie zwymiarowałem, że te półeczki mają mieć 30 cm.

Poza tym ta część pod monitorem ( ten blat powiedzmy roboczy co ma 120cm ) możliwe że pod ciężarem swoim i osoby pracującej przy biurku zacznie się po jakimś czasie wypaczać, tym bardziej że jest tylko podparta z dwóch stron.

Można chyba rozwiązać podpierając poprzez dodanie tylnej ściany do szafek pod biurkiem prowadzącej aż do ziemi. Powstanie "ukryta" przestrzeń którą jakoś spożytkuję :D

Co do painta to ściągnął się właśnie sketch-up. Pobawię się nim trochę i pokażę efekty

Pozdrawiam i dziękuję za rady : )

Gość ANSEXXX
Jak patrzysz na komputer,to z lewej strony jego ścianka jest wentylowana,więc lepiej jak komputer nie przylega tym bokiem do szafki.

Wysuwana klawiatura i mysz na dłuższą metę działa na nerwy.Zrezygnuj z tego.

Robisz z płyt laminowanych 18mm łączonych na kołki i klej (vikol).Te wszystkie patenty skręcane wcześniej czy później się rozlatują i całe biurko się rusza.

Czarny kolor jest oklepany.Jest duży wybór kolorystyki,niekoniecznie drewnopodobnej.

Naszkicuj to biurko z przesadnie grubymi płytami ,abyś wiedział która płyta na którą zachodzi i zamów gotowe przycięte na wymiar płyty.

Poszukaj małego sklepu z drewnem i usługą cięcia.Chodzi o ceny.

Widać iż Tedi [przerobił to i owo w swoim życiu więc jak napisał pozostaje Tylko klejenie > Natomiast proponuję system kołkowania domino wraz z mocowaniem mimośrodowym system VB18- 20 - rastek 25 mimosrody 15

natomiast samo rozwiązanie płyt laminowanych zastosowałbym dwie grubości Korpusy 22 blat 22 resztę płyta laminowana 18mm

system okuć systema top2000 również wysuwka Quadro > sorki ale u nas na mieście w taki sposób sie to tak przedstawia

Widać iż Tedi [przerobił to i owo w swoim życiu więc jak napisał pozostaje Tylko klejenie >

To że Tedi przerobił to nie znaczy że Mtsbck podoła.

może jeszcze domino feestolla??

Ja rozumiem że narzędzia trzeba mieć i kropka , tylko czy każdy musi przeinwestować zrobienie przykladowo jednego mebla??

Może i meble latają po łaczeniu na konfirmaty ale nie mając innych możliwości można i zrobić w ten sposób tym bardziej że nie każdy posiada w domu sprzęt do profesjonalnego montażu.

Jeśli DiY to też nie koniecznie z nudów tylko z braku pewnych funduszy , co by wyszło taniej.

dodatkowo można kleić ( oczyszczać deski z nadmiaru który wypływa po ściśnięci ) oraz dawać więcej śrub. .

Kolejnym elementem usztywniającym konstrukcję będzie solidne przybicie pleców , na pewno zwiększy to stabilność.

Gość ANSEXXX
jak napisałeś Dziaracz trzeba mieć narzędzia < Jeżeli chcemy mieć to wykoanane precyzyjnie to na trzy sposoby dać zlecenie osobom które sie tym zajmują zawodowo lub Wykonać to przy wydłużonym czasie samemu : zrobieniem rysunku technicznego dobór odpowiednich grubości płyt n ,Trasując materiał , cięcie materiału , oklejanie materiału < nawiercanie pod kołkowanie pod złącza , pod prowadnice itd > lub dac formatki do pocięcia oklejenia natomiast trasowanei pod nawierty wykonać samemu i do tego wystarczy tylko wiertło fi 8 wiertło do konfirmatów kołki fi 8 wiertło fi 5 wiertło puszkowe fi 15 , wiertarka ,miara ,ołowek , taśma malarska , kątownik