Rafal111 14.06.2010 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Po walce hydraulika z zapchanymi solarami wreszcie testowałem je ponad 2 tygodnie.Było słonecznie, upały więc wyłączyłem piec całkowicie.Wczesniej jak zapchane były to na solarach było ponad 100 stopni, teraz tylko do 50 dobijały.1. czy to normalne że w takie upały było tylko 50 stopni? chyba ze jak działaja cały czas to tak jest2. mam zbiornik 300l i miał wystarczyc na 3 dni bez słonca a tu dziś zimna woda. Wczesniej widziałem ze na zbiorniku tez tylko 50stopni bylo3. nie moze byc wiecej na biorniku?4. czy pompa solarna ma dzialac prawie cały dzien? mysłełem ze szybko zagrzeje wode i sie wyłaczy a tu inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 14.06.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Jakie kolektory i jaka powierzchnia kolektorów - jakie ustawienie względem południa jaki przepływ na pompie, czy sterownik reguluje wydajnością pompy, jak chodzi cyrkulacja CWU czy rury CWU i cyrkulacji są dobrze izolowane ?????? przyczyn słabej wydajności może być wiele Trudno powiedzieć bez tych danych. Moja instalacja 27 rur Watta 300l zbiornik przy pochmurnym dniu 45-50 st C po trzech słonecznych dniach 83 st C już się obawiałem ale przestało być słonecznie - osobiście testuję solara pierwsze lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 14.06.2010 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 też mam Watta 300l zbiornik, dwa płaskie moduły na południowym dachupompa działa na 3 czyli najszybciejco ma cyrkulacja do temp w zbiorniku? ale działa, włączana czasowo 3 x 1h w ciągu dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 14.06.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Może sprawdzić jaki jest przepływ zalecany dla takiego zestawu - instalator powinien ustawić Moja pompa chodzi na 1 i to jeszcze mocno przydławiona a i tak sterownik czesto zmniejsza obrot pompy na 60% Cyrkulacja ma to, że studzi wodę w zbiorniku, szczególnie gdy rury CWU i cyrkulacji nie są izolowane - i to znacznie jak dla mnie masz zbyt duzy przepływ na solarze nie nie ma odpowiedniej różnicy temperatur pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 14.06.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Cytat z instrukcji zestawu Watt "Przepływ powinien być regulowany na rotametrze w trakcie manualnej pracy pompy (100% obrotów). Zgodnie z wytycznymi projektowymi 1,1 l/min na jeden kolektor WATT 3000." Czy tak jest ? obawiam się że na 3 zdecydowanie więcej pozdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts