nezpers 14.06.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Witam.Dałem się namówić na kabinę z pierdoałmi elektronicznymi czego żałuję i chciałem porady jaki zastosować wyłącznik róznicowo-prądowy , do kabiny poprowadziłem wydzielony przewód 3x2,5 i będzie on na oddzielnej różnicówce. Może ktoś ma doświadczenie i podpowie jaką zastosować myślę o 10mA/B16A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 14.06.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 aby na pewno ta kabina jest zasilana 230V? Różnicówka to zawsze zabezpieczenie wtórne. Najważniejsze to izolacja i uziemienie. Należy sprawdzić, czy ta kabina będzie współpracowała z 10mA róznicówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 14.06.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 A co na to instrukcja obsługi? W przypadku kabin/hydromasaży zawsze jest podany sposób ochrony jaki należy zapewnić. Jest nawet coś nt. skorzystania z usług elektryka W hydromasażach jakie widziałem widniał zapis o konieczności zabezpieczenia obwodu różnicówką 30mA. I wg mnie taka spokojnie wystarczy. Nawiasem mówiąc nie było mowy o konieczności wydzielania specjalnego obwodu pod hydromasaż czy kabinę. Jeśli możesz to nie stosuj zabezpieczeń wspólnych (S-ka + różnicówka). W przypadku jakiejś awarii nie będziesz wiedział co jest powodem wybijania zabezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nezpers 15.06.2010 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Dziękuję za odpowiedź, w manualu od kabiny jest napisane że powinna być zabezpieczona różnicówką 30mA, tyle ze ja chciałem się upewnić bo różne opinie słyszałem.-magicc- zasilana jest do puszki IPX 230V a dalej zmieniane na$ bezpieczne 12V .Kupuję więc różnicówkę 16A/30mA-robertsz- a z tym wydzieleniem oddzielnego obwodu to mój pomysł, jakoś tak bezpieczniej sie czuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts