Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kapie spod folii, a dziur nie ma

roby2603

Recommended Posts

Witam wszystkich. Ekipa założyła folię ( bez deskowania), przybiła łaty i zabiera się za dachówkę. Dzisiaj rano, przy niewielkim deszczu okazało się, że kapie woda. Powiedziałem to majstrowi. Obejrzał wszystko i stwierdził że nie ma dziur a woda kapie po krokwiach w wyniku nabijania gwoździ i mocowania folii zszywkami. Faktycznie, dziur nie ma, kapie w miejscu łączenia krokwi z kafarkiem, no ale wg mnie nie powinno kapać, a wg majstra nic nie można zrobić, bo zszywkę trzeba przyszyć, a gwóźdź przybić. Fachowcem nie jestem, a mądra odpowiedź by się przydała.

polecam dobrze sie przyjrzec i upewnic ze nie ma dziur - jesli jest oki to nie ma sie czym przejmowac - dachowka nakryta bedzie wystarczajaca szczelna

Pozdr

MB

Nie chodzi o deszcz a o śnieg , jak dasz dachówkę na zaprawę to rzeczywiście może być szczelna ale na sucho wymaga szczelnego krycia wstępnego

Janie Ty piszesz o profesjonalnym wykonaniu a większość napina folię! Nawet małe uskoki krokwi spowodują wówczas spływ wody do kontrłaty i kapilarne podciąganie. A dosuwanie wełny do folii likwiduje zwis, a dopchnięcie nawet wybrzuszy folię doprowadzając do 100% przecieku. Pozdrawiam.

Znam ten temat bo też to miałem. Kilka błędów się nałożyło; zbytnio napięta folia, jej producent /nie na wszystkich ten problem występuje - /sprawdzałem inne dachy w czasie deszczu/, brak uszczelek pod kontrłaty. Ja wysmarowałem dwukrotnie subitem o konsystencji śmietany na styku kontrłata : folia i pomogło.

Janie Ty piszesz o profesjonalnym wykonaniu a większość napina folię! Nawet małe uskoki krokwi spowodują wówczas spływ wody do kontrłaty i kapilarne podciąganie. A dosuwanie wełny do folii likwiduje zwis, a dopchnięcie nawet wybrzuszy folię doprowadzając do 100% przecieku. Pozdrawiam.

Zgadzam sie z Panem w 100 %. Dlatego profesjonalne rozbicie kontrłat powinno polegac na zastosowaniu uszczelek lub preparatów ktore działaja podobnie jak pianka montazowa . Sa specjalistyczne preparaty . nie bede podawal nazwy bo posadza mnie o kryptoreklame