Moni 69 14.06.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Czy ktoś budował dom z betonu komórkowego - ściana jednowarstwowa, nieocieplana - bloczki 36. Za wszelką cenę nie chcę ocieplać domu styropianem. "Fachowcy-(może to są tylko sprzedawcy)?" zapewniają, że ta grubość bloczku jest wystarczająca... Ale bardzo bym się chciała się dowiedzieć jak to się ma w praktyce??? Za odpowiedzi, z góry, bardzo dziękuje!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
v8zj 19.06.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 nie ma opcji by Ci ta ściana spełniła 0,30W/m*K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moni 69 25.06.2010 00:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 (edytowane) Wybierając ścianę jednowarstwową miałam na uwadze mikroklimat w pomieszczeniach - dzięki wyeliminowaniu dodatkowej warstwy ocieplenia (styropianu-który wg mnie nadaje się tylko na izolacje poziome), ściany charakteryzują się niską wilgotnością - co oznacza ciepły i suchy budynek bez grzybów. Przeraża mnie zrobienie z domu termosu, oczami wyobraźni widzę co może dziać się pomiędzy warstwą ściany a styropianem gdy z pomieszczeń wychodzi wilgoć i zatrzymuje się na tym cudownym nieprzepuszczającym ciepła i oczywiście wilgoci, styropianie............ Jasne nie jestem przeciwna ocieplaniu ścian ALE TYLKO I WYŁĄCZNIE WEŁNĄ MINERALNĄ (ściana trzywarstwowa) - lecz to wiąże się z ogromnymi kosztami..... Dlatego bardzo prosiłam o opinie osoby które budowały dom w tym systemie. Nienawidzę styropianu i szukam optymalnego rozwiązania. Jak w praktyce sprawdza się dom z betonu komórkowego 36? Edytowane 25 Czerwca 2010 przez Moni 69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 25.06.2010 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Nienawidzę styropianu i szukam optymalnego rozwiązania. Skoro tak niecierpisz styropianu to pewnie ci kogoś z rodziny udusił Optymalne rozwiązanie dla ciebie to dużo lektury lub DUŻY piec i grzanie na okrągło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 30.06.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Eee tam.Ja mam 1w i calkiem milo mi spalilo sie gaziku,ale..po co bede chwalic,skoro sa lepsi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 30.06.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 osobiście nie posiadam...... ale z racji wykonywanego zawodu mam kontakt z ludżmi którzy wybudowali się jednowarstwowo....bardzo sobie chwalą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 30.06.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Z doswiadczenia z tego forum,twierdze,ze uwazaj,na to co piszesz,gdyz powyzej kilka osob czyha na nieodpowiednie slowa,temat,chca wowczas sie pastwic nad biednym inwestorkiem,ktory poczatkujac w budowie domu,czytajac pewne ich opinie ,poparte teoria,staraja sie wtloczyc te teorie w umysl niedoswiadczonych,wciskajac dobitnie,ze matematyka jest celem w zyciu i izolacji scian.Bzdura przewymiarowana...Ale konczac to...-prowokuje moze-..juz swoje wiem bo zyje w takim domu,za malo powiedziales konkretow,by wspomoc pytajaca.....Tyle to za malo,Ona potrzebuje wiecej :-)To kolejny watek,w ktorym pojawia sie zaraz zjadliwe odpowiedzi...Ja dla przekory pisze ,odpowiadam,ale...piszac prawde,tylko prawde,nie jestem nawiedzony zadnymi wspolczynnikami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ceslav 01.07.2010 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 (edytowane) Rozwazalem wybudowanie domu w systemie 1W, oczywiscie pod uwage bralem rozpopularyzowany Solbet badz Ytong. Czytalem, czytalem az przyszla zeszloroczna syberyjska zima. Temp zew -20st, temp wew domkow (o ktorych zaraz opisze) zapewne srednio +20st. Delta temp 40st - pokazna, kluczowa dla eksperymentu, o ktorym mowa za chwile. Znajomy strazak, przywiozl mi na dzialke kamere termowizyjna. No i uruchamiamy to fantastyczne urzadzenie, zaczynamy obserwowac osiedle, kilkadziesiat nowych domkow. Po tym co zaobaczylismy, juz mi przeszlo i nigdy wiecej nie dopuszcze do siebie mysli o budowaniu 1W. Wyraznie widzielismy, jakie sa ucieczki ciepla i jakie problemy stanowia mostki termiczne w domach 1W. Wszystkie ksztaltki U oraz "docieplenia" stropów, wywalaly energie z wnetrza bardzo wyraznie, zaprawa "cieplochronna" tez byla bardzo wyraznie widoczna. Natomiast nowe domki 2 i 3 warstwowe pokazaly klase sama w sobie, jednolita barwa scian i zadnych mostkow.Tamtego mroznego dnia rozwialy sie moje wszelkie watpliwosci. Dodam jeszcze ,ze fajni sasiedzi bardzo chwalili swoje fajne ekipy budowlane - specjalisci od 1W, pily, lasery, zbieracze pylów, najlepsze nowiutkie bloczki, zaprawy swieze z datami waznosci jak nalezy. I co? I gó.....o! Na polskim rynku pojawila sie masa " opychaczy nowoczesnych materialow budowlanych", ktorzy powymyslali bzdury o " oddychaniu scian" o przenikalnosciach cieplnych okreslalnych w niewiadomo jakich labolatorjach i probuja ludziom wciskac ciemnote. NIestety beze mnie. A teoria o tym, ze jak ocieplisz dom styropianem, to sie udusisz , jest smiechu warta. Dyfuzyjne odprowadzenie wilgoci przez sciane to wartosci rzedu 0.5 - 3 procent wilgoci zawartej w kubaturze budynku w danej jednostce czasu. Otwierajac drzwi na 30sekund, zeby wyprowadzic psa na ogrod, wymienisz tego powietrza wiecej niz sciany budynku przez kilka godzin. Mpoplaw ma racje.A co zrobisz z wilgocia w lazienkach, WC gdzie sciany sa cale w kafelkach, gdzie wtedy jest Solbet i Ytong? ZA WYMIANE POWIETRZA ODPOWIADA WENTYLACJA a nie sciany. Ja na bank robie sciane 2W z dobra wentylacja i takiej decyzji malo kto zalowal. Pozdrawiam Edytowane 1 Lipca 2010 przez Ceslav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 01.07.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Masz calkowita racje ,robilem u siebie termowizje.....To uczy pokory,ale...moje koszta w por. za sezon ubiegly z domkiem podobnym ,w tech. 2 w jakos blado wypadl pod wzgledem kosztow gazu ziemnego....Tutaj mnie wlasnie to forum przychodzi do glowy,ze teoria i matematyka to jedno,a zycie i fakty to inna sprawa....Nie zaluje ,ze mam 1w,ale wiem,ze nie bede miec parametrow ,jak przy 2w,ale koszta mam podbne,jak nie nizsze przy wm z reku-mowie o sobie,nie o domku bez reku.Tyle sie pisalo,tyle sobie pisalem....i pewnie 4x tyle jeszcze popisze sie,ale pewnie nigdy 1w nie bedzie bila na glowe 2w....Tylko czy aby jest az taka zla?Mam to gdzies....moje rachunki mowia prawde.....Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ceslav 01.07.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 (edytowane) W tym watku napisalem tylko o scianie , tak jak w temacie. A bilans energetyczny calego budynku to zespol wielu czynnikow, przede wszystkim ocieplenie dachu, okna i sposoby wentylowania. No i sprawnosc calego systemu CO, zamieniajacego paliwo w energie cieplna.Tam nalezy szukac glownego winowajcy strat cieplnych i finansowych. Pozdrawiam Edytowane 1 Lipca 2010 przez Ceslav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moni 69 05.07.2010 01:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 (edytowane) Bardzo dziękuję za opinie. Jednakże, chciała bym zauważyć, że ściana 1W nie jest wg mojej opinii traktowana jako odpowiedzialna za wentylację.... Dobra wentylacja (wszystkich pomieszczeń, a w szczególności tych "mokrych") to odrębny temat.... Pisząc: "ściana oddychająca" miałam na myśli to, że minimalna ilość pary wodnej która zostanie pochłonięta przez ściany i wydostanie się na zewnątrz, napotka na swej drodze izolator. Pomiędzy ścianą a styropianem, będzie występowała przestrzeń "niewentylowana", z brakiem możliwości wyschnięcia... co po KILKU LATACH może grozić grzybkiem... Edytowane 6 Lipca 2010 przez Moni 69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moni 69 05.07.2010 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 (edytowane) Ściany 2W są zdecydowanie paroszczelne!!! Właśnie przez styropian który powoduje pełną paroszczelność i moim zdaniem to właśnie jest minus ściany 2W. (dla uściślenia-para z wnętrza budynku, jak przedostanie się do ściany-będzie ciężka do wysuszenia, bo będzie zaizolowana paroszczelnym styropianem.) Edytowane 5 Lipca 2010 przez Moni 69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ceslav 05.07.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Moni 69, ktos ( moze "opychacz nowoczesnych materialow budowlanych"), naopowiadal ci,ze wilgoc odpowadza sie z domu scianami. I Ty w to brniesz. Nie tedy droga. To jest zadaniem wentylacji! Jak bedziesz kladla w domu tynki i pozniej malowala je kolorywymi farbami, nalozysz na te sciany hektolitry wody. I co? Ciezkie to bedzie do "wysuszenia"? Wentylacja zrobi swoje i bedzie jak nalezy. A grzyb pojawi sie tam, gdzie nie bedzie wymiany powietrza. Co do welny to swieta racja. Widzialem jak zrobili sasiadowi sciane 3W bez otworow wentylacyjnych w klinkierze, po roku smród gnijacej welny doprowadzil wlascicieli do oblędu. Rozkuwali klinkier i usuwali welne. Nalozyli styro i wrocili do normalnosci. Sluchaj doradcy Mpoplaw - zna sie na rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ceslav 06.07.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Pytanie do mpoplaw. Jakiego rodzaju bloczki doradzilbys na sciane 2W, silikat czy BK? Ceramika fajna fajna,ale znajomy elektryk mowi,ze on nie chce sie meczyc z ceramika i wstrzymywac oddechu przy kazdym wierceniu, wiec ceramike odpuszczam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 06.07.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 zakręciłaś się jak naleśnik, najpierw piszesz że ściana 2W jest zdecydowanie paroszczelna a chwilę potem że przedostanie się tam para wodna, umknęlo ci że to się całkiem wyklucza Kłaniam się, A ja rozumiem co Moni 69 miała ma myśli. Więc nie na miejscu jest ten uśmieszek. Moni, mam domek z Ytoga. Też zastanawiałam się czy go ocieplać czy nie. Tu muszę uzupełnić, że mój dom jest wybudowany w systemie. Nadproża i strop też są z Ytonga. Wieńce są ocieplone elementami systemowymi. Bloczki klejone na zaprawę ciepłochronną. Jeszcze nie mieszkam. Prawdopodobnie nie ocieplę ścian. Choćby też dla samej wiedzy jak to będzie w praktyce. Ci co tu tak bardzo krytykują ściany 1w, budują, albo już mieszkają w 2w. Są zakochani w styropianie, choć lepsze parametry ma poliuretan. Jedyny najlepszy sposób na otrzymanie odpowiedzi, to niestety przeważnie własne doświadczenie. W naszym przypadku liczy się przede wszystkim doskonałe wykonawstwo, prawidłowy montaż okien, prawidłowe ocieplenie podłogi na gruncie i poddasza (z zachowaniem szczelin wentylacyjnych, bo wentylacja to też bardzo ważna sprawa). A we wszystkim też decydujące są koszty. Więc jak kogoś nie stać na poliuretan, to zachwala styropian. Musisz też wziąć pod uwagę taka prawdę: każdy domek można zbudować "lepiej". Posłuchać opinii na forum nie zaszkodzi, jednak decyzję i tak musisz podjąć sama. Życzę najlepszych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moni 69 06.07.2010 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 (edytowane) Też tak uważam. Nie wiem, czy niektórzy nie umieją czytać ze zrozumieniem, czy nie chcą zrozumieć (to dotyczy poprzednich komentarzy-już nie mam siły prostować co miałam na myśli....). Ja również jak Ty, stawiam na dobre izolacje poziome (dobre odizolowanie ścian od fundamentu, ocieplenie podłogi i poddasza), a także na wentylacje bo jest to wg mnie bardzo ważne. A jeśli chodzi o wybory, właśnie.... byle były dobre... pozdrawiam i życzę sukcesów na budowie. Edytowane 6 Lipca 2010 przez Moni 69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ceslav 06.07.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Wybaczcie,ale doswiadczenie budowlane przez dwa poprzednie posty do mnie raczej nie przemawia. "Milosc do styropianu" ? Milosc do prawidlowo skalkulowanych LICZB i znaomosc praw fizyki, jest bardziej pomocna w procesie budowy domu. A "doskonale wykonawstwo" przy scianie 1W, mialem wlasnie okazje obserwowac przez kamere termowizyjna. Uwierz mi ,ze ci ktorzy postawili 1W, beda chwalic ta technologie - bo juz im nic innego nie pozostalo. Choc nigdy nie zapomne miny takich osob, kiedy obejrzeli swoje "doskonale wykonane " domy przez termowizje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moni 69 06.07.2010 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Dlaczego nic im nie pozostało? Zawsze mogą przykleić styropian... (Choć, może troszkę mija się z celem kupowanie drogiego budulca, jakim jest bk, aby go potem ocieplić???) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ceslav 06.07.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Ceramika, rzekomo jest bardziej krucha przy wierceniach, ale dla mnie osobiscie nie stanowi to wielkiego problemu. Jesli chodzi o moja budowe, musze wybrac material na sciane 2W. Ogrzewanie, niskotemp podlogowe, GZ-50 + kominek (jeszcze nie wiem czy DGP czy z plaszczem), wentylacja klasyczna grawitacyjna. Bede wdzieczny za podpowiedz Mpoplaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ceslav 07.07.2010 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Czyli przy tych zalozeniach CO, polecasz ceramike? Mozna jeszcze prosic kilka slow objasnien? Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts