Kuba Dąb 14.09.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Wiem o czym pisalem,co pisalem,ale smiech i lekka ironia mnie poniosly....Powiem tyle.Wietrze,mieszkam,mam 1w...Jest dobrze,czasem gwc mnie neka i straty na instalacji od wm....Ale to kilka czynnikow sie sklada zwykle,kolejny sezon ,mam nadzieje korzystny dla mnie cenowo,jak ostatni ,przede mna....:-)Pozdrawiam Kubo Dębie. a dla mnie to nie wygląda na ironie, tylko na mącenie spowodowane stratą watku. Mniejsza o to. Niejeden sprawdzał, że 2w jest bardziej opłacalne od 1w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 16.09.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Niejeden sprawdzał, że 2w jest bardziej opłacalne od 1w. i nie jeden jeszcze będzie to robić, każdy kto tu przychodzi i się wczytuje, pisze, zadaje pytania zastanawia się nad najlepszym rozwiązaniem dla niego. Nawet sami najlepsi doradcy na forum nie wiedza tak do końca co jest lepsze od czego, bo czynników jest mnóstwo przy takich porównaniach. Jeżeli by pomieszkać po 10 lat w każdym z innych projektów wtedy można by zdecydowanie obstawać przy swoim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 16.09.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 co potwierdza tylko moje zdanie, że ociepla się ociepleniem, a nie ścianą. Przy zachowaniu przeświadczenie, że ściana sama w sobie nie może być byle jaka rzecz jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 17.09.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 tak więc następnym razem jak napiszesz że 1W wychodzi taniej od 2W to z łaski swojej podaj źródło tych rewelacji, albo zastanów się po co śmiecisz na FM wypisując puste marketingowe frazesy czy ty czytasz ze zrozumieniem czy tylko udajesz!! primo nic nie pisałem takiego ze jest tańsze tylko porównywalne w jednej płaszczyźnie, to ze daje więcej styro rozsądne ze wychodzi mi lepsza ściana w 2W to też zaznaczyłem, wiec nie wciskaj mi tu słów i zdań które nie padły ode mnie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 17.09.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 ....ale moja jest bardziej mojsza.......znow czytam z politowaniem,stare chlopy,stare sprawy,a znow emocje nowe i glupie ,jak zwykle posty......i tak od lat kilku,i tak q-a do z-nia sie.....pamietacie te slowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryan78 19.09.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Żeby rozwiązać dylemat nad lepszą izolacyjnością cieplną ściany 1W odsyłam i polecam zrobienia zdjęcia termowizyjnego takiego budynku, podawane parametry przewodzenia cieplnego przez producentów nie zawsze się sprawdzają. Co do paro przepuszczalności to moim zdaniem za to odpowiada wentylacja, poza tym pokazało się wiele publikacji w tym temacie i szacunkowo przy dobrze funkcjonującej wentylacji para wodna przenikająca do ścian to rząd wielkości 3%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 19.09.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 ryan, czyli zapewniasz nas, że 1W ma lepsze parametry? Mówisz o dylemacie nad "lepszą izolacyjnością cieplną ściany 1W". Ja jednak mimo wszystko pozostaje przy zdaniu, że ściana z ociepleniem jest cieplejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 20.09.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 na FM nie trzeba nic wciskać, wystarczy się cofnąć i zacytować oryginalną wypowiedź i teraz konia z rzędem dla tego kto przetłumaczy na język polski to co chciałeś napisać, a to co faktycznie napisałeś czy ty jestes daleko czy krotko widzem, napisane jest ze oscyluja w tym samym przedziale , ukazane na 1 przykladzie ktory obliczlem 1/2 roku temu dla tych samych materiałów. A ty z uporem maniaka meczysz i przekonujesz ze zaprawa lepsza niz klej - taka mała dygresja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryan78 20.09.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 chyba raczej ryan78 głęboko powątpiewa w ścianę 1W niż ją chwali, pewnie dlatego że widział zdjęcie termowizyjne ścian 1W i 2W, i od razu zauważył że to co piszą marketingowcy xelli to tylko obiecanki cacanki Dokładnie tak widziałem zdjęcia termowizyjne ze ściany 1W i 2W. Dobry marketing przy ścianie 1W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 21.09.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Dokładnie tak widziałem zdjęcia termowizyjne ze ściany 1W i 2W. Dobry marketing przy ścianie 1W. ah, bo mówiłeś o lepszej izolacyjności 1W i odebrałem na opak. No tutaj nie ma najmniejszych chyba wątpliwości co do tego, że 2W ma dużo lepsze warunki to bycia cieplejsze. W razie konieczności można nawalić jakieś 60cm ocieplenia np., ale nie zmienia to faktu, że 1W BK spełnia normy z góry określone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 22.09.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 a te obliczenia to są super tajne?? może podziel się linkiem gdzie konkretnie je można obejrzeć ?? tajne przez poufne kalkulator, ceny aktualne na dany dzień i liczyłem co jak się opłaca. a czemu? bo jak się tu zalogowałem byłem zwolennikiem 1W, b wydawało mi sie ze przy zbliżonej cenie całości będzie lepszym rozwiązaniem, co z czasem zweryfikowało życie i forum! Pewnie ze można obliczyć ceny dla rożnych materiałów, tylko zależy co komu przypadnie do gustu. Jedni wola pustak od 'Pana Henia" jak pisze Kuba inni firmową cegłę, a ci co strzelają ostro z marketingu powiedzą ze keramzytobeton!!! Na Jowisza - ostatecznie i tak ludzie kierują się ceną, tych co wybierają markę, logistykę, etc etc jest mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kran_tychy 22.09.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 co potwierdza tylko moje zdanie, że ociepla się ociepleniem, a nie ścianą. Przy zachowaniu przeświadczenie, że ściana sama w sobie nie może być byle jaka rzecz jasna. Dokładnie, ściana to jedna z ważniejszych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kac6 23.09.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam....Tak czytam i czytam... Nie znam się na budowlance to FAKT.... Brata mam, który posiada zaszczytne tytuły mgr. inż.... i trochę praktyki w budowlane oraz bardzo dobrą znajomą , posiadające takie same tytuły, ale doświadczenie w budowlance oj kilka lat już się w tym buja i na pytanie jakie ściany budować......yyyyyy NIE potrafią odpowiedzieć. Ale wracając do pytania w temacie. Sam kupiłem w tym roku YTONG ENERGO 365 za 13,10 zł (wraz z transportem) + klej do cienkich zapraw za 22 zł za worek. ceny nie są chyba z kosmosu. teraz murarz mi wchodzi. Jak pomieszkam sam wam powiem czy dobrze. Ale najbardziej człowieka wku...denerwuje jak czyta komenty ludzi, że źle zrobiłeś, że sięgaj po portfel itp. krew zalewa..... Ludzie kurna jak będzie źle z 1w to się dociepli, Ale najbardziej rozwalił mnie pracownik tego składu po kilku dniach jak do n ich zajechałem.... gości do mnie z tekstem, że źle kupiłem... Słodki gościu jest, myślałem, że wyjdę z siebie wtedy. nic jak bedę żałował, przyznam wam racje, ale puki buduje z ytonga energo 365 1w...nara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 23.09.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Dokładnie, ściana to jedna z ważniejszych rzeczy. Rzekłbym nawet, że to podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 23.09.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam.... Tak czytam i czytam... Nie znam się na budowlance to FAKT.... Brata mam, który posiada zaszczytne tytuły mgr. inż.... i trochę praktyki w budowlane oraz bardzo dobrą znajomą , posiadające takie same tytuły, ale doświadczenie w budowlance oj kilka lat już się w tym buja i na pytanie jakie ściany budować......yyyyyy NIE potrafią odpowiedzieć. Ale wracając do pytania w temacie. Sam kupiłem w tym roku YTONG ENERGO 365 za 13,10 zł (wraz z transportem) + klej do cienkich zapraw za 22 zł za worek. ceny nie są chyba z kosmosu. teraz murarz mi wchodzi. Jak pomieszkam sam wam powiem czy dobrze. Ale najbardziej człowieka wku...denerwuje jak czyta komenty ludzi, że źle zrobiłeś, że sięgaj po portfel itp. krew zalewa..... Ludzie kurna jak będzie źle z 1w to się dociepli, Ale najbardziej rozwalił mnie pracownik tego składu po kilku dniach jak do n ich zajechałem.... gości do mnie z tekstem, że źle kupiłem... Słodki gościu jest, myślałem, że wyjdę z siebie wtedy. nic jak bedę żałował, przyznam wam racje, ale puki buduje z ytonga energo 365 1w... nara No tak, z jednej strony można docieplic 1W, ale to już są duuże koszty. Najlepiej chyba na początku zrobić z głową. Nie mówi tym, że zrobiłeś źle. Pewnie zapłacisz więcej za ogrzewanie i wszystko będzie grało, bo w końcu co by tu nie mówić ściana normy spełnia, jak każda, a normy są po to żeby było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 24.09.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 z kosmosu nie są, po prostu przepłaciłeś 100% na zwykłej ścianie ale: owce są po to żeby je strzyc kto bogatemu zabroni skoro się przekonał do 1W zbuduje z 1W tak samo można pisać ze wole skodę niż vw bo to ten sam koncern a tańszy samochód... temat rzeka i to nawet nie amazonka jedni stawiają na coś zupełnie innego niż drudzy wiec pozamiatane... nie zmienimy tego, tylko można pisać o swoim przeświadczeniu i danych jakie można wyliczyć etc etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 24.09.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 No tak, z jednej strony można docieplic 1W, ale to już są duuże koszty. Najlepiej chyba na początku zrobić z głową. Nie mówi tym, że zrobiłeś źle. Pewnie zapłacisz więcej za ogrzewanie i wszystko będzie grało, bo w końcu co by tu nie mówić ściana normy spełnia, jak każda, a normy są po to żeby było dobrze. więc właśnie źle nie, tylko drożej. Ciekawe po 10 latach jak się będzie przedstawiać rachunek docieplonego budynku 36cm i docieplonego 24cm, kurcze gdzieś ktoś już to pisał na forum! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 24.09.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 to teraz już tylko poczekać aż zauważysz że ekstra drogi klej i cienkie spoiny to taka sama sztuczka marketingowa jak ściana 1W 1W to 1W, ale klej i tak przemawia za mną bardziej niż cement i piach poza tym może to i utopia ale z 2 tych samych projektów chciałbym dostać pełną informację po 10 latach użytkowania jakie są koszty ostateczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 28.09.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Ociepl dom wełna mineralną ( Rockwool jest naprawde niezły - sciany bedą odawały 2-3% wilgoci wtedy) ) alby w ostatecznosci styropianem ( nie bede oddychały, chyba ze zastosujesz szczeline wentylacyjna pomiedzy styrkiem a scianą i przede wszystkim WENTYLUJ dom!! Wentylacja dobra to podstawa. Inaczej bedzie grzyb i wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 28.09.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 1W to 1W, ale klej i tak przemawia za mną bardziej niż cement i piach poza tym może to i utopia ale z 2 tych samych projektów chciałbym dostać pełną informację po 10 latach użytkowania jakie są koszty ostateczne! Trochę utopia, bo te domy powinny stać zaraz obok siebie żeby wynik był wiarygodny. A jeśli chodzi o rachunki to nie wydaje mi się, że po dociepleniu 36 będzie aż tak duża różnica żeby opłacało się płacić więcej. Jak już 1W to 1W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts