Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana jednowarstwowa(nieocieplana syropianem)z betonu komórkowego-w praktyce???

Moni 69

Recommended Posts

witam.....

Odnośnie budowy domu... już na samym początku starałem się jak maksymalnie minimalizować koszty, tj. budować bez ścian nośnych jeśli nie są potrzebne itp.

Odpowiedzcie mi proszę na jedno zasadnicze pytanie, jak możecie pisać, że

No tak, z jednej strony można docieplic 1W, ale to już są duuże koszty. Najlepiej chyba na początku zrobić z głową. Nie mówi tym, że zrobiłeś źle. Pewnie zapłacisz więcej za ogrzewanie i wszystko będzie grało, bo w końcu co by tu nie mówić ściana normy spełnia, jak każda, a normy są po to żeby było dobrze.

Chyba jak bym kupił zwykłą cegłe typu roben czy wienergerger itp 24cm, nikt by nic mi n ie zarzucał, a tu same negatywy, ale luz...

pozdrawiam

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chyba jak bym kupił zwykłą cegłe typu roben czy wienergerger itp 24cm, nikt by nic mi n ie zarzucał, a tu same negatywy, ale luz...

Jeśli spytasz w Weinerbergerze to jeśli bedziesz chciał to są wstanie Ci przytaknąć na ścianę 1W o grubości 1cm, że dom przytrzyma i będą Hawaje w domu. Czasami trzeba patrzeć kogo się pyta.

nie bardzo rozumiem, jak można minimalizować koszty wybierając najdroższy możliwy materiał na ściany i przepłacać co najmniej 2 razy na tym ??

Hahaha najlepiej jak najszybciej i jak najefektywniej.

A tak poważnie to zależy kto do kogo mówi. Inaczej jak rozmawiamy z kimś komu dom się zawalił i zbuduje nawet lepiankę jeśli będzie musiał, a co innego jeśli z człowiekiem, który już się ustawił, swoje zrobił i chce się osiedlić w komforcie. Wtedy mowa o zupełnie innej oszczędności, a oszczędza się zawsze.

• 6 months później...
  • 1 year później...
Odgzrebię ten wątek, bo nurtuje mnie inne pytanie. czy stawiając dom z bk z ociepleniem styropianem można się tam wprowadzić bez konieczności pozostawienia takiego domku niezamieszkałego na zimę?

Nie rozumiem Twojego pytania. W jakim celu chcesz pozostawiac ten dom niezamieszkałym na zimę? Z czego ta konieczność miałaby wynikać?

• 1 year później...
Czy ktoś budował dom z betonu komórkowego - ściana jednowarstwowa, nieocieplana - bloczki 36. Za wszelką cenę nie chcę ocieplać domu styropianem. "Fachowcy-(może to są tylko sprzedawcy)?" zapewniają, że ta grubość bloczku jest wystarczająca... Ale bardzo bym się chciała się dowiedzieć jak to się ma w praktyce??? Za odpowiedzi, z góry, bardzo dziękuje!!!!!!

Możesz przecież ocieplić wełną - to nie grzech ;-).

Poza tym powinnaś uściślić o jakie bloczki chodzi ?

BK jest oferowane do ścian 1W, ale w określonej gęstości - 500, 400 i podobno również 350 ( kg/m3).

Te wartości z kolei decydują o wytrzymałości na ściskanie, a zatem o możliwej wysokości planowanych murów.

Są BK gęstsze - 600, 700 , 800 kg/m3. Można z nich budować wysokie mury, ale są "zimniejsze" i należy je docieplić, aby przy sensownej grubości ściany zachować jakiś tam standard ocieplenia( to było chyba U< 0,5 dla 1W i U< 0,3 dla 2W i 3W ?)

Nawet jeśli wszelkie normy zostaną spełnione, to i tak się nie dowiesz, jak się mieszka w takich ścianach ( 1W), dopóki sama nie zamieszkasz ?

Z załączonych wykresów widać że w domu z 1W lepiej jest utrzymywać stałą, względnie wysoką temperaturę, aby utrzymać sensowną wartość temperatury powierzchni ściany i jej dodatnie wartości jak najdalej ku zewnętrznej stronie. Obliczenia są wykonane dla 3 strefy klimatycznej, czyli dla +20 w środku i -20 na zewnątrz, zatem w większości roku wykresy będą bardziej przyjazne dla mieszkańców, ale należy założyć wartości skrajne, bo budynek musi być i na takie przygotowany.

Oczywiście że można zbudować dom z BK w systemie 1W i czuć się w nim znakomicie.........czemu nie, to wszak jest sprawdzona metoda budowy i materiału.

Być może należy tylko zaakceptować nieco większe zużycie energii, lub nie oczekiwać pasywnego domu, używając standardowych materiałów i wymiarów ?

4 obrazek to ściana 2W z maxa i 12 cm wełny. Sciana jest cieńsza, bo nie udało mi się znaleźć wełny, gdzie sam mógłbym wybrać grubość, dlatego jest 12 cm.

Jeśli Cię cokolwiek zainteresuje to śmiało pisz, chociaż informuję że nie jestem fanem ścian z BK - szczególnie 1W.

BK400-36.6 cm1.jpg

BK600-36.6 cm1.jpg

BK800-36.6 cm1.jpg

Max22+12wełna1.jpg

• 3 weeks później...

Interesuje mnie :)

Jeśli nie jesteś fanem to tym bardziej chętnie posłucham opinii.

Chce wybudować dom w technologii ściany jednowarstwowej z BK grubości 40 cm, gestość 350. Wszystkie nadproża prefabrykowane (nie kształtki "U" tylko pełne).

Co myślisz o tym ogólnie i co myślisz o mostkach które powstaną przy wieńcu i na słupach w ścianie kolankowej. Na docieplenie tego zostanie mi 16 cm. Czym to docieplić?

Na prawdę chętnie słucham każdej mądrej krytyki.

Sławek

Domyślam się że z BK 350 kg/m3 będziesz budował coś niskiego, bo to bardzo miękki materiał ?

Wieniec rozumiem będzie cofnięty od lica i dodatkowo zaizolowany - warto dać najgrubszą możliwą

i najlepszą izolację. Co do ocieplenia, to nie zrozumiałem, bo z jednej strony chcesz budować 1W, a piszesz

o 16 cm izolacji ?

Do twoich planów odnosi sie pierwszy obrazek z mojego postu. Co prawda tam jest BK 400kg/m3, zatem tu będzie lepszy

współczynnik U niż 0.36. Murowane oczywiście na zaprawę cienkowarstwową - klej do BK - izolacyjny, jeśli taki istnieje ?

Krytykować to tutaj nie ma czego, bo inwestor może budować w sposób, jaki mu pasuje. Kalkulacje co do kosztów ogrzewania, to

proces wielowątkowy, a ściany w tych obliczeniach to ledwie 20 - 30 %, a może i mniej ? Ważne jest, aby budować z dobrych, atestowanych materiałów i zachować

technologię - kłania się fachowość ekipy budowlanej.

Moim zdaniem ważne jest też odpowiednie otynkowanie takiej ściany, ze względu na miękkość materiału. Tynk powinien być bardzo dobrej jakości - przyczepny i twardy po wyschnięciu. Na grubości też bym nie oszczędzał.

I na koniec........bardzo, bardzo dokładne odizolowanie fundamentów od ścian. To dotyczy każdej technologii, ale BK szczególnie lubi wciągnąć wilgoć, jak podciągnie coś od fundamentów.

• 3 weeks później...

Tak, nisko.

Druga kondygnacja to tylko 100 ściany kolankowej.

Wieniec zdecydowanie cofnięty- dzięki za radę o izolacji.

Pisząc o 16 cm miałem na myśli fakt, że przy 40 cm ścianie ani strop, ani wieniec, a ni słupy z wieńca do murłaty nie będą takiej samej grubości.

Nie wiem czy klej izolacyjny istnieje. Wydaję mi się, ze tu większe znaczenie ma fachowe wykonanie tej cienkiej spoiny- więc fachowość ekipy jak piszesz. Kto z nas da 100 pewności za swoje ekipy??? Wykonawca to wieloletni kumpel mojego teścia- sam nie wiem czy się bać czy cieszyć. On sam mnie na to namówił, bo w takiej technologii robi domy i jest ok.

Dzięki za kolejną cenną radę o izolacji poziomej fundamentu od ściany.

pozdro

Sławek

• 2 months później...
Spokojnie, komuś przecież trzeba wierzyć w życiu... :) U mnie ekipa robiła ściany z Dryfix (pustaki ceramiczne szlifowane + sucha zaprawa), gdzie precyzja jest mega ważna i dali radę. Też na początku miałem wątpliwości, bo ludzi miałem z ogłoszenia. Udało się ściana jednowarstwowa stoi :)

U mnie dryfix jest na cenzurowanym coś mi to śmierdzi ... pustak wedle lambdy 0,3 przy 44 cm grubości nie mieścił się w normie gdzie było U 0,5

a było to U 0,59 W/m2K ... teraz aby osiągnąć U 0,2 pustak przy tej grubości musi mieć lambdę 0,1 :lol2:

Nie wieże w ciepłe pustaczki i dziwne lawirowanie danymi.

http://www.wienerberger.pl/porotherm-25-dryfix.html?lpi=1119356883967 U 0,95 i jest ok .. pustak jest cięższy ciut od

0,02717088 m3 objętość 44 dryfix a ten 25 ma 0,02321925 czyli ciut mniej ... obydwa ważą równo.

Ale czy to ma robić z lambdy jak dla przeciętnej ceramiki 0,3 ... nagle aż 0,1 .. dziwne ... przy BK nie potrzeba takich cudów ...

bo to się osiąga tym iż jest bardzo lichy.

Tyle że BK jest bardzo podatny na łapanie wody i wyraźnie pisze Ytong termo coś tam .. lambda dry ... 0,095 czyli jak nie jest dry to jest już inne ...

czyli skóra za wyprawę.

ale ceramika ma znowu niedościgły marketing różnica w objętości pustaków nie jest tak duża, jak duża jest rozpiętość U ...

gdzie 25 osiąga 0,95 ... a 44 osiąga 0,3 ok jest blisko 2x grubszy i przy większej objętości waży tyle samo ..