Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka na stropie drewnianym czy deska na legarach.

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie budowy domu w którym został wykonany strop drewniany tzn. narazie belki stropowe na to OSB wg poprzedniego inwestora belki liczone na pod wylewki.

Mamy teraz dylemat czy rzeczywiście lać wylewkę na ten strop czy może zrobić podłogę drewnianą na legarach.

W przypadku wylewki :

- belka stropowa

- OSB 25mm (różnica na nierównościach podłogi miejscami 2,5 cm sprawdzane niwelatorem)

- folia budowlana

- styropian posadzkowy

- folia budowlana

- wylewka

- gotowa podłoga (panele lub deska podłogowa)

W przypadku podłogi drewnianej:

- belka stropowa

- OSB 25mm

- legary (na podkładach filcowych lub piankowych)

- deska podłogowa dębowa lub jesionowa 22mm

od parteru w obu przypadkach:

- między belki stropowe wełna mineralna 15cm

- folia paroizolacyjna

- sufit G-K na stelażu

Ludzie którzy maja strop drewniany mówią żeby robić w drewnie do końca natomiast ludzie od wylewek sugerują wylewkę.

Czy ma ktoś doświadczenie z wylewką na stropie drewnianym? Czy belki stropowe pod wylewką nie pogniją od wilgoci zbierającej się w stropie?

Z góry dziękuję za odpowiedz i Pozdrawiam

Edytowane przez P@wlo
niepoprawnie zapisany post

Znajomy który mieszka w domu z czasów PRL i ma strop drewniany dokładnie to samo mówi aktualnie jest na etapie odnawiania stropu i robi to samodzielnie w przypadku wylewki było by to znacznie bardziej pracochłonne.

Kuzyn postawił dom z bali i standardowo podłoga drewniana. Nie miałem okazji zobaczyć ale też mówi żeby zostać przy drewnie.

Sąsiad miał dokładnie identyczne rozwiązanie jak u mnie i zrobił wylewkę narazie jest zadowolony wygląda porządnie dźwięków nie słychać nie pęka, praktycznie nie widać że na stropie drewnianym- ciekawy jestem czy ktoś robił tym systemem i mieszka z 10 lat co by mógł coś wiecej powiedzieć na ten temat.

Budowlańcy mówią że budowało się i buduje stropy drewniane ale jak już pyta się o szczegóły rozwiązania to ciężko znaleźć fachowca z doświadczeniem w temacie. Google też ubogie w temacie "wylewek na stropie drewnianym".

Ewentualne nowsze rozwiązania wychodzą stosunkowo drogo np. suchy jastrych.

dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam