Tatarak 27.11.2011 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Zapadłam na jakieś inspirkowe adehade zamiast się skupić na jednym (oświetlenie czy tam biały montaż lub okreslone pomieszczenie), to skaczę po tematach jak opętana... może to przez ten wiatr. szukam fajnych rolet, bo uświadomiłam sobie, że przecież czymś trzeba będzie zasłaniać moje cudne akwariowe okno w kuchni długie na 2,6 m. wymyśliłam, że ponieważ po wejściu do kuchnie to okno będzie na wprost, a po prawej ściana, na której trzeba coś wymyślić nad blat (kafle? szkło? farba?) to fajnie byłoby, gdyby roleta na tym oknie i to nad blatem tworzyły 'klamrę stylistyczną'. póki co jednak znalazłam czaderski wzór na roletę dla Juniora - miłośnika pirackich bander, rysującego codziennie dziesiątki 'pirackich czasze': ze strony fotorolety.com - ktoś testował to źródło rolet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.11.2011 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 dalej ku pamięci: zamiast koło ego - VB subway: światło sufitowe do kuchni i sieni oraz nad antresolę wzdłuż szlaku komunikacyjnego) - chowane w suficie coś w tym stylu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.11.2011 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Ku pamięci: sprawdzić jak się siedzi na Ego, czy Subway jest zawalisty i czy Gap mi się spodoba na tyle, że wybaczę mu wgłębienia po bokach. Gap wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.11.2011 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Błądząc po necie w poszukiwaniu inspiracji wnętrzarskich A. trafił na zdjęcie najpiękniejszych schodów świata. Serce mi pęka, że u nas się nie da takiego cuda upleść: a nie da się, bo nasze schody 1) lecą przy ścianie, więc nie osiągnie się wrażenia zawieszenia stopni oraz 2) na górze mają drugi zakręt i żadną miarą nie da się zamocować wzmocnienia, na którym można by je uwiesić uschnę z tęsknoty za nimi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.11.2011 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 cd do łazienki: Geberit Sigma 50 - Przycisk spłukujący Do stelaży Duofix/Kombifix ze spłuczką UP300/UP320 Kolor: biały (chyba?) nr kat. 115.788.11.1 po czym mam sprawdzić, do jakich stelaży to cudo by pasowało? oraz czy do umywalki nablatowej na szafce wiszącej (bez nóżek) jest potrzebny jakiś stelaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.11.2011 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 aaa już mam - przy opisach stelaży geberitowych jest wzmianka o przyciskach, które do nich pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.11.2011 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 bateria umywalkowa w wersji economy : armatura kraków- Armatura Cyrkon mamy baterię tej marki w kuchni, jest ok. Kod produktu:583-715-00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.11.2011 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Na otarcie łez Mąż obiecał, że zrobi mi takie lampy z drucików: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.12.2011 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Dwa do przodu, trzy do tyłu... Okna przyjechały punktualnie. Śliczne. I od razu na pierwszym wniesionym do domu skrzydle zobaczyliśmy zadrapanie... a dokładnie kilka poprzecznych rys na ramie skrzydła od tego okna tarasowego ze słupkiem ruchomym. Mamy o tym napisać w protokole na koniec montażu i serwisant z fabryki Heka przyjedzie sprawdzić, czy to się da naprawić (jak?) czy skrzydło do wymiany. Dziś miały przyjechać dachówki. Ale nie przyjadą. Zostały zamówione i opłacone jakieś 5-6 tygodni temu i czekały sobie spokojnie w składzie budowlany. Tak spokojnie, że sprzedano je ponownie i zawieziono na inną budowę Podobno mają być na środę. Dachowcy stwierdzili sceptycznie, że skoro "mają być" na środę, to będą "na piątek lub następny poniedziałek" Nie wiadomo, jak ich ściągać, żeby nie płacili na próżno noclegów... A miałam już na przyszły piątek umawiać rzeczoznawcę z banku Z plusów - nasz komin przyjechał już do Wrocławia i w poniedziałek będę go miała w domu. Ale może nie powinnam się cieszyć, dopóki go nie zobaczę na własne oczy. A dachowcy skompletowali już rynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.12.2011 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 OTO I ONE: Tu widać okna kuchenne w narożniku, na ścianie szczytowej okno naszej sypialni, w głębi po lewej okna we wnęce. Na pierwszym planie roztańczony inwestor Tu widok od strony zachodniej, na parterze salon i mój gabinet, na górze pracownia A. i sypialnia Juniora Musimy pościągać te folie, to widok będzie piękniejszy. Taśmy można pozostawić bez szkody na max 3 m-ce, a ocieplanie/tynkowanie raczej nam się w tym czasie nie zmieści. Teraz zajrzymy od środka: Moje wytęsknione okna w kuchni. Oczyma wyobraźni już stoję przy tym oknie ze kubkiem herbaty z imbirem i obserwuję zimowy wschód słońca nad zamglonymi polami... (zimą słońce wschodzi o takie porze, że ostatecznie można wstać popatrzeć ) Dla zainteresowanych detalami: Tak wygląda tytanowa klamka do hks'a: Tak wyglądają listwy progowe - w naszych oknach "w standardzie": cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.12.2011 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Pod oknami tarasowymi dodatkowo ocieplone poszerzenia systemowe; na parterze 22 cm, na poddaszu 12: ponadto w pokojach na poddaszu okna od środka białe. Muszę jeszcze porobić więcej zdjęć, ale jak będzie widno - dziś spieszyliśmy się, żeby skończyć odbiór zanim zapadną ciemności. Jeszcze kilka szczegółów technicznych ku pamięci: Okna Hekaplast Elita / Cava Ct 70 U Szyb 0,5 Okleina gładka, Antracitgrau RAL 7016 Dealer - p. Mariusz z firmy Bau-man z Oleśnicy Tematu dachówek nawet nie chce mi się wałkować... Co prawda nie uległam panice na wieść o tym, że nasze dachóweczki wylądowały na cudzej budowie, ale emocjonalnie sporo mnie to kosztowało. Przesunęłam dachowców o jeden dzień - chyba pogoda nam sprzyja, bo w poniedziałek ma padać, więc przyjadą we wtorek zrobić obróbki, okna i komin. A w środę mają być dachówki - ewentualnym postojowym zamierzam obciążyć hurtownie... Oby mnie ominęły stresy związane z takimi konfliktami A jeszcze kilka słów o montażu okien. A. wczoraj cały wieczór zdobywał wiedzę teoretyczną na temat zasad prawidłowego montażu i najczęstszych błędów, a rano na budowie robił za złego glinę... przy pierwszym oknie skonfrontował działania montażystów z instrukcją instytutu technologii budownictwa (czy jakoś tak), wypunktowując na bieżąco, co robili zgodnie z nią, a co nie do końca. Mam wrażenie, że będzie przez jakiś czas wspominany i to niekoniecznie z łezką w oku. Efekt był taki, że jak po południu obchodził wszystkie okna sprawdzając rozstaw kotew montażowych, piony, poziomy, uszczelnienia pianką i ewentualne uszkodzenia, to ekipa chyba wstrzymywała oddech przez dobre 25 minut. Mam nawet zdjęcie: A. z poziomicą przy oknie, otoczony wianuszkiem monterów w postawach wypisz-wymaluj studentów przed egzaminem u bardzo wymagającego profesora. Na szczęście okazało się, że odbiór wypadł pomyślnie, podziękowaliśmy panom za wysoką jakość usługi i pojechali p.s. odpowiadając na pytanie w komentarzach, napiszę grafomańsko: mieć dom w stanie surowym bez okien to jak mieć perłę, ale mieć dom z oknami - to jak mieć dwie perły Edytowane 2 Grudnia 2011 przez Tatarak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.12.2011 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Ścianki działowe rosną. Na razie na poddaszu - murarze chcą je skończyć, zanim przyjadą dekarze, żeby sobie nawzajem nie przeszkadzać. wtedy będą robić parter. a tymczasem chciałam pokazać tylko miejsce, w którym obawialiśmy się "studni". okazuje się, że przy 4-metrowej antresoli obawy były bezzasadne. oto ujęcie z przyszłego progu pralni: zdjęcie zrobione tuż przed montażem pierwszego okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.12.2011 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 inspirki, inspirki... takie różne rzeczy mi się podobają: 1. poducha do pokoju Synka: 2. takie rolety i wiele innych ze strony fotorolety.com - chciałabym coś stamtąd wybrać na okno "na antresoli", ale nijak mi się nie komponuje z tymi długaaaśnymi lampami sprzed paru postów 3. taka szafka - do sypialni? szkoda jej chować: 4. taka lampa - Selena - czy to się nadaje do gabinetu/biblioteki? 5. czy może lepiej taka Aitana do gabinetu: Mam wrażenie, że elementy, które mi się podobają, tworzą zestaw wielce eklektyczny, by nie powiedzieć... chaotyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.12.2011 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 cd... 6. podoba mi się też lampa Geneve: 7. a do sieni taka ławka Kare design: 8. a zlew do kuchni np Teka Aura lub coś podobnego: 9. a tu bakłażanowe meble kuchenne postulowane przez A. przy czym górne szafki byłyby białe. blat czarny (lub antracytowy, w kolorze okien), a co między blatem a szafkami? pffff no idea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.12.2011 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 zaczęłam odpowiadać w komentarzach, ale to chyba lepsze miejsce: otóż jaki ma być styl naszego domu? styl - tak jak w ogrodzie - ma być NIEZOBOWIĄZUJĄCY... w sumie to chciałabym mieć nierzucające się w oczy tło i tu i ówdzie jakiś "klejnocik". i tak na przykład w sieni wyborażam sobie podłogę z gresu w kolorze wpadającym w niebieski: lub w bordo: ściany w łamanej bieli oświetlenie wpuszczone w sufit - jak w poście #246 szafka na buty w kolorze ścian wzorowana na popularnym na fm modelu: do tego lustro bez ram ta ławka z kare design nad ławką wieszak - ten mi się podoba na zabój: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.12.2011 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 (edytowane) i drzwi z sieni do części dziennej - szklane jak te: i mam tam jeszcze drugie drzwi do części gospodarczej (garderoba, węzeł techniczny, garaż) - zupełnie nie wiem, jak miałyby wyglądać. komponuje się to jakąś spójną całość? Edytowane 3 Grudnia 2011 przez Tatarak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.12.2011 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 tak wygląda mniej więcej koncepcja sieni wg powyższego opisu: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=88472&d=1322949480&thumb=1 wymiary 2x2 m (musiałam obrazek najpierw wkleić w komentarzach, bo fm czasami głupieje i nie pozwala mi zdjęć wklejać w dzienniku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.12.2011 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 tak mi teraz przyszło do głowy, że te drzwi do części gosp. powinny być białe z przetłoczeniami tworzącymi takie same poziome pasy jak na tych szklanych, coś a'la Simple 00 - żeby się zlały ze ścianą i nie zwracały na siebie uwagi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.12.2011 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Komin przyjechał! Pardąsik - nasada kominowa Na razie się wstydzi i tylko kawałeczek siebie pokaże: Obiecała, że jak stanie na dachu, to zapozuje Choroba - mogę się teraz przyznać, że miałam wątpliwości, czy ja dobrze robię, kupując "kota w worku" - czyli coś czego nie widziałam na oczy ani ja, ani nawet pan z hurtowni (przy okazji: bardzo miły pan Paweł z Hurtwentu - mogę spokojnie polecić, dane kontaktowe na priva). Ba, nawet nie wiedzieliśmy, jaka jest wysokość tej nasady - tyle że w ulotce na oko wydawała się "słuszna". Na szczęście okazało się, że intuicja mnie nie zawiodła. Tydzień zaczął się więc pomyślnie (nie licząc anginy u Juniora , no ale nie wymagajmy zbyt wiele). Zgodnie z planem jutro mają przyjechać dekarze, rynny i okna dachowe; w środę dachówka; do końca tygodnia kończymy działówki i dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.12.2011 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 To musi być dobry tydzień. Po takim początku? Słuchajcie: Wspominałam, że jedno okno przyjechało zarysowane? No to bez zbędnych dyskusji, ceregieli, protokołów etc. polecany na Grupie Sprzedawca - przypomnę: firma Bauman z Oleśnicy - przedstawił rozwiązanie. Oto fragment korespondencji mailowej: wszelkie zarysowania / tak też jest na karcie gwarancyjnej / czy drobne uszkodzenia – za takie przyjmuje się widoczne gołym okien przy oświetleniu dziennym z odległości więcej ja dwa metry – i inne mechaniczne uszkodzenia okien nie są objęte gwarancją więc mój przyjazd nic nie pomoże, bo nie zostanie to potraktowane reklamacja uzasadniona. Ze względu, iż dbam o dobre imię swojej firmy zamówiłem już nowy profil skrzydła, nie zważając na to czy fabryka uzna mi to zarysowanie czy też nie i po dostarczeniu go do nas zostanie ono wymienione na nowe. Mam potwierdzenie dostawy skrzydła do 23.grudnia a więc w okresie pomiędzy świętami a nowym rokiem przyjedziemy wymienić profil skrzydła. Jak dla mnie tytuł "Sprzedawca Roku" należy się bezapelacyjnie Panu Mariuszowi. Bez żadnych nerwowych rozmów, dochodzenia kto winien i czy nam to aby będzie przeszkadzać... Kulturalnie, uprzejmie. PROFESJONALNIE! Mam szczerą nadzieję, że te okna będą cudownie bezawaryjne, żebym już nie musiała więcej tak fajnemu człowiekowi głowy zawracać Czy to wróży, że dachówka przyjedzie, czy właśnie wręcz odwrotnie - żeby mi się w głowie nie poprzestawiało? p.s. idę sobie pogłaskać komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts